Karácsonyi vendégség és endometriózis

Ebben a bejegyzésben azoknak szeretnék segíteni, akiknek problémát okoz, hogyan éljék túl a karácsonyi vendégségbe járást és rokonlátogatósdit, miközben fontos számukra az endometriózis diéta betartása is.

Sokan kínosnak élik meg a kíváncsi kérdéeket: „Hát te hogyhogy nem eszel húst? Biztos hogy nem kérsz egy kis zserbót, dehát olyan finom. ” Több páciensem is elmesélte, hogy ilyenkor kellemetlenül érzik magukat, hiszen nincs helye a krónikus betegségről beszélni a karácsonyi asztalnál, vagy nem is szeretnének megosztani ezzel kapcsolatban semmit a távolabbi rokonokkal, ami szintén lehet egy jogos és érthető igény. Mégis frusztációt okoz elutasítani a kedvesen kínált ételt,  a karácsonyi menüt, amivel a házigazda bennünket várt.

Mit lehet tenni?

  • Ha olyan a viszony, hogy lehet ilyet, szólj előre, hogy változtak a étkezési szokásaid, és udvariasan kérd, hogy amennyiben lehetséges, legyen olyan fogás is az asztalon, amit te is bátran fogyaszthatsz.
  • Fontos: ne várd a háziaktól, hogy makrobiotikus ételkülönlegességgel várjanak, ne kezdd el magyarázni, mi az a tempeh, és hol lehet beszerezni! Legyél szerény és udvarias, mondd, hogy ne csináljanak ebből gondot, és neked már az is jól esik, hogy egyáltalán gondolnak  rád.
  • Ne érezd kötelességednek magyarázkodni, ha nem akarsz, elég csak annyit mondanod, köszönöm, nem kérek.
  • Keresd meg az ünnepi menüből azt, amit szívesen megeszel, legyen ez a zöldségleves, a főétel körete salátával, látványosan vegyél belőle repetát és dicsérd meg!
  • Vigyél ajándékba egészséges, nyírfacukoros saját készítésű sütit, ez kedves gesztus önmagában is!
  • És legfőképpen: tartsd szem előtt: egyetlen aszketikus, egészségtelenül szigorú diéta sem éri meg, hogy ne tudj önfeledten ünnepelni a családoddal, szeretteiddel! Ha egy évben egyszer jóízűen megeszel egyszelet beiglit, tudod, mi fog történni? SEMMI. 🙂
  • Érezd jól magad!
  • További hatékony tippek a vendégség felhőtlen élvezetéhez a Stresszmentes Karácsony Munkafüzetben, keresd az EndoShopon!

Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kíván az Endoblog.hu Csapata!

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!