Endometriózis a világ körül 1. rész- Barcelona

Sziasztok!

 

Endometriózis a világ körül című új sorozatunkban első ízben Barcleonába látogatunk el együtt, és adunk tippeket arra nézve, hogyan élnek a katalán/spanyol nők endometriózissal. Vajon könnyebb vagy nehezebb dolguk van, mint nekünk idehaza? Idén az év legelején volt szerencsém 4 napot ebben a pezsgő városban eltölteni. Rögtön érkezéskor a repülőtéren feltűnt, hogy vegánként, tehát az egyik legszigorúbb endometriózis diétát követve is találok életmentő falatokat a váróban,  akkor is, ha kora hajnalban érkeztünk. Nem csak a korai reggelimet tudtam elkölteni, frissen facsart narancslével, müzliszelettel, hanem betáraztam egy uht dobozos tartósítószer- és cukormentes gazpacho levest is, annyira megörültem neki, hogy itt ilyen is van. aztán egész nap cipeltem magammal, amíg el nem foglalhattuk a szállásunkat, mert végül nem volt szükség az életmentő vészmegoldás dobozoslevesre.

A második dolog, ami rögtön feltűnt, az az egész várost, a parkokat, utakat, teraszokat, autókat tarkító általunk jól ismert formájú sárga szalag képe volt- mindenütt ott díszelgett, amerre csak néztem. Na, itt aztán van divatja az endometriózisnak, gondoltam magamban, amíg rá nem jöttem, hogy bizony a sárga szalag nem csak az endometriózis jelképe, Katalóniában politikai jelentéssel is bír. Azért örültem neki, fotóztam is nektek belőle.

Ha már parkok- kültéri edzőtermek ugyan nincsenek, és nincs minden sarkon gym mint itthon, de a bevásárlóközpontokban vannak edzőtermek, squash pályák, és az utcákon, a városban sokan sétáltatnak kutyát sportos gyorsgyaloglással egybekötve, a tengerparton pedig éppen annyian strandröpiznek, kocognak, futnak,görkorcsolyáznak, mint ahányan nézik őket koktélt szürcsölgetve. Az biztos, hogy sportfelszerelésben nem fogsz csodabogárnak számítani Barcelonában.

Barcelonában nagy hagyománya van a tapasnak, a kedvencem a sóban sült zöld apró spanyol paprika. Ebből a különleges zöldségből haza is hoztunk egy dobozzal, mert itthon nem lelem fel sehol- ha esetleg tudjátok, hol lehet beszerezni, ne habozzatok elmondani nekem! 🙂 Biztos megoldható hiszen tapasbárokban belefutok, de én otthon is szeretnék ilyet készíteni. Barcelonában az egyik bárban készségesen megmutatták, mennyire egyszerű az egész: a paprikát bő, forró olívaolajba dobják, pár perc alatt átsütik, mehet rá a nagyszemű tengeri só, és pillanatok alatt kész is az isteni finomság. A szárát, csészelevelét ujjad közé csippented, úgy falhatod. A  sarki tapasbárokban amúgy ezen a fogáson kívül nem nagyon volt vegetáriánus fogás, de salátás mindenhol találtunk, hapedig étterembe ettünk, mindig többféle vegetáriánus/vegán ételből válogathattam én is. Kifejezetten vegán éttermekben nem bővelkedik ez a város, néhány eldugott, apró kis helyet találtunk csak, de nem fürödtem be sehol a „normál” helyeken sem, mindenhol szívesen láttak vegán vendégként is.

Nagyon jó élmény volt, hogy itt a kávézással sem voltam bajban, igaz, az itthonról is ismert, vegánoknak bevált nagy kávéláncok nem képviseltetik magukat lépten-nyomon Barcelonában, de a kis helyi kávézókban is mindenütt találtunk alternatív tejeket, magtejeket, paleó/vegán sütiket. A legnagyobb durranás azonban a piac volt. Elképesztő, színes-szagos forgatag, gyümölcsök, zöldségek tömkelege.

A helyiek nem pusztán vásárolni járnak ide, hanem beszélgetni, ebédelni, ugyanúgy belebotlasz az ebédelő öltönyös üzletemberbe mint a ráérősen nézelődő nyugdíjas nénibe, és természetesen a rengeteg turistába, hiszen a látványos forgatag vonzza az érdeklődőket. Nagy divatja van a gusztusos gyümölcstálaknak  teljeses mértékben csak gyümölcsökből készített smoothieknak. eleinte nem hittem el, hogy ezek a színek tényleg természetesek, de mivel az orrunk előtt készülnek friss gyümölcsből, magam is bevállaltam egyet-kettőt, és nem bántam meg. Kóstolóként szívesen kínáltak olíva mixekkel, natúr magvakkal- szinte végig ettem a piacot, egyedül a halas pultoknál fintorogtam egy kicsit.

Jártunkban-keltünkben találtunk bioboltokat bőséges választékkal, nagy örömömre szolgált hogy van náluk Sephora úgyhogy a kedvenc bio zölt teás arcmaszkomat is be tudtam szerezni. Sajnos szükég volt gyógyszertárra is, a nálunk ismert láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek futnak csak más néven, de ha a hatóanyagot mondod, segítőkészen kikeresik neked, és már ihatod is a megszokott Neocitránodat:-D

Az utca embere Barcleonában kevésbé ismeri az endometriózist, mint hazánkban, valamint jóval kevesebb a blog, fórum, személyes történet spanyol/katalán nyelven az interneten.  Másrészről van erre szakosodott klinikájuk, ahol a betegség  kezelése a cél, valamint és meddőségi specialisták is elérhetőek. Ezek a kórházak az alábbi linken megtalálhatóak, angol nyelven is tudtok tájékozódni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!