Hogyan hat az endometriózis a párkapcsolatodra?

Ma egy kényes témával készültem számotokra, amelyről máshol nem olvashattok. Ezt a témát gyakorlatilag legtöbbször tabuként kezeljük, mint mindent, ami a nőiséggel, női szexualitással, menstruációval, fájdalommal, betegséggel kapcsolatos. Pedig nagyon fontos a kérdés: hogyan befolyásolja a párkapcsolatodat a betegséged? Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen hátországod van az endo elleni küzdelmedben. Mint annyi minden, ez is sokkal könnyebb, ha nem csak magadra számíthatsz.

 

Általában elmondható, hogy nagyon sok kapcsolat felbomlik a betegség hosszú, keserves hónapjai, évei alatt.

 

Nem vitatom, hogy nehéz lehet egy endometriózistól szenvedő nő mellett állni a  legnehezebb pillanatokban is. Sokszor ezeket a férfiakat nem meleg vacsora, hanem rendetlen lakás, ágyban elkínzottan fekvő feleség, barátnő, társ várja. Sajnos egy olyan kórral állunk szemben, ami nagymértékben kihat a nő életminőségére, és negatívan befolyásolja azt.

Nehéz helytállni a munkahelyen, a háztartásban, a kapcsolatban, a társas életben, és ki tudja még mennyi helyzetben, ha elviselhetetlen fájdalmak, iszonyatos erősségű vérzések és sok más kellemetlenség kíséri az életedet. (Egyéb tünetekről ld. a korábbi bejegyzéseket.) Ráadásul mindezekkel sokszor kiszámíthatatlanul, a legváratlanabb helyzetekben kell szembenézned. Képtelenség bármilyen programot előre leszervezni, mert nem tudhatod, egyáltalán képes leszel-e elmenni.

Egy ideig biztosan aggódva pátyolgat a kedvesed, de mi lesz vajon a 20. otthon, fájdalomcsillapítással vagy ügyeletre rohanással töltött szombat estén? Mi lesz, ha az orvosi költségek messze túlszárnyalják azt, amit elő tudtok teremteni, vajon az ebből adódó feszültség és konfliktusok hosszútávon felőrlik a szerelmet?

 

És egy másik lényeges probléma forrása: mi lesz a  szexuális élettel?

 

Az egészséges férfiembernek vannak szexuális igényei, ez teljesen természetes. (Ahogy a nőnek is, ez is teljesen természetes)

A legtöbb érintett nőt sokszor kínozza a gondolat,  hogy vajon meddig tud a párja  tekintettel lenni arra, hogy betegségből adódóan az együttlét fájdalommal, újabb és újabb vérzéssel jár?

Meddig képes tolerálni, hogy a hátad közepére sem kívánod most ezt az egészet? Meddig viselhető, hogy speciális diétát követsz a gyógyulás reményében, nem lehet egy jóízűt enni veled, nem lehet kimozdulni a  közös  barátokkal egy kellemes vacsorára? Meddig érdekes, hogy gondolataid folyamatosan az endometriózis körül járnak, lassan már-már beszélni sem lehet veled másról? Beláthatod, hogy nem könnyű társnak lenni egy ilyen nehéz helyzetben, és most a teljesség igénye nélkül soroltam csak fel néhányat a lehetséges konfliktusos szituációk közül. sok, nagyon sok kapcsolat kifárad, és a nő magára marad a betegséggel folytatott küzdelmében.

 

Magad is sokat tehetsz azért, hogy ne így történjen.

 

Amikor jól vagy, merj kimozdulni, ne engedd, hogy a félelem fekete felhőként mindenhova utánad lebegjen.  Mutasd meg magadnak és a párodnak is, hogy milyen az a nő, akibe párod annak idején beleszeretett. A betegség csak egy rövid szakasza az életednek, bízz abban, hogy kilábalsz belőle, és jobb napok jönnek.  Ha ez őszintén árad belőled, a környezeted felé is azt sugárzod, hamarosan minden rendben lesz, tervezhettek együtt,  hova fogtok utazni, milyen lesz az élet.

