Természetes segítség menstruációs panaszokra- vendég szakértő az Endoblogon

Fogadjátok szeretettel Martincsevicsné Jenei Gizella, a Gastrolaj növényi olaj szakértőjének hasznos tippjeit nehéz napok idejére!

Mi nők mind jól tudjuk, hogy a nehéz napokat miért is hívják nehéz napoknak. Kit jobban, kit kevésbé viselnek meg az ilyenkor fellépő tünetek, abban azonban egyetérthetünk, hogy nem könnyű egyikőnknek sem.

Mielőtt azonban egy görcsoldó tablettáért nyúlnál szeretnék néhány természetes és kíméletes módszert javasolni, mellyel enyhíthetők a menstruáció idején fellépő tünetek.

Kezdjük a mindennapi étkezésekkel. Lehet, hogy nem is gondolnád, hogy az étkezéseid összefüggnek a menstruációs panaszaiddal. Itt most ne arra gondolj, hogy azokon a nehéz napokon csak bizonyos ételtípusokat fogyaszthatsz. Nem, nem erről van szó. Fontos, hogy egész hónapban kiegyensúlyozottan táplálkozz. Mint a hidegen sajtolt olajok szakértője, én most az olajok szemszögéből közelítem meg a témát.

* Érdemes megfigyelned például azt, hogy milyen hatással van rád, ha csökkented a vörös hús fogyasztásának gyakoriságát. Ugyanez a helyzet a tejtermékekkel is. A vörös hús és a tejtermékek ugyanis arachidonic savat tartalmaznak, melyek növelik a görcsökért felelős prosztagladin hormon termelődését. Segítségedre lehet a hidegen sajtolt lenmagolaj fogyasztása, mert a lenmagolaj lassíthatja az említett hormon kibocsátását.

* Fogyassz E-vitaminban gazdag ételeket. Ha nincs időd minden napra eszerint összeállítani az étrendedet, akkor iktass be a reggeleidbe naponta 1 evőkanál E-vitamin tartalmú hidegen sajtolt olajat. Válaszd a hidegen sajtolt dióolajat, a hidegen sajtolt tökmagolajat, a hidegen sajtolt mogyoróolajat vagy a hidegen sajtolt lenmagolajat.

Az E-vitamin azért fontos, mert részt vesz a már említett prosztagladin hormon szabályozásában (ez fontos szerepet játszik a menstruációs görcsök kialakulásában).

* Figyelj oda a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelre. A kalcium felszívódása a menstruációs ciklus folyamán változik, sőt a menstruáció előtti napokban nagyon lecsökken, ami okozhat ingerlékenységet, hangulatingadozásokat. Segítségedre lehet a hidegen sajtolt mákolaj, a hidegen sajtolt lenmagolaj, a hidegen sajtolt tökmagolaj vagy a hidegen sajtolt dióolaj.

* Gyakori panasz a puffadás, melyet okozhat az is, hogy a menstruáció ideje alatt egyesek szervezete visszatartja a vizet. Ha Te is tapasztalsz ilyet, akkor csökkentsd a sófogyasztást.

* A koffein is ronthat a helyzeten, növelheti a feszültséget, így ha több kávét is iszol naponta, akkor érdemes az adagot csökkenteni. Választhatsz helyette például zöld teát.

Sokunknak az első napok a legnehezebbek. Az első napokban fellépő fájdalom esetén nekem például bevált egy meleg vizes palack, melyet az alhasra kell helyezni. A meleg görcsoldó hatású, éppen ezért, ha úgy érzed, akkor egy kellemes fürdőt is vehetsz. Mind a két esetben figyelj arra, hogy ne legyen túl forró a víz. A lazító fürdődet ki is egészítheted még egy kis illóolajjal. Az illóolaj lehet akár a kedvenc illatod is, de ha kifejezetten görcsoldó hatásút keresel, akkor válaszd a levendula vagy az ylang-ylang illóolajat (arra figyelj oda, hogy ne közvetlenül a vízbe csepegtesd, hanem keverd el egy kevés tejbe/tejszínbe).

Ezen felül még illóolajos masszázst is bevethetsz. Ehhez ajánlom bázisolajként (az az olaj, amibe belekevered az illóolajat) a hidegen sajtolt barackmagolajat. Illóolajból pedig már a korábban említettek közül választhatsz.

A hidegen sajtolt olajok mindennapjaidba való beillesztésével nem csak a menstruációs panaszok enyhítéséért, hanem az egész szervezeted egészségének megőrzéséért sokat tehetsz. Ezek az olajok rendkívül gazdagok telítetlen zsírsavakban, melyek segítenek a szív- és érrendszer, valamint az agy optimális működésének fenntartásában.Válaszd ki a számodra megfelelőt, fogyassz belőle naponta 1 evőkanállal és élvezd áldásos hatásukat.

Köszönjük Gizellának és a Gastrolajnak a hasznos praktikákat!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!