Endometriózis és megküzdési stílus

Életünk során mindannyian szembesülünk olyan helyzetekkel, amelyek stresszt és kihívást jelentenek a számunkra. A megküzdési stílusunk, azaz az, ahogyan reagálunk ezekre a helyzetekre, kulcsfontosságú szerepet játszik az egészség- és betegségviselkedésünk tekintetében is, ezért mesélek most nektek erről a témáról egy kicsit bővebben.

A megküzdési stílus olyan stratégiák és mechanizmusok összessége, amelyeket alkalmazunk a stressz kezelésére és az élet nehézségeinek átvészelésére. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk, hogy mi is a megküzdési stílus, és hogyan hat ez az egészség- és betegségviselkedésünkre.

A megküzdési stílusoknak két fő típusa van : a problémamegoldó és az érzelmfókuszú megküzdés.   A problémamegoldásra összpontosító egyének a gyakorlatias megoldásokban keresik a választ a stresszes helyzetekre. Proaktív hozzáállásukkal igyekeznek megtalálni a problémák gyökerét, majd célzottan cselekednek annak érdekében, hogy javítsanak a helyzeten. Ezen túlmenően, ilyen típusú megküzdés során az egyén általában hajlamos információkat keresni és kognitív erőforrásokat mozgósítani a helyzet megoldása érdekében.

A megküzdés másik típusa az érzelmek kezelésére összpontosít. Az érzelmi megküzdés alkalmazói inkább a belső érzéseikre, reakcióikra és érzelmeikre koncentrálnak a stresszkezelés során. Ez magában foglalhatja az érzelmek kifejezését, a stresszt okozó helyzet elfogadását, a támogató személyekkel való kapcsolattartást, az érzelmi támogatást.

Mindkét megküzdési stílusnak vannak előnyei és korlátai, amelyek befolyásolják az egészség- és betegségviselkedést. A problémamegoldó megküzdési stílus hatékonyabbnak bizonyulhat olyan helyzetekben, ahol a stressz okozó tényezők befolyásolhatóak és aktív cselekvést igényelnek. Az ilyen típusú megküzdés eredményeként az egyén jobban érezheti magát képes kezelni a helyzetet, és csökkentheti a stressz szintjét. A problémamegoldásra való összpontosítás segíthet az egyénnek abban, hogy hatékonyan kezelje az élet nehézségeit, és jobb döntéseket hozzon az egészségével kapcsolatos kérdésekben is.

Az érzelmfókuszú megküzdési stílusnak is fontos szerepe van az egészség- és betegségviselkedésben. Az érzelmek kezelése és azok elfogadása segíthet csökkenteni a stressz okozta negatív hatásokat. Az érzelmi támogatás és a támogató kapcsolatok kialakítása segíthet az egyénnek megbirkózni a stresszel és csökkenteni az egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét megküzdési stílusnak lehetnek korlátai. Például, ha valaki túlzottan összpontosít a problémamegoldásra, lehet, hogy túlterhelővé válik számára a stresszel való küzdelem, és nem fordít kellő figyelmet az érzelmi állapotára. Az érzelmi megküzdés esetében pedig fennáll a veszélye annak, hogy az egyén túlságosan elmélyül az érzelmeiben, és nem tesz megfelelő lépéseket a problémák megoldására.

Az egészség- és betegségviselkedés szempontjából fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a problémafókuszú és az érzelemfókuszú megküzdés között. Minden helyzet más és más lehet, ezért érdemes rugalmasan alkalmazni a megküzdési stratégiákat, és figyelembe venni az egyéni körülményeket.

Ahhoz, hogy hatékonyan megküzdjünk a stresszel és megőrizzük egészségünket, fontos az önismeret és a támogató kapcsolatok kiépítése. Érdemes tudatosan felismerni, melyik megküzdési stílus működik számunkra leginkább egy adott helyzetben, és ha szükséges, kérjünk segítséget a stressz kezelésében.

Az egyén megküzdési stílusa befolyásolhatja az egészségét és betegségviselkedését. A problémamegoldásra való összpontosítás segíthet abban, hogy az egyén hatékonyabban kezelje a stresszt, csökkentse az egészségkárosító hatásokat és jobban kezelje a betegségeket. Az aktív cselekvés és a tudatos problémamegoldás elősegítheti a jó egészség fenntartását és a hatékony betegségkezelést.

Az érzelmi megküzdési stratégiák szintén jelentős hatással lehetnek az egészség- és betegségviselkedésre. Az érzelmek elfogadása és megfelelő kezelése csökkentheti a stressz negatív hatásait, elősegítheti a mentális egészséget és hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez.

Az egyéneknek általában lehetőségük van a megküzdési stílusuk fejlesztésére és az alkalmazott stratégiák tudatosabbá tételére. Ez lehet pszichológiai segítségnyújtás, támogató csoportok vagy önfejlesztő programok igénybevétele. Az önismeret és a stresszkezelési technikák megismerése segíthet az egyénnek azonosítani saját erősségeit és gyengeségeit a megküzdés terén.

Fontos hangsúlyozni, hogy a megküzdési stílus nem minden helyzetben egyformán hatékony. A körülmények, az egyén egyedi jellemzői és az adott stresszor jellege mind befolyásolják, hogy aktuálisan melyik megküzdési stratégia lehet a legalkalmasabb.

Az egészség- és betegségviselkedés szempontjából fontos, hogy tudatosak legyünk a saját megküzdési stílusunkról és annak hatásairól. Mindkét megközelítésnek számos altípusa van, amelyek az egyén preferenciáit és stratégiáit tükrözik. Az érzelemfókuszú megküzdés az érzelmi válaszok kezelésére összpontosít, míg a problémafókuszú megküzdés a problémák megoldására összpontosít. Nézzük meg részletesebben ezeket az altípusokat!