 

Ne titkold, ha fájdalmas a szex, úgyis megérzi, hogy valami gond van, ha őszinte vagy, legalább nem kezdd el azon kattogni, hogy már biztosan nem vonzó a számodra, azért vagy kevésbé lelkes. Törekedjetek más megoldásokra, keressetek más pozíciókat, legyetek türelmesek ebben az átmeneti nehéz helyzetben.

 

Amíg neked most leginkább a  betegség és gyógyulás köti le a gondolataidat, műtétre készülsz, gyógyszerszedésről döntesz, egészségtudatos leszel, diétázol és  jógára jársz, addig párod élete megy tovább az addigi maga útján.

 

Segíts neki, hogy tudjon kapcsolódni az új érdeklődési köreidhez! Mutass érdeklődést felé, hallgasd meg és beszéljetek néha az ő problémáiról is. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy játszd meg magad és próbáld figyelmen kívül hagyni a helyzetedet, csupán azt, hogy ne hagyd, hogy olyan mélyre süllyedj az önsajnálat és kétségbeesés tengerében, hogy ne tűnjön fel, ha a pároddal valami fontos dolog történik.

Ezzel nem csak a társadnak, hanem magadnak is jót teszel, hiszen ha képes vagy felfigyelni az élet szépségeire, nem feledkezel el arról, hogy van miért küzdened.

Ó, dehát én sosem tennék ilyet, hogy nem figyelek rá- persze, szándékosan semmiképpen, de az endós mókuskerék, ha nem vagy észnél, bizony pillanatok alatt kőkeményen beszippantja az embert. Bárkivel, még a legszuperebb társsal is megtörténhet egy ilyen embert próbáló helyzetben. Ha ezt észleled vagy a párod szól, legyél képes korrigálni, és merj te is beszélni, kérdezni, színt vallani.

Meséld el, mi a nehéz neked, mit élsz át, min mész keresztül, hol járnak a gondolataid, és bíztasd a párodat is ugyanerre! Beszéljetek meg minden felmerülő gondot, igyekezzetek olyan kompromisszumos megoldásokra jutni, ami mindkettőtök számára megfelel.Hiába hangzik ezerszer lerágott csontnak a kommunikáció a kulcs frázis, mégis van benne valami, hiszen a szavak lehetnek a hidak a távolodni látszó világok között, amelyek összetartanak, és még erősebbé tehetik a szövetségeteket.

 

Bejelentkezés egyéni vagy páros konzultációra ITT

Ha  mindezt megteszed, és ennek ellenére mégsem tartott ki melletted, akkor hidd el, nem kár érte. Sőt. Könnyebb lesz nélküle.

Szívből kívánom, hogy legyen melletted valaki, akivel összekapaszkodhatsz az endometriózis elleni küzdelemben.

Annak idején írtam egy nyílt levelet mindenki kedvence LowCarb KakaóscsigaBáró úrnak, aki degradálóan nyilakozott a női testről. Ez nagyon ide illik, javaslom, olvasd el, és látni fogod az összefüggést.  Az endometriózis nem megöli a kapcsolatot, csak megnehezíti egy adott életszakaszra. A problémák megoldhatóak, ha mindkét félben megvan a szándék és a szeretet. ITT olvashatod a nyílt levelem, ami kiállás azokért a férfiakért, akik KakaósCsiga BáróÚr elméletére cáfolnak rá minden egyes nap.

Ugyanis hiába a kis belső hang a fejedben, aki néha megpróbál az ellenkezőre rábeszélni,  egyáltalán nincs igaza. Nem, nem selejtes vagy, hanem maga vagy a csoda! ITT ebben a cikkemben azt is elmondom, miért vagy még szuperebb, mint az endometriózis előtti önmagad, mennyi mindenben fejlődtél és mennyi mindent megoldottál már eddig is. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!