Endometriózis a világ körül- Anglia, Brighton, Gatwick -örökbefogadás

Egy kedves páciensem Anglia-sorozatot küldött nekünk, Brighton-Gatwick vonalon mozog. Első ízben az endometriózis diétáról írt, aztán a mozgásról,  és a mozgásról ír, most pedig az örökbefogadási rendszer van soron. Fogadjátok szeretettel!

Örökbefogadás

Azzal kezdődik, hogy regisztrálsz a helyi szerveknél és kapsz egy infrormációs csomagot, amiben többek közt találsz leírást magáról a folyamatról, a kritériumokról, kötelező és ajánlott irodalom jegyzéket és némi gondolkodni valót. 

Majd megkeres az ún. ‘social worker’vagyis a szociális munkás aki veletek foglalkozik majd és egyeztetitek, hogy az alapvető kritériumoknak megfeleltek, kaphattok időpontot egy személyes konzultációra. 

Első konzultáció = első sokk

Először is, újszülött örökbefogadása nincs. Hivatalos nevelőszülője lehetsz újszülöttnek, ami abból áll, hogy a gyereket, a bíróság határozatától függően láthatásra kell vinni a szülőanyának 3-5 alkalommal is akár hetente. 

A mi szociális munkásunk elmondta ( és baráti párunkat is ugyanezzel az intelemmel látták el egy másik megyében) , hogy a nevelőszülőkhöz került gyermeket a szociális munkások bármilyen igyekezete, riportja, vizsálata ellenére tízből nyolc esetben visszaítéli a bíróság a szülőanyának. 

Ha újszülöttet szeretnénk, gondoljuk át alaposan, mert – és most idézek “országos szinten magas a száma az ilyen visszavételek miatt mentálisan összeomlott nevelőszülőknek”. 

Rengeteg információ elhangzik már itt ezen az első találkozáson is, sok-sok kritériummal, mint pl. telejsen üres, használatban nem levő szoba a gyereknek, megfelőlen felszerelt lakóhely (csak, hogy említsek valamit: kizáró ok, hogyha nincs a fűtőtest előtt védőrács, nehogy a gyerek megégesse magát). Barátainknak azért húzodott el a procedúra mert új házba kellett költözniük. 

Amit még itt mindenképp le kell írnom, hogy persze miért is ne fogadna az ember örökbe idősebb gyermeket. Azt viszont tudni kell, hogy Angliában a bölcsőde és az óvoda fizetős. Nem olcsó mulatság egyáltalán. 

Ezért – és most ismét igyekszem a szociális munkás szavaival élni, nem sok ‘problémás’ gyermek van intézetben 5 éves kor – vagyis iskoláskor alatt. Így, amennyiben külsérelmi nyomok nem láthatóak, mire észreveszi egy szakember, hogy a gyermek valamiben erősen hiányt szenved vagy abuzált, már sok éve elszenvedője annak.

És akkor ezt most angolul írom mert amíg élek nem felejtem el: ‘most of our children are seriously neglected and/or because they go hand in hand, abused ’. Vagyis a legtöbb gyerek erősen elhanyagolt és/vagy merthogy ezek sokszor együtt járnak, abuzált. ‘

És azt gondoltuk túlzás ez, biztos elrettentés, de sajnos nem. Később visszatérek még erre. 

Az első találkozás után feladatok sora, úgy mint elsősegély tanfolyam, kötelező gyermekgondozásban eltöltött idő, interjúk – megnevezett referencia személyekkel, munkahelyről, családból valaki, látogatások, komoly több oldalas pénzügyi terv, amennyiben az elmúlt 15 évben volt a jelenlegi párodon kívül tartós párkapcsolatod akkor őt is megkeresik, ha Magyarországon él akkoris. 

További sok-sok interjú, látogatás, a végére egy közel 100 oldalas dokumentum rólatok. 

Majd jön a végső döntés, igen, alkalmasak vagytok az örökbefogadásra. 

És akkor kaptok egy login-t egy weboldalra és a feladat, hogy leírás és kép alapján érdeklődést mutassatok gyerekek iránt. Az érdeklődéseteket pedig legjobb esetben viszonozzák, de leginkább válaszra sem méltatják vagy elutasítják. Csak, hogy számokkal is éljek:  120 gyerekre mutatott érdeklődések 40 % -ra nem volt válasz, 3 ‘match volt’ azaz három esetben indult el a interjú és vizit, de megakadta  folyamat. A mardék 57,5% ban elutasítás volt, ilyenekre hivatkozva mint: kultúrális különbségek, gyermekgondozás hiánya vagy legtöbbször a ‘más megfelelőbbnek ítélt jelentkezők’  

Itt pár szót arról, amit korábban említettem, hogy fele sem tréfa a borzalmas emberi sorsoknak. Szívszorító történetek oldalszámra várnak ezen a weboldalon. Félő már-már immunissá válik valaki a sokadik szexuálisan zaklatott, szülője öngyilkossági kísérleteit végigszenvedő, bántalmazott, éheztetett és most itt abbahagyom a felsorolást milyen szerencsétlen gyerekek történeteire. 

Szerencsés esetben kialakul egy párosítás és kezdődhet az újabb interjúk, találkozások és összeszoktatás időszaka. 

Amit még tudni kell, hogy Angliában az örökbefogadott gyerek szülőanyjával tartják a kapcsolatot az örökbefogadó szülők és a gyermek is.
Több variációt hallottam, nyilván esete válogatja, de amit az szociális munkásunk elmondott, hogy alap az, hogy évente levélváltás van, fotókkal. Ismerőseinknek a hat éves kisfiút havonta kell egy megadott helyre vinni, hogy találkozhasson a szülőanyával. Elmondásuk szerint a találkozások úgy zajlanak, hogy kb 5 percig átad mindenféle ajándékokat a kisfiúnak. Végeláthatatlan dobozhalmaz amit hazavisznek, majd a hátralevő időben (kb 45-50 perc) az szülőanya a telefonját nyomkodja, a gyerek pedig a játékokat bontogatja.

Köszönjük a cikket! Ha te is, drága EndoBlogos barátunk nem Magyarországon élsz és szívesen megosztanád velünk a tapasztalataidat, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot! contact@endoblog.hu

Hamarosan újabb világ körüli cikkekkel érkezünk.

Bejelentkezés konzultációra a világ minden tájáról magyar, angol és kínai nyelven  ITT, nagy szeretettel várlak 

Személyesen, Skypeon, Facetimeon, Messenger Videón, Viberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!