A kuszkusz egy berber eredetű észak-afrikai étel nemcsak finom kísérője sokfajta ételnek, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. Hívják a sivatag tarhonyájának is, durumbúzából készített tésztaétel.
Eredeti hazájában, Észak-Afrikában is köretként eszik, szószos zöldség- vagy húsételekhez. Endometriózis diétában figyelembe kell venned, hogy glutént tartalmaz, ha gluténre érzékeny van nem érdemes fogyasztanod.
A kuszkusz a szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás.A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni.
Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják, ezért főzni nem, vagy nem sokáig kell.
A kuszkusz köretként úgy fogyasztandó, hogy kicsit főzöd azért, ekkor a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben másfél pohár forró víz megy. Nekem személy szerint az 1:1 arányú elkészítés jön be.
Salátákhoz viszont elég, ha egyszerűen hideg vízbe áztatod a kuszkuszt kb. 20 percre, ekkor nem igényel főzést sem. Csepegtesd le a kuszkuszt, majd add hozzá a salátához való zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, fűszereket és öntetet. A kuszkusz lehet desszert is, ekkor atejberizshez hasonlóan kell elkészíteni.
Sokféle receptet találsz akár a kuszkuszról az új Az Igazi Endometriózis Receptkönyben is.
Fogyaszd jó egészséggel!
Leave a Reply