Endometriózis diéták: melyik használ igazán?

Endometriózis diéták. Egymásnak ellengtmondó, netről záporozó információk. Melyik táplálkozási mód használ igazán? Van akinek a makró, van akinek a paleó – ez meg hogy lehet? Íme a magyarázat.

Mi itt az Endoblognál azért dolgozunk, az a küldetésünk, hogy az általunk képviselt módszer segítségével a magyar nők közelebb kerüljenek önmaguk és testük szeretetteli elfogadásához, tudatosak, kiegyensúlyozottak, egészségesek legyenek.

Felfogásunk komplex, hatékonyságot és valós eredményeket csak akkor érhetünk el mind az egészség, mind az élet egyéb fontos területein, ha a táplálkozás, mozgás és lelki egyensúly mindegyikét egyaránt figyelembe vesszük. A sorrend itt nem fontossági hierarchiát tükröz, épp ellenkezőleg, mi azt valljuk: Nem az a lényeg, mi van a tányérodon, hanem hogy mi van a fejedben!

Számtalan diétát próbáltak ki a pácienseim. Van aki makrobiotikázik, van, aki paleózik, van aki nyers vegán, van aki azt eszik, amit csak megkíván. Van, akinek ez jön be, van akinek amaz, van, akinek egyik sem. Van, aki nem diétázik, mégis meggyógyul, van, aki szigorú szabályok szerint él, mégsem jön rendbe. Hogyan lehetséges ez?

A válasz hihetetlenül egyszerű. Mert nem az étrend a lényeg. A táplálkozásra való odafigyelés valami egészen mást ad, más miatt fontos.

Endometriózisban, és egyéb krónikus női betegségekben is igaz, hogy a diagnózisig a nő általában sok megaláztatáson megy keresztül, orvostól orvosig jár, össze-vissza vizsgálják, műtik, ide-oda küldözgetik, itt egy vérvétel, ott egy vizit, amott egy receptírás. Ha a betegségre fény derül, akkor jön a kezelési terv: hormonok, bogyók, injekciók, vitaminok, műtétek, remények, csalódások, elfáradás, kétségbeesés,másik orvos, alternatív utak, új erőre kapás, valamibe kapaszkodás, ezt még nem próbáltuk talán ez segít, de nem, ez sem, kidobott pénz.

Minden csak úgy megtörténik a beteggel, sodródik, elejtett latin szavakból igyekszik tájékozódni, aztán otthon kezében a leletekkel guglizik, megy és csinálja, de sokszor nem érti, sokszor csak úgy csinálódik vele ez az egész. Nagyon sok páciensem számol be arról, milyen érzesekkel küzd: mintha a teste már nem is az övé lenne. Mintha bárkinek több joga és köze lenne hozzá, mintha bárki érdemesebb lenne dönteni róla, mint saját maga. Nincs kompetenciaérzés. Elidegenedés van. Tehetetlenség. A netről záporozó, egymásnak ellentmondó infók vannak. Meg tanácstalanság. Félelem. Csak nehogy ártsak magamnak, ha ezt megeszem. Csak nehogy azzal ártsak, hogy arra gondolok, ártok. Aki nem ment ezen keresztül, annak fogalma sincs, mennyi kétely, fájdalom, bűntudat, félelem létezik a világon egyetlen betegséggel küzdő testbe csomagolva. Ismerős ez a mondat: Könyörgöm, csak mondja már meg valaki, mit tegyek! Mit ehetek, és mit nem?

 

És akkor jön valaki. Paleó szakértő. Makró szakértő. Ad egy listát. Ezt eheted, ezt nem. És megkönyebbülsz. Végre. Egy lista. Szabályok, amelyeket lehet követni. Egy szakértőtől. A szakértők megbízhatók, ők tudják a tutit, mögéjük be lehet állni, rájuk lehet hallgatni.

Alapjaiban nincs ezzel gond. Mi itt az Endoblognál szeretjük a táplálkozási szakértőket a listáikkal, mert

1. Visszaadják a kontrollt a beteg kezébe. Annak a betegnek, akivel ezidáig csak történtek a dolgok. Most azt érezheti, tehet valamit saját magáért! Bevásárol, bio piacra jár, főz, odafigyel…CSINÁL valamit, és újra kompetensnek érzi magát a saját testével, egészségével kapcsolatban. Döntéseket hoz. Ez hihetetlen élmény annak, aki elveszítette a kontrollt. Az az érzés, hogy tehetsz valamit, hogy rajtad is múlik, önmagában gyógyító.

2. Azért is szeretjük a táplálkozási szakértőket a listáikkal, mert minden egyes irányzat arra készteti a követőit, hogy odafigyeljen arra, mit eszik. Ez egy jó kiindulópont a beteg önmagával, saját testével szeretetteli, elfogadó viszonyt alakítson ki. Ha egy nő így gondolkodik a testéről: Tartalak annyira, fontos vagy annyira, hogy ne mérgezzelek mindenféle mocsokkal, hanem támogassam a munkádat, energiát adó dolgokkal köszönjem meg neked, hogy nap mint nap értem dolgozol, az már önmagában gyógyító.

Egy dolog van csak, ami miatt néhány táplálkozási szakértőre morcosak vagyunk itt az Endoblognál. Azokra, akik felelőtlen kijelentéseket tesznek, amelyek hátrányosan befolyásolják a követők életét és gyógyulását, és tovább rombolják a kompetencia érzésüket. („Meghalsz, ha nem így és így eszel, ekkor és ekkor. Csak és kizárólag így lehet meggyógyulni és társaik). Akik ellehetetlenítenek egy baráti találkozót, mert nincs az átlag étteremben egyetlen olyan fogás sem, ami az éppen aktuális diéta szerint megengedhető volna. Akik beletolják a betegeket az egészséges életmód mániákus kergetésébe. Az egész nap konyhában ácsorgásra párkapcsolatok, házasságok, munkahelyek mentek már rá.

Fontos, hogy ne rendeld alá magad túlzottan szigorú, drasztikus szabályok szemellenzős követésének. Egyél egészségesen, de kerüld a túlzásokat! Finom, egészséges, örömöt adó, gyorsan elkészíthető receptajánlásokból válogathatsz.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Száz szónak is egy a vége: válaszd valamelyik irányzatot, amelyik a legjobban tetszik. Teljességgel mindegy, melyiket. Lehet az paleó, makró, nyers vegán, holisztikus, mediterrán, 5:2, vagy bárakármilyen diéta. Ha elköteleződsz mellette, nagy valószínűséggel jobban leszel tőle. Vagy ne válaszd egyiket se, csak kerüld a mérgeket, chipseket, csokikákat, finomított ízfokozott cuccokat. Gondolj a testedre szeretettel. Egyél. És ne felejtsd el élvezni az ízeket, a nagy kajálásokat,a közös étkezéseket, a barátok társaságát.

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!