Időmanagement krónikus betegségben

Amiről most írok nektek, az rengeteg páciensemet foglalkoztatja. A betegségem idején én magam is szembetalálkoztam ezzal a problémával, és mivel pici babám volt otthon, nagyon hamar ki kellett dolgoznom egy megfelelő és hatékony módszert, amivel ezt a problémát orvosolhattam. Hogy mi is ez a gond, amely megnehezítette az életemet, most pedig számtalan betegemnek okoz fejtörést?

A krónikus betegséggel való küzdelemben nem csak magával a betegséggel kell szembenézni, hanem mindazokkal a módokkal, ahogyan ez az állapot átszövi az ember életét. annyi dologmegváltozik az első tünetek felbukkanáával, de főként a diagnózis megszületése után.

Az első sokk után – miután minden fellelhető információt magadévá tettél az interneten, azon veszed észre magad, hogy az addig sem unalmas, tétlennek nem nevezhető  életed fenekestül felfordul, és a naptáradban a bevásárlás,a  főzés, az orvoslátogatás és kontrollok, az alternatív „ártani biztos nem árt” módszerek  és tornák időpontjai körül kezd el forogni.

Egy kis késés a munkahelyről, egy baráti találkozó ugrik, hopp, ma nem volt időd beszélgetni a  pároddal, és huppsz, máris eltelt a hét.

Mindemellett kellene teljesítened  amunkahelyen, a háztartásban, ha már van gyermeked, anyaként, párod mellett társként, nőként. A 24 óra, ami eddig éppen elegendőnek bizonyult, most már úgy érzed, semmire sem elég.

Most nem megyek a szokásos irányomba- hogy miért fontos az egészséges táplálkozás, de miért nem éri meg teljesen feláldozni az életedet ennek az oltárán, erről más sokat írtam, többek között ebben a cikkben is: https://endoblog.hu/egyeb/endometriozis-dietak-melyik-hasznal-igazan

Most másról lesz szó, megosztok veled néhány trükköt, ami nekem segített a napot megnyújtani néhány órával. Íme az időmanagement tippjeim krónikus betegséggel élőknek, akik minden nap az egészségükért küzdenek.

  1. Érd e kevesebbel- már ami az alvást illeti. Kelj fel mindeni előtt, és tudd le a napi adag tornát, jógát, amíg még alszik a család. fél órával kevesebb alvás nem oszt nem szoroz, de ugyanennyi mozgással máris sokat tettél az egészségedért.
  2. Kösd össze a muszáj- dolgokat az új elfoglaltságaiddal. páldául, ha van kutyád, és eddig minden este levitted  a kutyafuttatóba, ahol kiszaladgálhatta magát, te meg a telefonodat nyomkodtad közben, most tedd őt sporttársaddá, és menjetek el inkább kocogni.
  3. Bevásárolni menj kocogva vagy kerékpárral. Ha szeretsz olvasni, tedd ezentúl szobabicajon.
  4. Ha főzöl, főzz nagyobb adagot, és fagyaszd le a maradékot, jó lesz későbbre.
  5. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt nyersen, válts ki étkezést vegán fehérjeturmixszal, azonnal ehetedm nincs felesleges pepecselés.
  6. Ne félj kaját rendelni, csak jól nézd meg, honnan teszed! Én most a Polc Speciáltól rendelelek házhoz vegán kaját. Egy szimpatikus fiatal pár lány tagja, Vica orvosi utasításra el kellett hagyja a táplálkozásából a cukrot, a fehér lisztet és a finomított cuccokat, de nem volt ideje minden nap főzni…ismerős?:-D  így születtek mega  speciálok amelyek vega fogásaita héten teszteltem, finomak, egyszerűek, egészségesek, teljesen mentesek az adalékanyagoktól, és a helyes kis csomagolásnak köszönhetően bárhova magammal vihetem őket. A dobozok mikrózhatóak, így fél perc alatt meleg kajához juthatok bárhol, bármikor, és a megtakatrított időmet hasznos dolgokra fordíthatom. Valamint, mosogatni sem kell…:-D A műanyag dobozokat kiviszem a szelektívbe és agyő bűntudat. Nekem bevált ez a módszer, jó megoldás annak, aki nem ér rá a konyhában pepecselni minden áldott nap. A honlapon talélható információkból pedig pontosan tudom, mit és mennyit ettem aznap, hány kalóriát fogyasztottam és milyen tápanyagokat vettem magamhoz. Kedvencem tőlük a vegán csicseriborsós tagine, ezt tényleg érdemes kipróbálni. Mintha te főzted volna otthon- csak nem te főzted. Zseniális:-)

  7. Ha orvoshot mész, vigyél magaddal laptopot, és dolgozz a váróban-tuti lesz csúszás.
  8. Szerezz be otthon elvégezhető tornákat, jógákat, így megspórolod az utazást, és nem kell alkalmazkodnod mások órarendjéhez. Mi itt az Endoblognál ezt a törekvésedet így tudjuk segíteni.


Plusz egy: Figyelj arra, hogy a sok elfoglaltság mellett minden nap legyen időd arra, hogy megöleld a számodra fontos embereket, megkérdezd hogy vannak a szeretteid, ne ess bele abba a hibába, hogy csak saját magaddal foglalkozol.

Légy kapcsolatban magaddal és másokkal is!

 

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!