Mindent a kuszkuszról- endometriózis diétában is

A kuszkusz egy berber eredetű észak-afrikai étel nemcsak finom  kísérője sokfajta ételnek, ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. Hívják a sivatag tarhonyájának is, durumbúzából készített tésztaétel.

Eredeti hazájában, Észak-Afrikában is köretként eszik, szószos zöldség- vagy húsételekhez. Endometriózis diétában figyelembe kell venned, hogy glutént tartalmaz, ha gluténre érzékeny van nem érdemes fogyasztanod.

A kuszkusz a szó szoros értelmében tészta, mely úgy készül, hogy daraszemeket nagyon finom lisztréteggel vonnak be, így azok könnyebben magukba szívják a nedvességet. Kinézetre inkább gabonafélének tűnik, és megfőzni is úgy szokás.A kuszkusz elkészítéséhez csak forró vízzel kell a száraz tésztaszemeket felönteni.

Mivel manapság a boltokban előgőzölt állapotban árulják, ezért főzni nem, vagy nem sokáig kell.

A kuszkusz köretként úgy fogyasztandó, hogy kicsit főzöd azért, ekkor  a forrásban lévő víz arányára 1:1 és 1:1,5 között javasolt. Előbbi esetben egy pohár kuszkuszhoz egy pohár forró víz, míg a második esetben másfél pohár forró víz megy. Nekem személy szerint az 1:1 arányú elkészítés jön be.

Salátákhoz viszont elég, ha egyszerűen hideg vízbe áztatod  a kuszkuszt kb. 20 percre, ekkor nem igényel főzést sem. Csepegtesd le a kuszkuszt, majd add hozzá a salátához való zöldségeket, gyümölcsöket, magokat, fűszereket és öntetet.  A kuszkusz lehet desszert is, ekkor  atejberizshez hasonlóan kell elkészíteni.

Sokféle receptet találsz akár a kuszkuszról  az új Az Igazi Endometriózis Receptkönyben is.

Fogyaszd jó egészséggel!

Árvai Nóra

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!