Endometriózis diétába illeszthető recept: házi hummusz

Ma újabb finom, gyors és egészséges étel elkészítésében segítünk, minden vegánnak, vegának, aktív szellemi és fizikai munkát végzőnek kötelelző hetente legalább kétszer fogyasztani csicseriborsót, mert számos egyéb jó tulajdonsága mellett remek fehérje forrás is.

Így készíts otthon hummuszt:
Hozzávalók:
  • 200 g száraz csicseriborsó
  • 100 g szezámmag
  • 1 púpozott teáskanál őrölt római kömény
  • 1  himalájai só, őrölt fekete bors
  • 1.2 evőkanál citromlé
  • Kb. 1,5 dl ol:aj- leginkább extra szűz olívaolajat javaslok hozz
Előkészület:

Éjszakára áztasd be a csicseriborsót, hogy puhuljon. Reggel kezdd el főzni egy hőálló edényben. Közben egy száraz serpenyőben pirítsd a szezámagot és közepes lángon, kevergetve, rázogatva, amíg éppen hogy egy világos zsemleszínt nem kap. Figyelj nagyon ha megbarnul, nem lesz finom! Tedd aprítógépbe az olajjal és  és csinálj belőle egy viszoylag sűrű krémet.

Ez a szezámpaszta, más néven tahini. A teljesen megfőtt csicseriborsót szűrd le, tedd az aprítógépbe a tahini mellé. Fűszerezd,  a római kömény,  a fokhagyma, bors, citromlé, só, végül pedig a megmaradt főzőlé és olaj kerüljön mlg hozzá. Pürésítsd össze. A főzőlevet több részletben add hozzá, amíg szép világosbarna krémmé nem válik az egész.

Ez a hummusz, egészséges, vegánoknak tökéletes fehérjepótlék, és még finom is.  Utólag még lehet alakítani a végeredményen, ha szükséges, kedvedre változtathatsz a só, fűszer és citrom arányokon.

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!