Endometriózis a világ körül: Kalandok endódiétával Bordeauxban

Boldog vagyok, mert végre folytathattam az endometriózis a világ körül sorozatot, amelyben saját és a ti utazásaitokról, tapasztalataitokról számolok be itt az Endoblogon.

Két éve, amióta a pandémia elkezdődött, nem ültem repülőn, és csak autóval utaztam, amit nem bántam, mert macera nélkül jöhettek velem a  kutyusok.

Végül most rászántam magam, és elrepültem Párizsba, ahol végigjártam az Emily in Paris fontosabb helyszíneit, ettem avokádót a Caffé de fleurs-ben, jártam Gabriel éttermében és „meglátogattam” Emily-t is.

De a párizsi kiruccanás most csak egy napig tartott, aztán autóval mentem tovább először  a Loire menti szokásos kis falukba, amelyekről már sokszor írtam nektek, aztán pedig Boredauxban töltöttem a szilvesztert. Ezekről az élményekről fogok most mesélni nektek. A képek sajátok, nektek készítettem őket.

Gaszto- és covid igazolvány kalandok Bordeauxban

Bordeaux az Atlanti- óceán partjaitól nem messze, Franciaország délnyugati részén fekszik. Légvonalban Párizs 489 km-re van. Autóval nyilván több, viszont izgalmas helyeken vezet keresztül az út.  A  várost a Garonne folyó szeli ketté, amelynek a partján még a télen is sokan futnak, sétálnak.

Ehhez azért hozzájárul a kellemes időjárás is, december végén, január elején is sokszor 17 fok volt, napközben egy vastagabb pulóverben is el lehetett ücsörögni a kávézók teraszán.

Ez egyébként a franciák egyik legkedvesebb hobbija a teraszozás, úgyhogy lehet ha hidegebb lett volna is ugyanúgy tömve lettek volna az éttermek.

Tömött éttermekről jut eszembe, komolyan veszik a védettségi igazolványt, vagyis pass sanitaire-t, minden étteremben elkérik.

A hosszú autóúton több helyen még a benzinkúton is elkérték, ami egyszer igencsak faramuci helyzetbe kevert engem.

Na nem mintha nem lennének covid oltásaim, 3 is van, de a telefonos applikáció egyik napról a másikra megadta magát. 10 napig működött, majd egyszer csak lehalt, és minden leolvasón azt írta ki: verification failed.

Hívtam az EESZT-t, de ők csak annyit mondtak, hogy biztosan nem hivatalos leolvasóval olvassák le a QR-kódot, mert az oltásaimmal minden rendben van.

Azért eléggé furcsálltam, hogy hirtelen egyszerre mindenki, szállodaportás, benzinkutas, éttermes is rossz leolvasóra váltott…:-D

Mindent is próbáltam, frissítettem, újratelepítettem, telefont reseteltem, mégsem működött, így volt, hogy egy vadidegent kértem meg, hogy menjen be nekem fizetni a benzinkútra, illetve volt, hogy egy étterem előtti padon ülve szolgáltak ki, stb. Izgalmas nap volt, de 24 óra elteltével a helyzet magától megoldódott és ismét működtek a kódjaim.

Szilveszter estéjén van egy hagyományunk: mindig utazunk és egy najó, évente egyszer belefér-típusú különleges étteremben vacsorázunk. Vegetáriánus koromban még nem is volt ezzel probléma, mindenhol tudtak alkalmazkodni és csináltak nekem személyre szabott menüt, de az utóbbi 6 évben, amióta vegán vagyok, kicsit (nagyon) már bonyolultabb a helyzet.

Sok séf, különösen Franciaországban nem vállalja a a degusztációs menük veganizálását. Idén, valószínűleg a covid miatt alapból sokkal kevesebb étterem szervezett speckó újévi vacsorát, vegán menüsort pedig konkrétan az egész városban sehol nem ajánlottak.

Utolsó pillanatban akadtunk rá a nagyon fiatal, de elképesztően tehetséges Thomas éttermére, aki vállalta a kihívást, és olyan hatfogásos vacsorát rittyentett, hogy csak lestem. Gyönyörű kreáció vannak, és még arra is figyelt, hogy összhangban legyen az étel megjelenése és tálalása a többiek nemvegán menüjével.

