Női jóga: miért más, mint a többi irányzat? Ajándék gyakorlattal!

Miért érdemes női jóga gyakorlatokat végezni endometriózis esetén? Miben más, mint egy sima női jóga, vagy mint bármelyik női torna?
  • abban, hogy azonnal érezhető és hosszútávú előnyös hatásai is vannak
  • abban hogy nem csak testi, hanem lelki szinten is hat
  • olyan szakértői csapat alkotta meg a módszert, akikben megbízhatsz, akik már bizonyítottak
  • a testi -lelki pozitív változások mellett hasonló érdekéődésű és gondolkodásmódú emberekkel hoz össze, közösséget ad, egy csapat tagja leszel általa
  • rövid, mégis hatékony: mi tudjuk, mi az, munka, háztartás, gyerek, stb mellett időt szakítani a mozgásra
  • blokkokra osztható: azokat a gyakorlatokat végezheted, amelyekre épp szükséged van. Fájdalmas  a menstruációd? Kezdd a menstruációs jógával. A lombikkezelés után ciszták lettek e melleidben, vagy gyakran fájnak, feszülnek? A te blokkod a mellek jógája. Babát szeretnél, de nem jön össze, pedig régóta próbálkoztok? Termékenységfokozó jógával végre valódi segítséget kapsz! Feszült vagy, nem tudsz kikapcsolni? Hallgasd meg relaxációs anyagunkat! 20 perc a napodból, nem kell több.
  • jó hangulatú. Itt csak a nevetéstől fájhat a hasad!:-)

A női jóga a legrégebbi kifejezetten nőknek szóló mozgásforma, minden később kifejlesztett női mozgásprogram alapja. Főként a hatha jóga több mint négyezer éves hagyományából azokat az ászanákat, azaz testhelyzeteket veszi át, amelyek a női energiák felébresztését szolgálják.
Ezek a gyakorlatok különösen alkalmasak arra, hogy a női test betegségeit gyógyítsák. Jótékony hatással van a hasi, alhasi szervekre, azáltal, hogy megerősítik a medence és a has izmait. Megerősítik továbbá a gátizmokat, ezáltal elkerülhető sok, ezen izmok gyengeségéből eredő probléma, mint például a hüvelyrenyheség, az inkontinencia, az aranyér, stb.

női jóga Árvai Nóra

Az ászanák segítenek a menstruációt megelőző és az az alatti kellemetlen tünetek enyhítésében, nagy mértékben képesek csökkenteni a görcsöket. Megoldást hozhatnak a meddőségre, a rendszertelen ciklusra, akár a régóta fennálló fájdalmas menzeszre is, javítják a szexuális élet minőségét. Ajánlott várandósság előtt felkészülésképp, majd szülés után a meggyengült, megnyúlt izmok regenerációjára. A speciálisan összeválogatott jóga elemek a hormonális rendszerre is pozitív hatással vannak, visszaállítják annak egyensúlyát, ezért ajánlott változókor tüneteinek enyhítésére is, és olyan betegségek gyógyítására, amelynek hátterében a hormonális egyensúly eltolódása áll.

A női jóga órákon azonban nem pusztán a testhelyzeteknek és gyakorlatoknak van jótékony hatása a női szervezetre. A foglalkozásnak mindig része a relaxáció, meditáció is, amely során a gyakorlók megtanulnak ellazulni, kikapcsolni, feltöltődni, befelé figyelni, azokra a folyamatokra koncentrálni, amelyek a testükben történnek.

A rendszerben nagy jelentősége van a helyes légzés elsajátításának is. számos légző gyakorlatot is megtanulhatsz, aztán az épp aktuális igényed, kedved szerint válogathatsz közülük. A légzés és a mozgás összehangolása a gyakorlás közben is lényeges.

A női jóga gyakorlatok a fizikai hatások mellett lelki síkon is jótékonyan befolyásolják a női szervezetet. A mai világban, ahol egy nő egyaránt helyt kell álljon feleségként, anyaként, munkaerőként, háztartás vezetőként stb. nagyon fontos, hogy tudatosan viszonyuljon saját nőiességéhez. Egyes női jóga irányzatokban hangsúlyt fektetnek az intim beszélgetésekre, elősegítve, hogy a résztvevők megnyíljanak egymás felé és támogató kis közösségek jöjjenek létre, illetve foglalkoznak az intim területet érintő betegségek lelki hátterével is.

Én most egy petefészek működést harmonizáló egyszerű ászanával szeretnék kedveskedni Nektek.Ha régóta szeretnél babát, de nem jön össze, akkor is végezd rendszeresen ezt a pozíciót! Kiinduló helyzet japán ülés, azaz ülj a sarkaidra. Az ülésed legyen kényelmes és stabil, fejtetőddel nyújtózkodj meg fölfelé, egyenesítsd a tartásod. Vállad, nyakad maradjon laza. Lélegezz ebben a pozícióban, hunyd le a szemed, engedd el a gondolataidat, és figyelj befelé, önmagadra. Majd szoríts a két tenyeredet ökölbe, és helyezd az öledbe közvetlenül a csípőcsontod alá. Lassan dőlj előre, hagyd, hogy tested súlya az alhasadnak nyomja az öklödet. Lélegezz egyenletes, mély hasi légzéssel legalább nyolc alkalommal ki és be, majd lassan, szinte csigolyáról-csigolyára haladva egyenesedj vissza kiinduló helyzetbe. Nyugodtan végezd a gyakorlatot akár minden nap. Váljék egészségedre!

endometriózis jóga petefészek

 

 

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!