WC-gondok endometriózisban

Endometriózis és széklet/vizelet visszatartás

 

Néhány olyan dolog, ami csak a pácienseimmel való konzultációk biztonságos terében hangzik el, máshol nem beszélünk róla… amúgy sem túl nagy boldogság, amikor utazás vagy munka közben, idegen helyen jön rád a szükség, gondolj csak az utolsó 3 nyilvános wc-re, amelyikhez szerencséd volt…

hát igen, jobb otthon. 

Endometriózisban azonban a dolog még ennél is bonyolultabb, mert lehet parázni az esetleges hasmenéstől, a puffadás végett szelek kellemetlen hangjaitól vagy attól, hogy sokáig fog tartani és kint türelmetlenül várnak már hosszú sorokban keresztbetett lábbal a nők..

 

Ilyenkor könnyen dönthetsz amellett, hogy vársz és “hazaviszed” a dolgokat, ha bírod. Tényleg megértelek, de valamit azért ezzel kapcsolatban el kell mondanom. 

 

Minél tovább  tartogatod a székletet, vagy ha nem üríted ki teljesen a beleket, az székrekedéshez, puffadáshoz, a bélgáz felhalmozódásához és fájdalomhoz vezethet.

Ráadásul a túl hosszú várakozás hatására a víz felszívódik a székletből, ami szárazabbá és keményebbé teszi- még eg lehetséges  ok a fájdalomra… Most éppen funkcionális dietetikát tanulok, pont múlt hétvégén volt arról szó, hogy ilyenkor a gáztermelő bélmikrobák ezerrel pörögnek, ami még erőteljesebb puffadáshoz vezet. 

A rendszeres székletürítés elengedhetetlen az egészséges bélrendszerhez, az egészéges bélrendszer pedig alapkő az szervezet egészsége szempontjából. 

A vizelet visszatartás sem jobb, a hólyag feszüléséhez,  a baktériumok elszaporodásához és így gyulladáshoz vezet. Hólyag érintett endometriózisban ez még könnyebben előfordulhat, hiszen érzékenyebbek a szövetek.

 

Megéri a szenvedés, az atibiotikum, a szétcs@szett bélflóra a tartogatást?

 

Ha menni kell, menj, ez alap!

SOS TIPPEK:

 

Legyen nálad mindig a táskádban wc-fertőtlenítő kendő vagy ne ülj rá az ülőkére (igen, tudom, a pozíció is fontos, de valamit valamiért), legyen nálad intim törlőkendő és kézfertőtlenítő. Mivel endometriózisban gyakoribb a puffadás miatt egy-egy kellemetlen hang a wc-ből, nyugodtan kapcsolj zenét vagy podcastot, nem ciki. Ha van a melled lévő fülkében is valaki, még hálás is lesz érte neked, nyugi! Ha meg hasmenésed van éppen s ezért valami olyasmi történik, amire khmm… nem vagy büszke, akkor csináld azt, amit mindenki: vigyél magaddal valami gagyibb parfümöt és spiccelj egyet belőle a levegőbe, vagy fogd rá az előtted ott járó nyuszira. 😀

 

Még valami:

 

Ha hosszú úton vagy, a mozgáshiány növeli a puffadás és a feszülő has kialakulását. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen szállj ki az autóból vagy állj fel a repülőn, kicsit sétálj, nyújtózkodj meg. Csinálj hasi légzést, ami átmasszírozza a belső szerveket. Vegyél be a kedvenc, neked beváló puffadáselleni gyógynövénykombódból. Az utazás előtt és alatt használj valóban jó pre-és probiotikumot, és rendszeresen finoman masszírozd át a hasadat az óramutató járásával megegyező módon, ez is sokat számít.

 

Ha érdekelnek a puffadás elleni tippjeim, legjobban beváló formuláim és szeretsz utazni, szeretettel ajánlom figyelmedbe az Egészséges életmód utazás alatt online tanfolyamomat, amelyet ITT érsz el. 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!