A LaCantinedeThomas egyébként egy olyan francia tradíciót követ, ahol az étterem koncepciója a következő: csak egyetlen asztal van, de az hatalmas.

Így minden lehetőség adott, hogy néhány fogás (és a mellé javasolt pohár bor) után már mindenki beszélgessen mindenkivel. Nekem a pandémia óta ez volt az első ilyen nagyobb közösségi megmozdulásom, és bizony nagyon fura érzés volt, hogy zárt téren vagyok egy csomó (kemény 6 darab:-D)  vadidegennel, akikkel ráadásul nem is beszélek közös nyelvet. (Egyelőre nem lehet a franciámat kommunikációra alkalmasnak minősíteni.)

Eleinte nem volt könnyű dolgom, de nem is számítottam másra. Az Emily in Paris ugyan sok közhelyet puffogtat, de ez az egy valóban áll: ha nem beszélsz franciául, nem igazán érdekelsz a kutyát sem Franciaországban.

Szóval vártam, amíg láttam, hogy már eléggé nyitottak és jókedvűek,  (borpárosítás volt a menühöz, a második előételnél már oké volt  a dolog) akkor dobtam be magam.

A szociális képességeimnek- na jó, valójában a „helyes akcentusaomnak” hála aztán végül „befogadtak”, olyannyira, hogy végül már kézzel lábbal magyaráztam hogy ugyan ő ezt nem akarja, de nekem muszáj képeket készítenem ÉS recepteket is vinnék az endometriózis diétával foglalkozó gasztroblogomra az olvasóimnak…

A vége az lett, hogy annyira felbátorodtam, hogy lepacsiztam két francia séffel is, és szuper titikok tudójaként tértem haza. 😀  Az egyik vacsi végén, a többi vendég távozta után például mi még maradtunk és megsütöttük együtt a kedvenc sütim, a Galette de Rois vegán változatát- bőszen jegyzeteltem, így büszkén mondatom hogy az EndoShop Sisterhoodban a hónap receptjét egy menő francia séf készítette nektek.

Az ugyan nem ment át, hogy nem csak vegán, hanem cukormentes is kellene legyen, de ez nyilván az én szerény nyelvtudásomnak köszönhető. (Pas de sucre, PAS DE SUCRE- egyre nagyobb pánikban, kézzel lábbal kalimpálva:-D)

Megoldottuk ezt is a Sisterhoodban, lecseréltük a cukrot és így is brutál finomak lettek a galettek.

Az Insta oldalamon az utazás highlightban láthatjátok a francia séfek csodaszép kreációit.

Amúgy egy átlagos hétköznapon nem nehéz vegán kaját találni Bordeauxban.

Van tapas bár, van vegán borbár, bár azt egyszer sem találtuk nyitva, és szinte az összes burgezerőben csinálnak növényi szendvicset is. Még a Burger Kingnek is van növényi szendvicse- megkóstoltam, de végül Csoki kutya ette meg az egészet. Igazából tudtam hogy ez lesz, mert nem szeretem a Beyond Meat és társai műhusikat. Csoki is tudta hogy ez lesz, és már nagyon várta:-D

Szóval burger az van minden mennyiségben.

Viszont ha nem ennél nonstop burgert, hanem vegán ÉS egészséges ételt fogyasztanál, akkor már kicsit jobban fel kell kötni a gatyádat.

A hagyományos francia ételek nem kedveznek a növényi étrenden lévőknek, a bordeauxi specialitások pedig pláne nem.

Voltak olyan napok, amikor kb. egész nap ettem, mert jártunkban-keltünkben volt,  ahol egy gyümölcssalátát találtam, van, ahol volt egy vegán levest, de olyan, hogy egy fullos ebédet megettem vagy jóllaktam volna egy helyen, olyat nem.

Egy kivétellel, a Pacific Ocean Food étteremben, így esett, hogy az öt nap alatt háromszor is megfordultunk itt. Poké bowlokat és mangós desszerteket toltam minden alkalommal, az egyiket látod is a fenti képen. (Kettővel fentibb, az eggyel fentebbi az Thomas a fiatal francia séf).

A franciák viszont legalább egyáltalán nem képmutatóak.

