Visszatérés a mozgáshoz kihagyás után

Endometriózisban és egyéb fájdalmakkal járó állapot esetén is előfordul, hogy kisebb-nagyobb kihagyásra szorulsz a megszokott mozgási rutinodból, de valójában ez a cikk hasznos lesz bárkinek, hiszen elég egy betegség, egy sérülés, és máris  egy darabig parkolópályára kerül a sport. Endometriózisban még a műtét utáni regenerálódás kérdésköre izgalmas ebből a szempontból, jelenleg pedig különösen aktuális téma, hogy mit csinálj akkor, ha koronavírus fertőzés után térsz vissza ismét a mozgáshoz.

Ha korábban heti több alakommal futottál, edzettél legalább fél órát, de aztán néhány hét, akár néhány hónap kihagyásra kényszerültél, nem tudod ott folytatni, ahol abbahagytad, mert hirtelen terhelnéd túl magad, és a borítékolt kudarc elveheti a kedvedet a további kísérletezéstől.

Kell egy terv, és néhány praktikus tanács, amit követve a leggyakoribb visszatérő hibákat elkerülheted.

  • Új célok

Ha a kényszerpihenő előtt már 10 kilométert futottál, vagy akár egy órát is egyhuzamban, most kicsit alacsonyabbra kell tenned a lécet. Tény, hogy a test nem felejt, és sokkal hamarabb felgyúrod majd magad a 10 kilométeredre, mint amikor anno nulláról kezdted, de a gyakorlatból és a kondiból igenis ki lehet jönni, így kezdd egy lazább edzéstervvel! Ne terheld túl magad, ne egóból fuss, tornázz, légy elfogadó magaddal. Emlékeztesd a testedet az edzésre, először kezdd a korábbi teljesítményed negyedével, és lassan, fokozatosan emeld a távot, időtartamot.

  • Sport a mozgás öröméért

Akkor is, ha régebben szigorú edzésterved volt, intervall, sprint, erősítő edzések, pulzuskontroll.. most hagyd otthon az okos órát, és csak kocogj kedvedre. Ne engedd, hogy túlzottan befolyásoljanak a számok, az a lényeg, hogy újra a pályán vagy!

  • Edzésterv

Az visszatérés utáni első edzés egyfajta teszt is, meglátod, honnan indulsz ezúttal, mi esik jól, mitől fáradsz már el. Ne arra koncentrálj, mennyivel gyengébb, lassabb vagy, mint a műtét/sérülés előtt,  ne bántsd magad! Inkább arra fókuszálj, mennyire fantasztikus, hogy ismét kint vagy a futópályán, ismét ott vagy az edzőteremben, mert a tested még ebben is partner volt, ilyen fantasztikusan tudott regenerálódni. Már tíz perc kocogás is sokkal de sokkal több, mint a kórházi ágyon fekvés. Minden egyes lépést, minden egyes mozdulatot, minden megtett száz métert köszönj meg a testednek. Az első két edzés után írd össze az edzéstervedet, ez már elég tapasztalat ahhoz, hogy tudd, honnan indulsz, mennyire vagy terhelhető. Ne légy türelmetlen, reális edzéstervet írj!

  • Az edzésterv javaslat, nem szentírás

Ha nagyon elfáradsz, ha másnap túlzottan megviselt vagy, nyugodtan vegyél vissza.

  • Profi segítség

Nyugodtan beszélj gyógytornásszal, futóedzővel, mesélj a sport oktatónak arról, miért nem jártál az elmúlt időszakban az órák, hogy tudja, min mentél keresztül.  Profi segítséget kérni nem ciki, hanem vagány döntés!

  • Koronavírus után ellenőrizd az állapotodat!

Egyre több olyan eset kerül napvilágra, amely a koronavírus fertőzés hosszú távú következményeivel szembesít bennünket. Ha ez volt az oka annak, hogy kihagyásra kényszerültél, mielőtt terhelnéd magad, érdemes kivizsgáltatnod magad. Már sok rendelő kínál koronavírus fertőzés utáni állapotfelmérő vizsgálatcsomagokat. Akkor is figyelj a lassú, fokozatos visszatérésre, ha tünetmenetesen estél át a fertőzésen, mert  a panaszmentes covid is emeli a kardiólógiai problémák kialakulásának esélyét. A pozitív teszttől számított első három hétben semmiképpen ne terheld magad sportolással, és utána is csak fokozott elővigyázatossággal!

  • Keresztedzés

Akkor is hamarabb eléred a régi formádat, ha nem csak a futással vagy az eredeti sportoddal próbálkozol. Minden edzés számít, a tempós sétától kezdve egy kezdő jógaórán át, minden egyes mozdulattal újra közelebb vagy a célodhoz!

EndoShop webshop könyvek, jóga mozgásanyag, hanganyagok ITT

Tréningek, tanfolyamok a Tanulószobán ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!