„Felébredtem a műtétem alatt” – ritka, de előfordul, tehetsz ellene

Amerikai adatok szerint a betegek 3-5 %-a képes felidézni az operáció után valóban megtörtént eseményeket a műtét idejéről.

Ennek általában a felületes altatás az oka, ilyen esetben az aneszteziológus tévesen kisebb dózist ítélt meg a készítményekből a szükségesnél. Ezek e megébredések felületesek, és mindössze néhány másodpercig tartanak.

Az ennél hosszabb, valódi ébredés, amikor  a beteg kinyitja a szemét, és fájdalmat is érez, meglehetősen ritka, és erősen traumatizáló esemény. A beteg sok esetben erős fájdalomról számol be, kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzi magát, éber állapotát nem, vagy csak nehezen tudja jelezni.

Ez traumatizáló élmény, amelynek feldolgozásához pszichológusi segítség lehet szükséges.

Az aneszteziológus felelőssége hatalmas: el kell érnie, hogy a beteg ne érezzen fájdalmat, ne legyen öntudatánál, ne mozogjon, de a műtét vége után lehetőleg azonnal ébredezzen. Kényes egyensúly, amelyet tovább bonyolít a betegek altatókra és fájdalomcsillapítókra adott egyéni érzékenysége.

Az átlag mennyiséget befolyásolja az operálandó személy kora, neme, testsúlya, egészségi állapota.

Az aneszteziológus  a műtét során végig figyeli a páciensét,  bőrszínét, imainak tónusát, apró rángásait, verítékezését, valamint a műszerek által mutatott szívfrekvencia- és vérnyomás értékeket, és ha szükséges, módosít  az altatás mélységén. Ha arra gyanakszik, hogy felületesebb az alvás, nevén szólíthatja abeteget, és megnyugtathatja, hogy hamarosan újra mélyebben alszik maj, biztonságban van, nincs egyedül, ez rengeteget számít.

Te magad is tehetsz azért, hogy veled ne fordulhasson elő hasonló szituáció.

Először is, legyél őszinte az aneszteziológussal minden olyan információt illetően, ami befolyással lehet az altatásra. Igen, még a testsúlyodról is. Igen, akkor is, ha az anesztes egy helyes, fiatal fickó. 🙂

Endometriózis esetén érdemes elmondanod, ha gyakran élsz fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, mert hamar hozzászokás alakulhat ki, és a gyógyszerfüggőség fontos tényező az altatás során. El kell mondanod azt is, ha alkohol- vagy drogproblémáid vannak, mert ezek hatása megváltoztatja az idegrendszer működését.

Minden rendszeresen szedett gyógyszerről színt kell vallanod, akkor is, ha „természetes” anyagokat tartalmazó, vagy gyógynövényes kapszulákról van szó.

Altatás előtt érdemes eloszlatni az altatással kapcsolatos félelmeket, hiszen bizonyított tény, hogy kevesebb gyógyszer kell, ha nyugodt a beteg.

Fontos az empatikus, kedves, mosolygós, biztató egészségügyi szakszemélyzet, valamint nagy haszna van az ún. szuggesztív kommunikációnak, amely során narkózis előtt, esetleg közben is pozitív tartalmú üzeneteket hall a beteg.

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!