Endometriózis: műtsenek vagy ne? – kutatási eredmények az EndoBlogon

Az endometriózis a becslések szerint a világon mintegy 176 millió nőt érint,  általában medencetáji fájdalmat, vésési rendellenességeket és meddőséget okoz. Sajnos a betegség jelenlegi ismerete nagyon korlátozott. Bár még sok kérdés vár megválaszolásra, az egyik legfontosabb közülük mégis az, hogy hogyan kezeljük a betegséget.

Számos kezelési mód áll rendelkezésre, például hormonális fogamzásgátlók, progesztinek és gonadotropint felszabadító hormon agonisták (GnRH-a) vagy antagonisták. Ennek ellenére a leggyakrabban alkalmazott kezelés a laparoszkópos műtét. A jelenlegi terápiás döntéshozatal számos különféle kérdés miatt bonyolult, ideértve a heterogén populációt, az endometriózis különféle fenotípusait és a betegek egyéni preferenciáit – beleértve az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, az egészségügyi költségek felmerülését, a fájdalom mértékét és a meddőséget).

A fő probléma azonban a laparoszkópos műtét hatását igazoló egyértelmű bizonyítékok hiánya.

Ezért az ausztráliai Dr. Leonardi kutató és csapata értékelte az operatív laparoszkópia hatékonyságát a tünetek, a betegség megismétlődésének kockázata és a fájdalom javításában, összehasonlítva az alternatív kezelésekkel, ideértve a diagnosztikai laparoszkópiát is. A laparoszkópos műtét hatékonyságának és biztonságosságának felmérésére az endometriózissal összefüggő meddőség kezelésében a kutatócsoport áttekintette az adatbázisokat. 2019 májusáig regisztrált adatbázisokból kerestek a MEDLINE, az Embase, a PsycINFO, a CINAHL, a Web of Science Core Collection, a Scopus és a ClinicalTrials.gov webhelyről.

Termékenység: Közepesen jó minőségű bizonyítékok voltak arra vonatkozóan, hogy az operatív laparoszkópia valószínűleg csak csekély különbséget mutat vagy nem mutat különbséget a klinikai terhesség arányában a diagnosztikus laparoszkópiával összehasonlítva. A bizonyítékok minősége nagyon alacsony volt, nem biztos, hogy az operatív laparoszkópia javítja a későbbi élveszületési arányt.

A betegség progressziója: Nem azonosítottak olyan randomizált, ellenőrzött vizsgálatokat, amelyek megfeleltek volna a célkitűzés elfogadási vagy kizárási kritériumainak.

Endometriózissal összefüggő fájdalom: Az operatív laparoszkópiát hatékonyabbnak ítélték meg, mint a diagnosztikai laparoszkópiát az általános fájdalom javításában a műtéti beavatkozást követő 6 hónapban. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az operatív laparoszkópia és a GnRH-a adása sokkal hatékonyabb a kizárólagosan alkalmazott  GnRH-a-hoz képes t dysmenorrhoea tüneteinek enyhítésében a műtétet követő egy évben. 

Összefoglalva: az operatív laparoszkópia csökkentheti az általános fájdalomszintet.

A diagnosztikus laparoszkópiával összehasonlítva azonban a termékenységgel kapcsolatban vagy a káros következmények, esetleges mellékhatások kialakulásában  nincs szignifikáns különbség közöttük.

A jobb megértés érdekében további magas színvonalú, randomizált, ellenőrzött vizsgálatokra van szükség, ideértve a műtét és az orvosi kezelés összehasonlítását. Pontosabb, részletesebb információkra van szükség,  mint például a termékenység, a betegség előrehaladásával kapcsolatos információk  és az esetleges műtéti szövődmények, mellékhatások.  

Végül, a műtéti döntéshozatalban a betegek preferenciáját és a műtét időzítését feltétlenül figyelembe kell venni. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31676397

Infótermékek, segédanyagok ITT

Bejelentkezés -most online- konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!