Az érzelemfókuszú megküzdésre példák a teljesség igénye nélkül:

 1. Érzelemszabályozás: Az egyén felismeri az érzelmeit és próbálja kontrollálni azokat, hogy csökkentse a stresszt.
 2. Érzelemkifejezés: Az egyén nyíltan kifejezi érzelmeit, például sírás, düh vagy frusztráció formájában.
 3. Elkerülés: Az egyén megpróbálja elterelni a gondolatait, például a gondolatok vagy tevékenységek más területeire való fókuszálással.
 4. Pozitív érzelmek keresése: Az egyén aktívan keresi a pozitív érzelmeket és az örömteli tevékenységeket a stressz csökkentése érdekében.

A problémafókuszú megküzdésre példák a teljesség igénye nélkül:

 1. Aktív problémamegoldás: Az egyén proaktívan cselekszik és megpróbálja megoldani a stresszt okozó problémát.
 2. Célok kitűzése és tervezése: Az egyén meghatározza a célokat és kidolgozza a terveket a stresszel kapcsolatos helyzetek kezelésére.
 3. Információgyűjtés: Az egyén aktívan információkat gyűjt és tanulmányoz a stresszforrásokról és lehetséges megoldásokról.
 4. Szakértői konzultáció, ötletelés: Az egyén segítséget és támogatást kér azoktól, akik nála tapasztaltabbak a helyzet kezelésében
Vegyük például az endometriózist, hogy egy kicsit konkrétabban is bemutassam a fentieket! Különböző megküzdési  módokat alkalmazhatnak az érintettek az endometriózis kezelése és az ezzel járó stressz kezelése során.

Problémafókuszú megküzdés esetén az egyén az alábbi lépéseket teheti:

 1. Aktív problémamegoldás: Felismeri az endometriózis okozta problémákat, és megpróbálja megtalálni a lehetséges megoldásokat. Például konzultálhat orvosával, tájékozódhat a kezelési lehetőségekről, és kidolgozhat egy tervet a tünetek enyhítésére.
 2. Információgyűjtés: Kutatást végez az endometriózisról, a kezelési lehetőségekről és a támaszkodhat olyan megbízható forrásokra, mint az orvosi szakirodalom vagy betegtársak tapasztalatai. Ez segíthet neki abban, hogy alaposan megértsen minden aspektust a betegséggel kapcsolatban.
 3. Szakértői támogatás kérése: Segítséget kér olyan szakemberektől, aki tapasztalt és jártas a téméban. Ez lehet akár pszichológus, támogató csoport, vagy egy endometriózis-specialista.

Érzelemfókuszú megküzdés esetén az egyén az alábbiakat teheti:

 1. Érzelemkifejezés: Nyíltan kifejezi az érzelmeit a betegség kapcsán, mint például a frusztrációt, a szomorúságot vagy a haragot. Ez lehet a beszélgetés egy megbízható baráttal vagy családtaggal, vagy akár az érzéseket lejegyzésével napló formájában.
 2. Pozitív érzelmek keresése: Tudatosan keresi és gyakorolja a pozitív érzelmeket és tevékenységeket, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt. Ez lehet például relaxációs gyakorlatok, meditáció, kreatív tevékenységek vagy hobbi.

 

A legszuperebb természetesen az, ha rugalmasan kombináljuk a megküzdési módokat. A probléma- és érzelemfókuszú stratégiák egyidejű használata egy adott helyzet megoldása esetén lehetőséget nyújt az egyén számára, hogy mind a problémamegoldásra, mind az érzelmi reakciók kezelésére összpontosítson, és mindkét mód előnyeit kihasználhassa.

Fontos megjegyezni, hogy minden egyén egyedi, és a megküzdési stílusuk is változhat a helyzetektől függően és az idő múlásával. Az endometriózisban szenvedők számára nagyon fontos, hogy keressenek  megfelelő támogatást és erőforrásokat, és találja meg azt a megküzdési stratégiát vagy annak kombinációt, ami a leginkább segít neki a stresszkezelésben és a fizikai és mentális egészség támogatásában.

 

A fenti duális felosztás Dr Lazarus nevéhez fűződik. Az elmúlt 13 évben, amióta endometriózissal élőkkel dolgozom, hatalmas tapasztalatra tettem szert, és ez alapján 6 endometriózis megküzdési stílust azonosítottam. A Lazarus-féle probléma – és érzelelmókuszú megküzdést ezen a hat típuson belül, mint alkategóriákat értelmezem.

Az endometriózis megküzdési stílus olyan mértékben van hatással arra, hogy az adott nő milyen felfogással, milyen cselekvési-készlettel, milyen erőforrásokkal rendelkezik, hogy a pácienseimmel az ismerkedős első konzultáció során mindig figyelek arra, hogy feltegyem a megfelelő kérdéseket annak érdekében, hogy a megküzdési stílust azonosítani tudjam.

Te is kíváncsi vagy arra, hogy melyik endometriózis megküzdési stílusba tartozol?

A tesztet az EndoStop sisterHoodban töltheted ki, ahol rögtön gyakorlatba is ültetheted, amit tanultál magadról.

2024.03.14-én csütörtökön reggel 10:30-kor nyitom a kapukat, és 5 napon keresztül lesznek nyitva kedden este 22.30-ig, ezalatt a rövid időszak alatt most végre tudsz hozzánk csatlakozni!

Szeretettel várunk Téged is az ITT  EndoStop SisterHoodban! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!