Hipochondria endometriózis után

Az endometriózis diagnózisa nehéz, mert az esetek nagy többségében rutin nőgyógyászati vizsgálattal nem kimutatható a betegség. Emiatt a beteg gyakran jár orvostól orvosig, keresi azt a szakembert, aki majd komolyan veszi a tüneteit és segítségére lesz. Nem egyszer ezek a nők végül hipochondernek minősíttetnek és megalázó helyzetbe kerülnek, ráadásul betegségük is kezeletlenül marad. Aztán, ha elég kitartó, a beteg végül csak eljut a korrekt diagnózisig. Kezelést kap, jobban lesz, gyógyul, de  a vele történtek nem múlnak el nyomtalanul.  Miért nem?

Egyrészt, krónikus betegség lévén a saját testére való fokozott figyelem és az aggodalom a betegség esetleges kiújulásától megmarad.  Minden apró tünetre felfigyel a volt beteg, és nem egyszer katasztrofizálni kezd. Ha fáj a hasa, azt rögtön endometriózisnak cimkézi, akkor is, ha esetleg egy egyszerű izomlázról vagy egy-két nap alatt szűnő gyomorontásról van szó. Az egészségre, valamint a különféle testi tünetekre való fokozott fókuszálás és a testérzeteknek való nagyobb jelentőségtulajdonítás megmarad. Az érintetetek sokakl gyakrabban fordulnak orvoshoz, akár csak önmaguk megnyugtatása végett is, olyan múló tünetekkel is, amelyek felett mások könnyedén átsiklanának.

Ez idáig még rendben is lenne, végül is csak felesleges idő- és pénzkidobást jelent  a felesleges orvoshoz rohangálás, de ennél nagyobb kárt nem okozhat.  Nagyobb problémának tartom, hogy az endometriózis diagnózisa előtti időszak bizonytalansága miatt a nő elveszítette bizalmát az egészségügyben és az ott dolgozó szakamberekben.  Mi a megélése? Beteg voltam, és engem elküldtek/leszóltak/hülyének néztek/lekezeltek/megbántottak/lehipochondereztek. Nem vették észre, hogy bajom van.
Akkor most, gyógyultan, de újra valamilyen tünettől szenvedve,  kezében a negatív lelettel, leletekkel miért is hinne már az orvosoknak? Megszólal a kisördög a fejében: akkor nem volt igazuk, most biztos, hogy nem tévednek?

Az elvesztett bizalom miatt a negatív leletektől a nő nem nyugszik meg, gondolatai folyamatosan a tünetek és a lehetséges, tüneteit magyarázó állapotok körül forognak. A helyzet odáig fajulhat,  hogy ez az állapot az érintettek életét számos szempontból negatívan befolyásolhatja.  Előfordul, hogy nem képesek hatékonyan dolgozni, nem képesek másról beszélni, előbb vagy utóbb a környezetük idegeire mennek, barátaik eltávolodnak, szerelmi kapcsolatuk megszakad. Az élet valóban nem könnyű a hipoconder mellett, de szerencsére létezik megoldás.

A hipochondria kezelése attól függ, mi a kiváltó ok. Ezek a következőek lehetnek:
  • Az eddig tárgyalt kiváltó ok a korábbi tapasztalatok alapján az egészségügyi rendszerben való bizalom megingása
  • Korábbi súlyos betegségek miatt a saját testbe vetett bizalom elvesztése. „Velem bármi megtörténhet, bármikor bajom eshet.”
  • Gyerekkorban gyakori betegeskedés. Ha kiskorában gyakran volt beteg, az emberben az a működésmód alakulhat ki, hogy ő gyenge és sebezhető
  • Gyerekkorban találkozás más gyermek halálával. Ez az élmény alapjaiban rengeti meg a kisgyermekek egyéként természetes önbizalmát és saját sérhtetelensgébe vetett hitét.
  • A családban előforduló, örökölhető betegségek. Ha a családban olyan betegség fordult elő, ami öröklődhet, akkro az érintett személy arra a betegségre hajlamosnak tarthatja magát.
  • Családi legendárium és hiedelemrendszer.  A családban előforduló minták, alaptételek, amelyek gyakran akár tudattalanul is befoylásolják az egészséggel és betegséggel kapsolatos gondolkodásmódot.  „Nálunk mindenki fiatalon hal.” „Nálunk a nőknek nem könnyű.”
  • Közeli hozzátartozó halála.

 

 

A kezelés hosszadalmas és nem könnyű, de nem lehetetlen. Része a segítő beszélgetés, a szupportív, elfogadó közeg, a saját testbe vetett bizalom újraépítése és megszilárdítása, a szubjektív tünetek attribúciójának módosítása,- attribúció: oktulajdonítás. Például ha fáj a fejed, mit gondolsz, kevés folyadékot fogyasztottál, fáradt vagy, vagy agytumorod van- realitásérzék növelése, a katasztrofizálás megállítása, kognitív viselkedésterápiás technikák és módszerek tanítása és rendszeres alkalmazása,  stresszkezelés és szorongásoldó technikák tanítása, a beszűkült gondolati fókusz tágítása, a figyelem új, új, érdekes tevékenységek felé fordítása, társas közeg szélesítésének segítése, önbizalom és énhatékonyság érzet fokozása, jövőorientáció.

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Könyvek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!