Endometriózis: miért pont én?

Munkám során rendkívül sok endometriózissal élő nővel találkoztam már. Volt köztük a munkájának élő, volt köztük igazi családanya-típus. Volt köztük konfliktusokkal terhelt kapcsolatban kínlódó, és volt köztük harmonikus, boldog házasságban élő. Volt köztük, aki haragban volt a szüleivel, volt, aki korán elveszítette  őket, de volt olyan is,  aki szeretetteli, egészséges szülő-gyermek kapcsolatot ápolt. Volt, aki szeretett volna gyermeket, volt, aki nem, vagy még nem. Volt aki elérte a céljait, volt, aki még csak kergette őket. Volt, akinek boldog gyermekkora volt, volt, akinek nehézségekkel teli. Volt, aki gazdag sorból származott, és olyan is, akinek  nap mint nap küzdenie kellett a talpon maradásért. Volt, aki szerette a hivatását, és olyan is, aki még nem találta meg a helyét a világban. Volt olyan, aki elégedett volt magával és olyan is, aki súlyos önbizalomhiánytól szenvedett. Volt vérbeli optimista és mindent sötéten látó.Volt hivatásos sportoló és volt mozgás-allergiás is.  Volt körülrajongott, pörgős  sztár és volt magának való, csendes, visszahúzódó lány. Volt  köztük teltebb és volt egészen karcsú. Volt óvónő és volt multicég igazgató.Volt hűséges, volt megcsalt és volt megcsaló. Volt makrós, volt paleós, volt nem-hiszek-én -ezekben-a-csodadiétákban- típus. Volt vidám-mosolygós és komoly-töprengő. Volt családos, több gyermekes édesanya, örökbefogadó szülő, és volt egyedülálló, kereső vagy vérbeli szingli. Volt spirituális érdeklődésű, és volt tények embere. Igen, ahány nő, annyi endometriózis történet, annyi megoldandó életfeladat.

Ezekben a nőkben egyetlen olyan közös dolog van, amin mindannyian végigmentek. Mindannyian kérdezték már meg saját magukat: miért én? Miért pont én? Mit csináltam rosszul? Csináltam valamit rosszul egyáltalán? Mit kellene tennem hogy meggyógyulhassak? Merre induljak? Miért nem segít semmi sem? Miért érzem magam egyedül a problémáimmal?  Ki az, akiben bízhatok, aki valóban megért engem?  Mi az, amit tehetek, mi az, ami rajtam múlik? Merre induljak? Jó úton vagyok? 

A praxisom során nálam megfordult nők között volt olyan, aki endometriózis diagnózissal is makk egészségesnek érezte magát, és olyan is, akinek a szervezetébe, saját testébe vetett hitét alapjaiban rengette meg ez a cimke. Egyértelmű lenne az eltérés, ha az előbbi kategória nem szenvedett volna kellemetlen tünetektől , de fizikai szinten ugyanazt élték át ők is, mint az utóbbiak. Mégis, a fejükben más fiókba került a dolog. Lehet az endometriózis életet megkeserítő, ellehetetlenítő, véget nem érő kínszenvedés, vagy  átmeneti, megoldandó, megoldható probléma, kihívás. Lehet úgy tekinteni a krónikus betegséggel járó változásokra, mint szigorú, spártai szabályokra, amelyek börtönné változatják az eddigi kényelmes életedet, vagy tarthatod őket egy új, magasabb szintű, tudatos, testileg-lelkileg harmonikus élet velejáróinak. Ez a különbség csak egy újabb bizonyték arra, hogy a sorsodért, az életminőségedért, az egészségedért a legnagyobb felelősséggel te tartozol, és ezért, aki igazán segíteni tud neked, az te magad vagy. A kérdés csak az, hogyan! Nekik így sikerült:

Szeretettel:

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke. Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!