Minden, amit tudni lehet az endometriózis vakcináról 2. – A szakértő véleménye

Az alábbiakben a már bemutatott endometriózis vakcináról olvashatjuk Árvai Kristóf molekuláris biológus nyilatkozatát.

„Általában az alternatív gyógyászati módszerekről az a véleményem -több kollegámhoz hasonlóan- hogy ha egy terápiás eljárás bizonyosan nem árt a betegnek, abban a beteg hisz és anyagilag is tudja finanszírozni anélkül, hogy belerokkanna: nyugodtan próbálja ki!

Ebben az esetben viszont nem ezt gondolom.

Egy, valójában ismeretlen összetételű oltóanyagot magunkba fecskendezni leginkább az orosz ruletthez hasonlítható. Teljességgel nem zárható ki, hogy nyerünk a játékban, de lényegesen nagyobb eséllyel kell csúnya következményekkel szembenéznünk.

A gyártó igazából mindösszesen annyit állít, hogy a vakcina gyakorlatilag meggyógyította a patkányokban mesterségesen kiváltott endometriózist (ez könnyen elképzelhető) és az önkéntes nőbetegekben pedig csökkentette bizonyos markerek vérben mérhető értékeit. Aggasztó kérdéseket vet fel az, hogyha patkányokon volt lehetőségük képalkotó vizsgálatokkal és műtétekkel nyomonkövetni a betegség lefutását illetve az oltóanyag hatását, akkor emberi alanyokon miért érték be rutin nőgyógyászati vizsgálatokkal és vérkép elemzésekkel? Továbbá a patkányok és az emberek immunrendszerének összevetésként elmondhatjuk, hogy a publikációban szereplő beavatkozásokat egy egészséges patkányon mindenfajta sterilitás nélkül is el lehet végezni, nincs szükség klasszikus értelemben vett műtőre és a patkánynak kutya baja se lesz tőle, míg bármely honfitársunk jó eséllyel nem élne túl egy ilyen beavatkozást.

Magáról a vakcina gyártásáról sincs semmiféle információnk, az abban szereplő fehérjerészletek tisztaságáról, térbeli szerkezetéről. Ez azért lenne kiemelten fontos, mert az immunrendszerünk bár elképesztően precízen működik, de egyrészt nagyon hasonló fehérjéket nem biztos, hogy kellő biztonsággal különböztet meg egymástól, másrészt ha a gyártás során kis mennyiségben szennyező peptid is marad a vakcinában, az ellen ugyanúgy immunválasz fog kialakulni az emberi szervezetben és egy ilyen szennyező anyag mutathat olyan fokú hasonlóságot valamelyik egészséges fehérjénkkel mely autoimmun reakciókhoz vezethet . (Autoimmun reakciónak nevezzük mikor az immunrendszer saját egészséges szövetet is idegenként ismer fel és ellene fordul.- Árvai Nóra)

Ne felejtsük el azt sem, hogy a vakcina alapvetően anti-tumor célzattal készült és leginkább a „miért ne?” elv alapján került kipróbálásra endometrózisban. Daganatos megbetegedéseket célzó vakcinák valóban léteznek és a klinikai kipróbálás különböző fázisaiban vannak (különösen egy, a glioblastome multiforme nevű agyi megbetegedés elleni oltóanyag tűnik ígéretesnek), de a fentebb említett immunológiai problémákkal ezeknek is meg kell küzdeniük, mert egy esetleges auto-immunológiai mellékhatás erősen rontaná a beteg kilátásait.

Ilyen, meglehetősen kísérleti fázisban lévő kezeléseket, az un. „no option patient”-eknek szoktak felajánlani, vagyis olyan betegeknek akikért a mai orvostudomány már nem tud többet tenni és az esetleges veszélyes mellékhatás is vállalható kockázat.

Azt gondolom, hogy egy ilyen több, mint bizonytalan hatású vakcinával senkinek sem lenne szabad beoltatnia magát, ne dőljünk be a közkedvelt „üldöznek a gyógyszergyárak, ezért nem csinálok klinikai vizsgálatokat” frázisnak! Ezen vizsgálatok mellőzésére semmilyen indokra hivatkozva nincs mentség. A mai világban, ha valakinek van egy valódi  megoldása egy létező betegségre, pillanatokon belül dollár milliókért  el tudja azt adni bármelyik nagy gyógyszergyárnak.

  Ne felejtsük el, hogy a készítmény egyetlen olyan országban sem legális, ahol a gyógyszereket bevizsgálják és szigorú követelményeknek kell megfelelnie, ráadásul  a beoltott nőkben az említett vérmarkerek kivételével semmiféle utánkövetés nem történt, tehát fogalmunk sincs, hosszútávon milyen következményekkel kell számolnunk.”

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!