Termékenységfokozó ételek endometriózis diétában is

Nehéz dolga van annak, aki endometriózissal küzd, de szeretne olyan ételeket belecsempészni az étrendjébe, amelyek növelik a fogamzás esélyét. Ennek oka, hogy a legtöbb termékenységfokozó étel növeli a szervezetben az ösztrogén szintjét, ami ebben a krónikus női betegségben szenvedőknek nem szerencsés választás.

Az endometriózis ugyanis ösztrogénfüggő állapot, e női nemi hormon jelenlétében tud a betegség tüneteket produkálni.

Olyan ételeket válogattam össze nektek, amelyek növelik a sikeres teherbeesés esélyét, de nem az ösztrogénhatás fokozása által. Ezekből az ételekből endometriózis diéta mellett is bátran válogathatsz, mind egészséges és finom.

Mielőbbi gyermekáldást kívánok!:-)

A zöldségek közül a káposztafélék, a brokkoli, a leveles zöldségek és a burgonya a leginkább ajánlott azok számára, akik a gyermekválallást fontolgatják. A brokkoli és a leveles zöldségfélék magas folsav- és vastartalmúak, így elősegítik a megtermékenyített petesejt megtapadását, továbbá a bennük lévő C-vitamin nélkülözhetetlen a petefészkek megfelelő működéséhez és a peteérési folyamathoz.

A káposztafélék fogyasztása nagyon fontos, sokak aggódnak puffasztó hatása miatt, de alapos rágással, lassú étkezéssel és tudatos táplálékpárosítássala nemkívánatos mellékhatások elkerülhetőek.  a gyermeket tervező nőknek azért érdemes gyakran fogyasztani ezekből a zöldségekből, mert a bennük megtalálható di-indol-metán (DIM) nevű vegyület kulcsfontosságú szerepet játszik az ösztrogénlebontási folyamatokban, így csökkenti a teherbeesést akadályozó miómák és a meddőséghez is vezető endometriózis kialakulásának kockázatát.

A burgonya pedig a B- és E-vitamin tárháza – utóbbiak elengedhetetlenek az egészséges sejtosztódáshoz, így a várandósság alatt fontos szerepük van.

 

B-vitamin jócskán van a banánban is, fogyasztása  elősegíti a rendszeres és kiegyensúlyozott menstruációs ciklust, ezáltal javul a termékenység. A B-vitaminok mellatt szükséges még bevinni a szdervezetbe  C és E-vitaminokat is, ha várandósságot tervezünk. Az ezeket a vitaminokat tartalmazó ételeknek erős antioxidáns hatásuk van, így gátolják a szabad gyökök kialakulását, és káros hatásait a szervezetben.

Kutatások szerint, ez a két vitamin együtt javítja az ovulációt ismeretlen eredetű meddőség esetén, amikor szervi okot nem találanak a sikertelen hónapok mögött az orvosok. Ez az úgynevezett funkcionális meddőség. Többek között a citrusok, a cseresznye, a mangó, a sárgadinnye, az eper, a szőlő, a kivi, az ananász,  a brokkoli és a paradicsom nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, míg a búzacsíra, a diófélék, az olajos magvak, az avokádó nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint.

A csonthéjasok és a magvak sok kalciumot, magnéziumot és cinket  is tartalmaznak ezen kívül, amelyek fontostápanyagok várandósság előtt és alatt is. Rostban is rendkívül gazdagok, ami biztosítja az  emésztőrendszer megfelelő működését, de a rostok pedig segítenek elkerülni a terhességi székrekedést.

Az E-vitamint a termékenység vitaminjának is  tartják, mivel felfedezésekor a tudósok azt tapasztalták kutatásaik során,  hogy ennek hiányában az állatok képtelenek szaporodni. Különösen gazdag E-vitaminban a búza, azonban kimutatták, hogy a még növekvőfélben lévő növényi csírák háromszor annyit tartalmaznak ebből a hasznos tápanyagból. Érdemes tehát minél több búzacsírát fogyasztani a családtervezés időszakában, de bármilyen növényi csíra is hasznos.

A béta-karotin egy olyan tápanyag, mely A-vitaminná alakul a szervezetben, ami létfontosságú számos fiziológiai folyamathoz. Lényeges hatással van a termékenységre, mivel fokozza a progeszteron termelődését, várandósság alatt pedig megvédi az embriót a szabad gyökök okozta károktól. Béta-karotinban gazdag ételek: sárgarépa, brokkoli, borsó, spenót, és az édesburgonya.

A sütőtöknek most éppen szezonja van, ő is tartalmaz béta-karotint, mint általában a narancsszínű zöldségek.  Rendkívül sok ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz. Ráadásul a sütőtököt érdemes a párunkkal is megkóstoltatni, mert a spermiumok számára is előnyös hatással bír.

Várandósság előtt és alatt kiemelten fontos még vasat és folsavat juttatni a szervezetbe. Ennek egy remek módja a cékla rendszeres fogyasztása, ami ráadásul javítja a méhben a vér áramlását, ilyen módon segítve az embrió beágyazódását. A cékla fontos forrása még egy resveratrol nevű antioxidánsnak, amely a meddőség egyik természetes ellenszere lehet. A resveratrol természetes formában és a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő és kék szőlő héjában, illetve az áfonyában, valamint az ezekből készült italokban, elsősorban a vörösborban található meg. (Ha már várandós nem célszerű alkoholt fogyasztania, még a resveratol kedvéért sem. Inkább a cékla.)

A fekete áfonyából illetve szőlőmagból–melyek igen gazdag resveratrol források-kivont anthocianidin és procianidinerős  antioxidánsok, képesek közömbösíteni a szervezetben túlzott mértékben termelődött szabad gyököket.

Ezen hatásuknak köszönhetően segítenek megőrizni vagy javíthatják az erek rugalmasságát, tágulási képességét, így csökkenthetik a vérnyomást, megelőzhetik az érelmeszesedést, érszűkületet, keringési betegséget. A vérlemezkék összetapadásának gátlásával akadályozhatják a trombózis kialakulását, amire várandósság alatt fokozottabb a kockázat. Az érrendszer karbantartásával javul az egész szervezet vérkeringése, ami az egészségi állapot általános javulásához vezethet, fokozódhat a testi és szellemi erőnlét, ami a  terhesség alatt szintén nem elhanyagolható szempont.

Jó étvaágyat és boldog babavárást!

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!