Mi is a glikémiás index, és hogyan vegyük figyelembe a gyakorlatban?

glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kj-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest, százalékban. GI-indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van, a szénhidrátokat ugyanis a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Ugyanakkor a máj képes szőlőcukrot előállítani más, elsősorban a fehérjelebontás során keletkező vegyületekből is, így szénhidrátot nem/alig tartalmazó ételeknél is mérhető lehet a közvetett vércukoremelő hatás. Endometriózisban a GI-nek nakkor van jelentősége, ha a betegséghez inzulin rezisztencia is társul. (Az IR-ről megtalálod régebbi cikkemet ITT).A GI értékét az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is, lássuk, miképpen.

Minél apróbb szemcseméretűre őrlik a gabonát, annál nagyobb a GI-je. Ezért van, hogy az apróbb szemű zab magasabb GI-jű a nagyszemű társánál. Minél tovább főzöd a gabonát, annál magasabb lesz a GI-je, érdems a tésztát al dente ropogósra, a rizst pedig nem ragacsosra főzni.

Csökenti a GI-t, ha egészséges fehérjét /zsírokat fogyasztunk a gabonához. A savanyű ételek, saláták szintén csökkentik a GI-t, ezért érdemes a gabonához salátát, savanyúságot fogyasztani. Minél több rostot fogyasztunk, annál kevesebb magas GI-jű szénhidrátot kívánunk, hiszen hamarabb telítődünk.  Ha a GI-t csökkentjük, automatikusan csökken a szervezet glikémiás terhelése (GL), így csökken az esélye a rosszindulatú megbetegedések  és a különböző civilizációs megbetegedések kialakulásának is.

Általánosságban elmondható, hogy a  gabonák közül a búza, a kukorica, a köles és a rizs GI-je a legmagasabb, a bulguré, az árpáé és a hajdináé a legalacsonyabb. 

A legfontosabb szabályok: sok friss zöldség-gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott, igyekezz alacsony GI-jű szénhidrátokat fogyasztani, kerüld a finomított élelmiszereket, mozogj rendszeresen!

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!