Te sz@xelnél amikor megvan?

A retrográd menstruációról már biztos hallottál- ha szükséges egy kis emlékeztető olvasd el az Endoblogon a kóreredet elméletek menüpontot. Ennek kapcsán merült fel az a hipotézis, hogy a menstruáció alatti szexuális élet  fokozhatja a retrográd menstruációt, és így növelheti az endometriózis kialakulásának kockázatát.

Egy Mollazadeh és mtsai (iráni kutatók) által végzett metaanalízis azt a kérdést vizsgálta, hogy a menstruáció alatti szexuális aktivitás hogyan befolyásolhatja a nők életminőségét és termékenységét. Az áttekintés adatai 2021 szeptemberéig terjednek, négy releváns tanulmány került bele a vizsgálatba – két keresztmetszeti és két eset-kontroll tanulmány.

Ezen tanulmányok közül az egyik azt sugallta, hogy a menstruáció alatti szexuális tevékenység védő hatású az endometriózisra nézve, míg a másik három azt jelezte, hogy magasabb kockázatú lehet az endometriózis kialakulása azon nők körében, akik a menstruáció alatt szexuális életet élnek.   A tanulmányok minőségét a Newcastle-Ottawa Quality Assessment Scale segítségével értékelték, amely alapján két tanulmányt magas minőségűnek ítéltek, kettőt pedig alacsony minőségű besorolást kapott.

A metaanalízisben összesen 3641 résztvevő vett részt.  Az eredményekből az derült ki, hogy az endometriózissal diagnosztizált nő esetében mintegy kétszer nagyobb valószínűséggel fordult elő korábban szexuális aktivitás a menstruáció ideje alatt a kontrollcsoporttal (endometriózissal nem rendelkező nők) összehasonlítva.

A kutatók ekkor leültek beszélni, hiszen nyilván azt érezték amit most te is: hogy akkor most mi van? Ez most komoly?

A kutatók megpróbáltak valamilyen racionális érvet felhozni amellett, hogy miért hozhattak ki a tanulmányok ennyire ellentétes eredményeket. Arra jutottak, hogy a menstruáció alatti szex segítheti a menstruációs vér távozását, ürülését, így az kevesebb ideig van bent és kevesebb galibát tud okozni. Ez lehet az előnye a menstráció alatti együttlétnek.

Továbbá megemlítik a kulturális és vallási szempontokat a menstruáció alatti szexuális tevékenység kapcsán, hangsúlyozva azt, hogy több vallásban tiltott.

Másrészről a  szerzők azért jóval inkább azt sugallják, hogy a menstruáció alatti szexuális aktivitás kockázati tényező lehet az endometriózis kialakulása szempontjából.Ezt a már említett retrográd menstruáció számlájára írják, amit lerágott csontnak gondolhatsz meg hivatalosan sosem lépett elő elméletből bizonyított endometriózis okká, de személy szerint én még emékszem amikor több mint egy évtizede utoljára műtöttek endometriózissal, akkor álltak felettem a dokik a viziten és magyarázták, hogy jééé, ilyet élőben még sosem láttam, itt tényleg spriccelt ki a vér a hasüregbe a kürtökön keresztül. Mondom de jó, vidit csináltál, muti.

 

Ugyanakkor és most kapaszkodj meg, mert nem várt fordulat következik: a kutatók hangsúlyozzák, hogy a tanulmányok minősége eltért egymástól, és az eredmények heterogenitása arra utal, hogy további, jobban átgondolt kutatásokra van szükség, hogy a témában felelősségteljes kijelentéseket lehessen tenni. De azért annyit elmondhatunk bizonyosan hogy a megfelelő egészségnevelés és tanácsadás a reproduktív korú nők számára hasznos lehet a szexuális egészség előmozdításában és az endometriózis megelőzésében. Az áttekintés eredményei értékes útmutatóként szolgálhatnak az orvosoknak,tanácsadóknak, hogy pontos információkat nyújtsanak a fiatal nőknek és javítsák a szexuális egészségüket.

 

Ha szeretnél az ilyen és hasonló kutatásoknál egy kicsit kézelfoghatóbb, praktikusan felhasználható tudást az endometriózisról, akkor jó szívvel javaslom a Minden, amit az endometriózisról és kezeléséről tudnod kell című speckó lexikonomat, szeretni fogod. 

 

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA ENDÓS

TIKTOK

KÖNYVEK

YOUTUBE

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!