Gyakori endometriózis tévhitek

 

Gyakori tévhitek az endometriózissal kapcsolatban

  • Csak a fejedben van. Túlérzékeny vagy.

 

Nem, ez nem így van. Ezt megalázó lehet hallania annak, aki éppen nincs jól, és kimeríti az áldozathibáztatás kategóriáját. Tájékozódj arról, hogy milyen módokon okozhat fájdalmat az endometriózis EBBEN a cikkemben, amelyben a fájdalom típusairól írok endometriózisban.

 

Viszont a fájdalomérzetet nagyon sok minden befolyásolja, tehát a megélt fájdalom mértéke valóban eltérő, egyéni élmény.

A  pszichés állapot jelentősen befolyásolja a fájdalom érzékelését. Egy krónikus betegségben a  stressz, a szorongás,  az ok tulajdonítás,  tehát a fájdalom feltételezett oka, annak tartóssága, időtartama, az észlelt kontroll mértéke, a figyelem irányultsága , a társas támasz  és még számos egyéb tényező befolyásolja azt, hogy a megélt fájdalom milyen intenzitású.

A közkeletű tévhittel ellentétben a társas támasz egyáltalán nem mindig csökkenti a fájdalom érzékelését.

Valamint tekintetbe kell venni a szenzitizáció jelenségét is, amikor bizonyos fájdalom ingerületet szállító idegpálya olyan sokáig volt aktív, hogy érzékenyítődik s már a legkisebb ingerre is azonnal újra aktivizálódik. Ez sem hipochondria, hanem fiziológia.

 

 

  • Csak diétázni kell, és rendben lesz.

 

Több száz endometriózis és táplálkozás összefüggéseit vizsgáló kutatást elemezve állíthatom, nincs olyan, hogy endometriózis diéta, nincs egyetlen út, ami mindenkinek beválna. Viszont az étrendbeli, életmódbeli változtatások előnyösen befolyásolják az életminőséget, így a táplálkozás szerepe nem csekély. Erről könyveimben bővebben olvashatsz.

A táplálkozás önmagában nem oldja meg a helyzetet, orvosi, pszichológiai támogatás, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, sport, stresszkezelés is az endometriózis kezelésének elengedhetetlen része kell hogy legyen.

  • Klimax után vége az endometriózisnak.

Jó ideig úgy tartották, hogy a menopauza beálltával az endometriózisnak nincs esélye fennmaradni, tüneteket produkálni. A legújabb kutatások azonban bizonyították, hogy ez nincs így, az endometriózis klimax után egy létező állapot. EBBEN a cikkemben bővebben olvashattok róla.

  • A menstruáció minden nőnek fájdalmas élmény.

Ez a tévhit kötődik a „csak a fejedben van” koncepcióhoz. Gyakorlatilag lealacsonyít azzal, hogy megkérdőjelez, hisztisnek gondol, aki nem tud elviselni egy olyan dolgot, amit mindenki más igen.

A baj ezzel az állítással csak az, hogy nem igaz. Az egészséges menstruáció nem fájdalmas tapasztalat. A fájdalmas menstruáció nem normális, nem a női élet természetes velejárója.

 

  • Csak műtéttel diagnosztizálható.

 

Ez ma már nem teljesen állja meg a helyét. Ezekről legelőször az Endologon hallhattál, olvashattál, és mivel nagyon szemmel követem a nagyvilág eseményeit endó szempontból, a lehető leghamarabb igyekszem hozzátok is eljuttatni az izgalmas új híreket.  EBBEN a cikkemben egy ígéretes francia vívmányról, az endometriózist nyálból kimutatni képes tesztről van szó.  Ontarioban pedig egy speciális ultrahang technikával magasan képzett csapat dolgozik, akik állítják, hogy ez a típusú ultrahang speciális képzettséggel képes az endometriózis kimutatására.

Magyarországon az adókedvezmény szövettanhoz van kötve, így az műtét hiányában nem igénybe vehető.

  • A szülés majd meggyógyítja az endometriózist.

Jajjj… őskori tévhit maradvány. A várandósság 9 hónapja alatt az endometriózis valóban visszaszorul, de a szülés után az endometriózis bármikor visszatérhet. Sokan a szoptatás ideje alatt már tünetekről számolnak be. A császármetszés pedig az endometriózisnak egy kiváltó oka, oki tényezője lehet. Erről bővebben EBBEN a cikkemben olvashatsz, Endometriózis a császármetszés hegében címmel.

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!