Endometriózis diétába illeszthető húsvéti receptek

Ígértem kis extra húsvéti finomságot, el is hoztam a receptjét. EndoBlogtól megszokott módon gyors, egészséges és finom. Gondoltam azokra, akik vegán életmódot követnek, és azokra is, akik a hagyományos, tradicionális magyar ünnepi ételeket szeretnék élvezni egészségesebb, endometriózis diétabarát kivitelben, így minden EndoBlogos Barátunknak be tudok segíteni ilyen módon a húsvéti menübe.

Mi otthon nem  csinálunk nagy ügyet a reggeliből, kicsit korábban kelek a többieknél, ellátom a kutyákat, aztán egy fél óra elég hogy formába hozzam az ünnepi asztalt. Barkaágakat teszek az asztalra és a nagymamámtól megörökölt helyes retró csibe- és nyuszi szobrocskákat.

Fonott kosárkába zöld krepp papír csíkokat rakok, ezt a „nyuszi fészket” töltöm meg a meglepetésekkel a fiamnak.

Egy nagy tálcára friss salátaleveleket teszek zöld alapnak, mindegyik levélbe más színű zöldséget aprózok, az egyikbe paradicsomot,  másikba paprikát, avokádót, kígyóuborkát, retket, zöldhagymát, vöröshagymát, zellerszárat, kaliforniai paprikát aprítok.

Konzerv kukoricát és csicseriborsót, bébirépát is bontok. Zöldségspirálozóval sárgarépából és uborkából kis zöldségspirálokat, hullámokat készítek, majd pikáns csíra válogatással és szép nagy szőlőszemekkel szóróm meg az egész tálat, ez teljesen feldobja az összképet és különlegességet csempész a tavaszi reggelibe.

Az asztalon a frissen kisült húsvéti kalács is helyet kap, glutén- és cukormentesen, házilag készítem kenyérsütő géppel. Az édes ízvilégú pékárú mellett egy teljes őrlésű kenyeret is készítek. Kenegetős krémek is mindig vannak: zöldborsós, tormás, illetve az én kedvemért van currys hummusz is. A húsvéti körözötthöz is ragaszkodom. A kenegetős krémeket gluténmentes abonettel és zöldségpálcikákkal esszük általában.

Húsvéti vegán körözött
Hozzávalók:
  • 300 g köles,
  • 2 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva,
  • himalájai só, frissen őrölt bors, kömény, pirospaprika,
  • 1 evőkanál házi/bio mustár,
  • 4 evőkanál növényi tejszín – rizs-, zab- és mandulatejszínnel is lehet-,
  • 2 evőkanál kókuszolaj,
  • egy bio, kezeletlen  citrom facsart leve

A kölest enyhén sós vízben főzd puhára, keverd el a többi hozzávalóval amíg megfelelő körözöttszerű színt és állagot nem kapsz. Ha kész, díszítheted friss vagy szárított zöldfűszerekkel.

Háromféle vegán sajtból készítek egy vegán sajttalát, apró kockákra vágom a „sajtot”, fogpiszkálós falatokat csinálok félbevágott koktélparadicsomokkal.

2 kisebb zacskónyi kimagozott zöld olajbogyóra egy kevés olívaolajat öntök, provancei fűszerkeveréket szórok rá, lefedve összerázom, helyes kis tálba átöntöm- előételként vagy a salátához ezt lehet majd csipegetni.

Másik apró trükköm kis étvágyfokozónak hogy a natúr magkeveréket, amelyet venni szoktam, megbolondítom pikáns fűszerekkel és megmelegítem, a kész magvakat közvetlenül a kiscsalád asztalhoz érkezésekor rakom az asztalra azon melegében.

Mint látod, az utóbbi években nálunk már nincsen sonka.

Egy ideig kísérleteztem a vegán verziókkal, még kötözött szeitánt, gabonasonkát is vettem tavaly, de rá kellett jöjjek, hogy egyáltalán nem szeretem ezeket a húsimitációkat.

Családunk hús- és sajtevői, tehát  nonveganteam gondoskodhat magának sonkáról az ünnepi asztalnál, ha akarnak- nálunk nincs ebből hiszti, senki sem vérvegán aki ne enne egy asztalnál egy carnivorral- de ez a lehetőség eddig még csak előre szeletelt lapkasajt és oroszlános mintájú szeletelt pulyasonka felvágott szintjéig tudta inspirálni a csapatot.

Nem vegán EndoBlogosaimnak is van néhány tanácsom, hogyan tehetik endódiéta-baráttá a húsvéti lakomázást.

Először is nézd meg, honnan kerül a sonka az asztalodra- tudod, endometriózis diétában a probléma nem elsősorban a hússal magával, hanem a töméntelen hormonnal van a probléma, amit tartalmaz. Ha szatyorközösségből vásárolsz, akkor egyrészt ápolod a baráti/szomszédi kapcsolataidat, másrészt magyar, hazai kisvállalkozást támogatsz az őstermelő által, akitől vásároltok, valamint biztosan hormonmentes húst szállítanak neked házhoz.

Ugyanez igaz a tojásra, tejtermékekre, sajtokra- ha nem szeretnél lemondani ezekről az ünnepi ételekről, akkor nézd meg, honnan veszed, ne a bevásárlóközpontba menj vagy a sarki kisboltba, hanem válassz bioboltot, bio piacot, de leginkább őstermelőt. A piacokon édemes ismerkedni, kérdezgetni az árusokat, de azért ne feledd, hogy az ipari állattenyésztők is simán bérelnek kisebb standot és tesznek oda helyes idősebb vidéki nénikét, csak hogy szimpatikusabbá tegyék a portékát.

Tudom, hogy ez a bio/házi -dolog macera, és még költséges is, de két választásod van: vagy puffogsz, hogy neked még az ünnepekkor is csak a megszorítás, korlátozás jut, vagy tekinthetsz a helyzetedre lehetőségként, ami megtanított az új célok kitűzésére, rugalmasságra, nyitottságra, és hozzásegített egy olyan életmód kialakításához, amely a tökéletes egészség felé vezet. Ne a kaján, hanem az orvosi költségeken és a patikában spórolj!:-)

Végül pedig, ha megvetted a házi bio tojásokat, ne rontsd el a mesterséges ételszínezékekkel! Természetes összetevőkkel is bevetheted a húsvéti tojásokat, szépséges színekben fognak pompázni és dekorálni az ünnepi asztalodat, lakásodat, tányérodat. Ha így készíted, el is fogyaszthatod a festett főtt tojásokat is.

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festheted a tojásokat.Negyed óra- húsz perc elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.

Ha szép zöld színt szeretnél, vágj apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzd negyven percen keresztül. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztasd kívánt árnyalat eléréséig.

Fél liter víz és 12 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével narancsszínű tojásokat is varázsolhatsz. A festékanyagot 30 percig főzd.

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában vagy a  lilahagyma buroklevelei segítségével csillogó lila színt kapsz.

Jó erős csipkebogyó tea készítésével készíthetsz halvány rózsaszínű tojásokat is.

További egészséges és gyors ünnepi és hétköznapi recepteket találsz az Igazi Endometriózis Diéta könyvekben.

Boldogságos Húsvétot Kívánok Minden EndoBlogos Barátunknak!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!