Magyarország gyógyfürdői női problémákra

Tavasz van, ilyenkor még nem tudunk nyílt vízekben  úszkálni, de már vágyunk a csobbanásra.Az Endoblog tippje: kösd össze a kellemeset a hasznossal, és keress fel egy gyógyfürdőt! Magyarország bővelkedik termál- és gyógyvizekben. Tippjeink következnek, hova érdemes menni nőgyógyászati problémákkal, termékenységi zavarokkal.
Sárvár.

Sárváron kétféle gyógyvíz is található, 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében, ezért endometriózisban kifejezetten javallott a vízben tartózkodás.

A másik itt megtalálható gyógyvíz a 43°C-os alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem, ez inkább mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, neurológiai panaszokra, izomlazításra alkalmas. Ha endmetriózissal küzdesz, válaszd a melegebb sárvári gyógyvizet!

Bükkfürdő.

Ez a víz kimagaslóan magas ásványianyag tartalommal rendelkezik, összetétele egyedi, sok magnéziumot, fluort, kalciumot, alkáli-hidrogénkarbontátot tartalmaz, így szintén a krónikus nőgyógyászati gyulladások enyhítésében, valamint urológiai problémák kezelésében segít.

Harkány.

A babára vágyók kedvelt úticélja, ugyanis  itt található víz kénes, alkáli-hidrogén karbonátos, ezáltal képes gyógyítani a krónikus, elhúzódó gyulladásokkal járó nőgyógyászati megbetegedéseket, valamint kutatások által bizonyítottan segíti a megtermékenyített petesejt beágyazódását.

Zalakaros.

A több mint 2000 méter mélyből feltörő 96 C°-os gyógyvíz összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek egyike. Vízösszetétele alapján alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben a jód, a bróm, a kénhidrogén és a fluor együttes jelenléte radioaktív elemekkel együtt igen ritkán előforduló, Európában egyedülálló vízösszetételt eredményez. Ezeken túl a gyógyvíz további fő összetevői a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, nitrát és nitrit, metabórsav, metakovasav, szabad szénsav.A nőgyógyászati panaszok mellett még a  következő betegségek gyógykezelésére is alkalmas: mozgásszervi, idült gyulladásos és degeneratív izületi bántalmak, idegrendszeri zavarok, szív és keringési rendszer elváltozásai, anyagcserezavarok, krónikus nőgyógyászati és fogágy betegségek, baleseti és ortopédiai műtétek utáni rehabilitációban és utókezelésben.

Igal.

Az Igalban található víz 81 Celsius fokos magas sókoncentrációjú, alkáli-kloridban, hidro-karbonátban, jódban és kénben gazdag hévíz. Endometriózisban azért hasznos felkeresni, mert vérzési rendellenességek, nőgyógyászati eredetű fájdalmak és gyulladások csökkentésében, hólyaghurut és egyéb urológiai panaszok enyhítésében és beleket érintő emésztési, puffadásos problémák kezelsében is segítséget jelent.

Hévíz.

Egyszerre vannak jelen benne a szénsavas, kénes anyagok, gazdag kalcium- és magnézium-, valamint hidrogén-karbonát-tartalma mellett kismértékben radont is tartalmaz.Oldott és gáznemű anyagokban egyaránt gazdag, ezért  gyógyulási lehetőséget biztosít a mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek. A víz képes csökkenteni a krónikus nőgyógyászati gyulladások mértékét.

 

Árvai Nóra
pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró
Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!