Gondok odalent- a bakteriális vaginózis

Bakteriális vaginózisról akkor beszélünk, ha a hüvely természtes flórája felborul, és a benne lévő jótékony tejsavbaktériumokat anaerob baktériumok szorítják ki.

Ezt a betegséget nem kísérik a gyulladásra jellemző kellemetlen tünetek, sőt, gyakran eljesen tünetmentes is maradhat. Az esetek felében bő folyás jelentkezik, amely tej- vagy krémszerű, szürkés színű, jellegzetesen kellemetlen, ammóniás szaga van. Kisebb gyakoriságban fontos, hal égő-viszkető érzés, gáttájéki fájdalom alakulhat ki, ez esetben  fontos, hogy elkülönítsük az állapotot egy gombás eredetű fertőzéstől, mert a félrekezelés tovább ront a helyzeten.

Leggyakrabban mégis nem, vagy alig jár tünetekkel a bakteriális vaginózis.

A kóros baktériumoknak sejtkárosító, immunvédekezést gátló hatásuk van, valószínűleg emiatt marad el a gyulladásos megbetegedésekre jellemző immunválasz és tünetkép. A panaszok hiánya vagy csekély mértéke ellenére mégsem szabad elhanyagolni ezt az állapotot. A kezeletlenül hagyott, krónikusan fennálló állapot ugyanis komoly szövődményekkel járhat, mint például a petevezetők vagy  a méhnyálkahártya gyulladása, akut kismedencei gyulladás, illetve problémákhoz vezethet a várandósság és szülés közben is.

Koraszüléshez vezethet, illetve növeli a vetélés esélyét, a kissúlyú magzat születésének esélyét is. A betegség emeli más fertőzések egyidejű előfordulásának kockázatát, valamint lehetséges következményei még húgyúti fertőzések vagy szexuális élet, nőgyógyászati vizsgálat után fellépő panaszok.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki bakteriális vaginózis azoknál a nőknél, akik dohányoznak, drogot fogyasztanak,fogamzásgátló tablettát szednek,  gyakran fogyasztanak alkoholt, gyakori szexuális életet élnek, gyakan váltanak partnert, nem megfelelő az intim higéniás viselkedésük, ide értve a túl gyakori mosakodást és a hüvelyi irrigálásokat is, strandra vagy szoláriumba járnak, stb. Az antibiotikumok fogyasztása szintén kockázati tényezőt jelent, ha erre van szükség, érdemes tejsav baktérium tartalmú hüvelykúppal helyreállítani a hüvelyflóra egyensúlyát az antibiotikumos kezelés után. Gyakori, makacsul kiújuló vagy nem szűnő panaszok esetén érdemes a  nőgyógyászati konzultációt kérni. Ha a tünetek ezután is ragaszkodónak bizonyulnak, érdemes pszichológust felkeresni, mert a betegségre erősen befolyással van a stresszes életmód nem megfelelő kezelése is.

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezz be: contact@endoblog.hu

www.noraarvai.com

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!