Így szereld le az irritáló, endometriózis diétáddal kapcsolatos kérdéseket az ünnepek közeledtével

Hú, és akkor te most komolyan nem eszel beiglit? Csak egy szeletet, naaaaa…Nem lesz attól semmi bajod.

Nem unalmas mindig csak zöldéségeket enni?

Mi értelme van szejtánt enni, ha van finom rántott csirke?

Na, azért a halból csak eszel, ugye?

Ú, de király, én is csinálnék ilyen diétát, csak az a baj, hogy nem szeretem a zöldségeket.

Ú, de király, én is csinálnék ilyen diétát, de hát a férjem/gyerekem/kutyám/ebihalam sosem adná fel a húsevést. 

Jaj, és nem hiányzik a tejbegríz és a rántotta, meg a brassói se? Húúú…

Nagyon drága lehet ez a te endomicsoda diétád…

És akkor te mit szoktál venni a Madarsas Tescoban?

Jujjj…te szegény… hát, nagyon erős vagy, hogy kibírod…

 

 

 

 

Biztos, hogy neked is van közülük, amelyik ismerősen hangzik, igaz?

Most, hogy jön a karácsonyi időszak, sokan, akik speciális diétát folytatnak, egyre feszültebbek ezek miatt, vagy hasonló kérdések miatt.

Hiába egyre elfogadottabbak a különböző diéták és speciális étkezési formák, ma Magyarországon még mindig nagyon erősen tartja magát a nézet, hogy karácsony nincsen halászlé, rántott hal,  töltött káposzta és beigli nélkül- főleg az idősebb generációkban.

Az első egy-két évben, amíg a családod, barátaid, szeretteid hozzászoknak a változáshoz, nehezedre eshet újra- és újra válaszolni az értetlenkedő kérdésekre. Ha az anyukádról van szó, még betudhatod az aggodalomnak, de ha a haverjaid húznak vele, az bizony egy idő után nagyon fárasztó lehet. Ha új társaságba mész, például először ünnepelsz az új párod szüleivel, ha először bulizol az ő barátaival, akkor pedig kezdődik előről a sok értetlen tekintet, a kérdésözön.

Előfordul, hogy egészen egyszerűen nem akarsz a karácsonyi asztal mellett belebonyolódni a magyarázkodásba arról, hogy mi is az az endometriózis, miért és pontosan hogyan diétázol, és szeretnéd egyszerűen csak nyugisan jól érezni magad és békében ünnepelni.

Intelligens társaságban bőven elegendő, ha udvariasan, de határozottan elhárítod a kéréseket, esetleg elütöd egy viccel, érteni fogják és nem fogják tovább firtatni a témát.

Ha azonban  minden mentési kísérleted ellenére újra és újra előveszik, például minden fogásnál megkérdezik, hogy na és ebből sem, és ebből sem, egy kicsit sem, és látod, hogy a helyzetet nem az őszinte kíváncsiság vezérli, – például hogy legközelebb mit főzzön neked, mivel várjon, mit szeretsz- hanem arról, hogy froclizzanak, igazolják a rántotthús létjogosultásgát,  stb. – akkor azért nem árt egy picit bekeményíteni.

Az itt következő előre csomagolt válaszok azoknak lesznek különösen hasznosak, akik hozzám hasonlóan vegán, növényi alapú endometriózis diétát követnek, de bárki bátran inspirálódhat belőlük, hogy elkészítse a maga konzerv válaszait, amit bedobhat éles helyzetben.

Figyelj arra, hogy ezek a válaszok már hard core verziók, utolsó mentsvárként vesd csak be őket.

Még egyszer kihangsúlyozom, hogy az első, a második, a harmadik és még a sokadik verzió is az, hogy bizalmat szavazva a társaságnak

  1. Elütöd hummorral
  2. Eltereled a témát, felkínálsz más beszélgetési lehetőségeket
  3. Keresel valami egyezést, és azt hangsúlyozod- (Pl.: Hú, de jó, édesburgonya, a kedvencem!)
  4. Finom megemlíted, hogy nem szeretnél most erről beszélgetni
  5. Határozottan megemlíted, hogy nem magyarázkodni jöttél, hanem együtt ünnepelni
  6.  Bevelled a válaszokat- de ez esetben nem biztos, hogy jövőre is meghívnak. (Bár ha a helyzet idáig fajult, akkor talán ez nem is baj).

Jó mulatást:-)

Nem halálosan unalmas állandóan salátát enni? 

De, igazad van. Rémesen uncsi a szeitán ravioli kesudiótejszínes gombamártással, és azt hiszem, megbolondulok, ha ismét szivárványszínű Buddha tálat kell reggelizzem. Sokkal izgalmasabb lenne, ha minden nap rántottát ennék, ünnepekkor meg rántott húst, igaz?

Húst enni márpedig kell, akár endód van akár nem. A hús természetes dolog! Hiszen a Bibliában is írják! 

Hát persze, Pont ezért támogatom a rabszolgaság, a szűzrablás és a poligámia visszatérését is. Nem lenne sokkal jobb az élet, ha mindannyian szó szerint értelmeznénk a Bibliát? Különösen az a részt, amely arról szól, hogy „Ne ölj!”

Ismertem egyszer egy endós lányt, aki diétázott, mint te, és az a lány olyan sovány/beteges/szemüveges/sértődékeny volt.

Hát igen, én még soha de soha nem láttam sovány/beteges/szemüveges/sértődékeny húsevőt. Ez biztosan csak valami  endometriózis diétás mellékhatás dolog lehet.

Csak told félre akkor azt a húst, legalább tunkold fel a mártást, nem tudod mit hagysz ki! 

Köszönjük észrevételét, észrevétele fontos számunkra. Ügyfélszolgálatunk hamarosan kapcsolatba lép Önnel. Köszönjük. 

Hú, ez a sok biocucc, ez a sok zöldség és magtejek… az a te endometriózis diétád egy kissé drága, nem? 

Igen, most, hogy leadtam 4 kilót, helyrehoztam a vércukorszintemet és az inzulinrezisztenciámat, rendben van a koleszterinem és elmúltak a pattanásaim és a fájdalmaim, az orvosi számláim az egekbe rúgnak!:-D

Úristen, hogy tudod megenni ezt a sok zöld izét? Nem lesz hányingered? 

De, sőt néha hányok is, igyekszem úgy célozni, hogy azokon landoljon, akik ilyen hülyeségeket kérdeznek.

Ha ehelyett inkább te is egy békés, nyugis, jókedvű és kapkodásmentes karácsonyra vágysz, szeretettel ajánlom figyelmedbe a Stresszmentes Karácsony Endometriózisban is című kötetünket, imádni fogod. 

Erről a témáról bővebben olvashatsz és még több konzerv választ is kapsz az EnDossziéban!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!