A jelenlegi járványügyi helyzetben különösen fontos, hogy  felturbózd az immunrendszeredet, amennyire csak lehet, hiszen ő az, aki megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól és egyéb nemkívánatos ágensektől. Sokan kérdeztétek, hogy a koronavírus miatt fokozott veszélynek vagytok-e kitéve endometriózissal küzdve, erre a jelenlegi álláspont az, hogy nem, kivéve, ha esetleg az endometriózis a tüdőt érinti. Erről bővebb cikket ITT találsz.

Szóval, nem kell fokozottabban aggódni endometriózissal, de azt meg honnan veszem, hogy akár  előnyből is indulhatsz ebben a küzdelemben?

Egész egyszerűen onnan, hogy az endometriózis miatt jó esetben már amúgy is odafigyeltél magadra, a táplálkozásodra, az életmódodra, és egy egészséges életvezetés miatt az immunrendszered, a tested tökéletesen tudja tenni a dolgát.

Emlékeztetőül gyorsan végigszaladok rajta, mi mindent csinálsz amúgy is, ami most a világjárvány idején is a te malmodra hajtja a vizet. Ha esetleg egy-egy pont még eddig kimaradt, akkor tökéletes az időzítés hogy most arra ráfeküdj.

  • Figyelsz az étkezésedre

A lehető legtöbb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztod, tele vitaminokkal. Megválogatod, hogy honnan szerzed be a hozzávalókat, sokszor készíted magad az ételeket, így biztos lehetsz benne, hogy kerülöd az egészségtelen adalékokat, a feldolgozott élelmiszereket. Kerülöd a túlevést, az elhízás nálad szóba sem jöhet, így ez nem akadályozza az immunrendszered normális működését.

  • Rendszeresen mozogsz

Ez az endometriózis-életmód egyik legszuperebb velejárója. Mérsékelt, tehát nem versenyszerű, hanem a mindenapi életbe beleilleszthető sporttevékenység szolgálja legjobban az immunrendszered működését. Kardió mozgás kombinálva egy kis saját testsúlyos vagy könnyű súlyokkal végzett edzéssel a legtökéletesebb választás- és neked ezt nem most kell elkezdeni, hiszen az Andó miatt már amúgy is az életed része!

  • Stresszkezelő technikákat tanulsz és alkalmazol

A stressz és aggodalmaskodás nem csak az endometriózis tüneteit képes fokozni, de hosszú távon egyéb megbetegedések kialakulásának esélyét is növelheti. Fokozott stressz esetén az immunrendszered “kifárad” és fogékonyabb vagy a fertőzésekre, vagy épp ellenkezőleg, túlpöröghet az immunrendszered és autoimmun folyamatok indulhatnak el. Az endometriózis életmód része a saját lelkiállapotod folyamatos monitorozása, és szükség esetén kicsit több stresszkezelő technika alkalmazása, amelyek neked már ott vannak a tarsolyodban, és a járványidőszakban is tudsz mihez fordulni.

  • Nem dohányzol

A dohányzás sok más egészségkárosító hatása mellett az immunrendszert is gyengíti. Endometriózissal élve, egészségtudatos nőként vagy már eddig sem dohányoztál, vagy eddig is kacérkodtál a leszokás gondolatával. Itt az idő, hiszen nagyon hamar érezhető a pozitív változás, már nap elteltével javul a légzésfunció, három hónap elteltével pedig az immunrendszer is mérhetően jobban működik ismét.

  • Mérsékelten fogyasztasz csak alkoholt

Most, hogy az elhunytak alapbetegségei nyilvánossá váltak a koronavírus hivatalos oldalán láthatod, hogy az alkoholizmus az immunrendszer gyengüléséhez vezet, alkoholistáknál gyakoribb a tüdőgyulladás és már fertőző betegségek kialakulása is. A legtöbb endometriózis diéta szigorúan veszi az alkoholfogyasztást, főleg a cukros, édes likőrök és töményebb szeszek fogyasztását. Időnként egy pohár száraz, jó minőségű bor simán belefér még az endometriózis diétába is, de a rendszeres alkoholfogyasztás szerencsére nálad eddig sem jött szóba.

  • Eleget alszol

Az átlagos felnőtt napi alvásigénye 7-8 óra, de ez egyénenként eltérő lehet. Az alvásmegvonás vagy alvás minőségének nem megfelelő volta már nagyon hamar kiütközik az immunrendszer működésében. Alakíts ki egy nyugodt esti rutint, teremts megfelelő környezetet a  pihentető alváshoz, és figyelj a tested jelzéseire- az endometriózis erre is tökéletesen megtanított már.

Nézd át ezeket  pontokat, és egy kicsit veregesd meg a válladat, igen, az endometriózisnak köszönhetően egy szuper , egészséges életstílust alítottál ki magadnak, ami most járvány idején is előnyt jelent neked.

Ha valamelyik ponttal esetleg  még bajlódnál, nyugodtan keress fel egy online konzultáción, segítek. 

Hagyj üzenetet

Az email címedet nem tesszük közzé.