Várandósság krónikus női betegség után

Az endometriózis, a policisztás ovárium szindróma és egyéb, a termékenységet is befolyásoló betegségek utáni terhesség a várandósok pszichés kísérésének speciális területe.

Pszichológusként és perinatális szaktanácsadóként a feladatom ilyen esetben attól függ, milyen előzményekkel érkezett hozzám a kismama. Amennyiben már több műtéten átesett, és hosszadalmas nőgyógyászati betegkarriert tudhat maga mögött, gyakori reakció a kisbaba egészsége felett érzett túlzott aggodalom.

Különösen hangsúlyosan jelentkezik ez a félelem akkor, ha a kicsi asszisztált reprodukciós eljárások –inszemináció vagy lombikbébi program- segítségével fogant, vagy ha volt az édesanyánk korábban vetélése.

A terhesség azon szakaszában, amikor az előző vesztés bekövetkezett, ez az aggodalom még kifejezettebben jelentkezik.

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a krónikus nőgyógyászati betegségek nem csak fizikailag, de lelkileg is nagyon megviselik a nőket. Csökken önnön nőiségükbe, női képességeikbe vetett bizalmuk. Ez a csökkent önbizalom a várandósság idején csúcsosodik ki, hiszen a terhességet és szülés tartják az egyik legnagyobb női feladatnak.

„Ki fogom tudni hordani? Egészséges lesz? Meg tudok én szülni egy gyereket? – ezek a nyugtalanító kérdések járnak a kismamák fejében.

Nem segít a dolgon, hogy orvosi értelemben gyakran minősülnek úgynevezett veszélyeztetett terhesnek,s ez a címke is vészjósló felhőként lebeg felettük.

 

Ilyenkor elsődleges célom az anya saját magába, női erejébe vetett hitének erősítése, valamint  a stressz és aggodalom csökkentése, amelyet speciálisan várandósoknak tervezett relaxációval is segítek.

Ugyanilyen fontos továbbá az anya kisbabájába, az ő erejébe és élni akarásába vetett bizalmának, a kettejük közötti kommunikációnak, kapcsolatnak a támogatása is, akár haptonómia segítségével.

Szerencsére egyre inkább együtt tudok működni a szülész-nőgyógyász kollegákkal, így amennyiben orvosi ellenjavallata nincs, lehet az édesanyát kismama jóga végzésére is buzdítani, ily módon is egy lehetőséget teremtve az várandósság állapotának békés, nyugodt, kiegyensúlyozott megélésére. A tapasztalataim szerencsére nagyon jók, az édesanyáknak általában csak egy apró, de mély empátiával átitatott segítő gesztus kell a szakembertől, hogy ezt a kilenc hónapot ne aggodalomban, hanem szeretetteli harmóniában tölthessék a babájukkal.

Kismama relxációs cdnket és lombik programra felkészítő hanganyagomat ajánlom. 

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó,

www.babamamakonzultacio.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!