Mozdulj ki télen is! – sport-tippek hideg időre

Téli estéken sokan inkább visszahúzódnak a jó meleg lakásba, és hamar megfeledkeznek az újévkor tett „Minden másnap sportolni fogok” – típusú fogadalmakról. Majd tavasszal, ha jó idő lesz- nyugtatják háborgó lelkiismeretüket. Pedig télen is bátran mozoghatsz a szabadban! Elmondjuk, mire figyelj, hogy minden jól süljön el!

A hideg levegőn végzett mozgás nem ártalmas, sőt, számos előnye van.  Mivel a hideg miatt intenzívebben mozogsz észrevétlenül is többet edzel, gyorsabban szabadulhatsz meg néhány kilótól, ha szeretnél. Hűvösebb időben a szíved erőteljesebben dolgozik, ami  a keringés felfrissülését, a szívizmok erősödését, az állóképesség növekedését eredményezi.

A hidegben való sportolás erősíti az immunrendszert: ha télen is rendszeresen mozogsz a szabadban, ritkábban lesznel influenzás, nehezebben szerezel be légúti betegségeket. Ezenkívül a kedved is jobb lehet, a téli depresszió garantáltan elkerül. Választhatod a futást, csapadékmentes napokon a kerékpározást, és olyan téli sportokat, mint a síelés, korcsolyázás, túrázás, szánkózás, snowboardozás, kutyaszánhúzás, kutyás futás, skijöroing, de az is remek, ha intenzíven gyalogolsz huzamosabb ideig.

 Van néhány szempont, amit figyelembe kell venned azonban, hogy a téli mozgás beváltsa a hozzá fűzött reményeidet.

Fontos, hogy jól meg kell választani a ruházatodat.Hiába van hideg, attól még nem fázol meg, csak ha rosszul választasz felszerelést. Viselj az izzadságot a testtől  elvezető anyagból készült aláöltözetet, felette pedig jó hőszigetelő tulajdonságú anyagból készült nadrágot, pulóvert. A sapka fontos, hiszen a testhő nagy része a fej bőrén keresztül távozik el. Vastagabb zokni, profi  kesztyű viselése ajánlott, hiszen a végtagok különösen kiszolgáltatottak a hideg időjárás viszontagságainak.

A túlzottan meleg öltözet sem előnyös, úgy érdemes elindulni, hogyha csak sétálnál, fázz egy kicsit, a sportolás majd átmelegít. Ha futsz, speciális vízlepergető futócipőt válassz, vagy edzés végén azonnal cserélj cipőt. Szájon át lélegezz, ha nagyon hideg van, tehetsz elé egy puha sálat. Télen fordíts különös figyelmet az izmaid bemelegítésére és lenyújtására, az ideális, ha ezt még melegben tudod megtenni.

Árvai Nóra

 pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!