Termékenyég-tévhitek

Következzen néhány elterjedt téves nézet a termékenységgel kapcsolatban. Te se dőlj be nekik!

 1.Tilos  a kávé, ha babát szeretnél.

A kutatási eredmények szerint, ha nem viszed túlzásba a kávéfogyasztást, tehát nem iszol több mint 200 mg koffeintartalmú italt, akkor nem kell attól tartanod, hogy kisebb eséllyel esel teherbe.

2. A bogyó után minimum fél év, mire terhes lehetsz. 

A fogamzásgátló abbahagyása után azonnal teherbe eshetsz. Célszerű egyéb fogamzásgátlási eszközökhöz folyamodni azonban néhány hónapig, amíg a mesterséges hormonok kiürülnek a szervezetedből a gyógyszer elhagyása után.

3. Ha nem vagy még 35, nincs mitől tartanod. 

Ez sem igaz, több olyan nehezítő tényező van, ami 35 éves kor alatt is akadályozhatja vagy ellehetetleníti a fogamzást, ezek lehetnek genetikai, immunológiai okok, akut állapotok vagy bizonyos betegségek is.

4. Ha nem jön a baba, arról általában a nő tehet. 

Talán ez az egyik legrégebbi termékenység-mítosz, ami abból eredhet, hogy annak idején a férfiak társadalmi státusából fakadóan és a nőknél magasabb presztizse miatt nem is feltételezték, hogy a probléma bennük is kereshető.

A hivatalos statisztikák szerint 40-40%-ban vagy a férfi, vagy a nő felelős a gyermektelenségért, 20%-ban pedig közös az érintettség. Ezért is fontos, hogy ha fennáll is bármilyen termékenységet befolyásoló állapot nálad- pl. endometriózis- vizsgáltassa ki magát a párod is.

5. Endometriózis esetén szinte lehetetlen a spontán fogamzás.

Valóban nehezebb lehet, de ez sem biztos, és egyáltalán nem lehetetlen. Spontán vagy asszisztált reprodukciós eljárások igénybevételével, de az endometriózisban szenvedő nők 75-80%-a képes  teherbe esni.

 6. Néhány plusz kiló még nem jelenthet gondot.

De igen, nőknél mindenképpen, férfiaknál viszont valóban kevésbé befolyásolja a testsúly a termékenységet. Az a pár plusz kilogramm is elegendő lehet ahhoz, hogy késsen a baba. A zsírszövet mennyisége ugyanis az ösztrogén termelésében jelentős szerepet játszik, így a hormonháztartás működése felborul, és a szervek hormonérzékenysége megváltozik.

Emiatt is érdemes fitten belevágni a családtervezésbe.

Árvai Nóra

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!