Ez is igaz például az Emily in Parisból: ők simán „mean to your face”.

Van, aki csak hangosan felröhög, ha reménytelien megkérdezem, van-e bármi vegán kajájuk. Valamint van, ahol idáig el sem jutunk, mert már az étterem teraszán nagy betűkkel hirdetik, hogy többek között gyermek pizza, diák kedvezmény és vegán kaja nincs és nem is lesz, ahogyan ezt a lenti ábra is mutatja. A kép Arcachonban készült, közel másfél óra hiábavaló kajavadászat után. 😀

Bordeaux egyébként szuper sétálós város, egész napokat el lehet benne kóricálni. Sokan vannak az utcákon, teraszokon élvezik a téli ragyogó napsütést. A tömöttebb vásárlóutcákon szabadtéren is kötelező a maszk viselése.

Van FNAC és Sephora, a két mindent visz kedvencem shoppingoláshoz, négy új vegán receptkönyvvel tértem haza.

Azt még nem tudom franciául, hogy „Nyugodtan, nem harap a kutyám”- (Fogalmam sincs, mit mondhattam helyette, de nagyon röhögtek), azt viszont már tudom mondani, hogy ” Kívül roppanós, belül omlós, kellemes aromájú füstölt tofu marinált zöldségekkel, sült hagymapehellyel és növényi barna mártással”. Priorizálni tudni kell.

Ahogy említettem, sokan sétálnak, sokan futnak a folyó partján, de ha sport, akkor muszáj megemlítenem a közeli népszerű kirándulóhelyet, a La Grande Dune de Pilat-ot.

A Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje. Csaknem három kilométer hosszú, szélessége 500 méter, nagyjából 60 méter magas- de amikor mászol felfele meredeken a süppedős homokban, miközben az orrodat és a szemedet teletolta homokkal a szél, akkor 6000-nek tűnik.

Azt mondják, hogy mintegy  60 millió köbméter homokot tartalmaz.

Lassan mozog a szárazföld belseje felé, mivel a tenger partra mossa a homokot, ezt a szél pedig ezt a homokot dűnékbe tolja, így a táj folyamatosan, dinamikusan változik. Lélegzetelállító látvány egyébként a magasból nézni az óceánt (leszámítva hogy sokszor nem látsz semmit mert kaparod ki a szemedből a homokot):-D

Néhány szóban a nevezetességekről is mesélek még.

Pont de Pierre

A Pont de Pierre gyönyörű, ő a két városrészt átfedő kőhíd. Ez volt Bordeaux első hídja, a 19. század elején rendelte el megépítését Napóleon.

Szent András-katedrális

A katedrálist II. Orbán pápa építtette a XI. században.A katedrális Bordeaux egyik jelképé vált, 1998-ban pedig felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is.  Idén deceberben a katedrális előtt állt a nagy port kavart üveg karácsonyfa, amely mellett környezetvédelmi okokból döntött a polgármester. Nappal egy maszatos háromszögre emlékeztet, de sötétben nagyon hangulatos volt kivilágítva.  Furcsa, de a harangtorny a katedrálistól messzebb, teljesen elkülönülve áll.

Place de la Bourse

A Tőzsde-tér  Bordeaux leghíresebb tere. A 18. században épült XV. Lajos király részére, a legnagyobb érdekessége pedig a téren elterülő 3450 négyzetméternyi sekély, csillogó víztükör. Ennek köszönhetően éjjel és nappal is gyönyörű fényképeket lehet itt készíteni.

Place des Quinconces

Nem csak Franciaországban, de egész Európában a legnagyobb tér a maga 12 hektárnyi területével.

Rue Sainte-Catherine

A Quinconces térről nem messze ered a Rue Sainte Catherine, Bordeaux egyik leghíresebb utcája, ami sokak szerint Európa leghosszabb bevásárlóutcája. Amerre a szem ellát kísértés, kísértés és kísértés, tündéri boltok tömkelege várja hogy megvedd a puha meleg sapkát, a huszadik naplót és egy különleges arcpakolást…na szóval, izé. Elkalandoztam. Lényeg, hogy mindenféle boltok vannak itt. Rengeteg. Ha erre jársz, csak óvatosan!

Endometriózis diéta könyek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!