Döntéshelyzetek krónikus betegség kezelése során: 5 módszer a jó döntéshez

Krónikus betegség kezelése során számtalan nehéz döntéshelyzetben találhatjuk magunkat. Endometriózissal küzdő pácienseimmel beszélgetve sokszor találkozom a következő kérdésekkel:  Megműttessem magam? Elfogadjam a hormonális kezelést? Melyik irányba induljak, mi a legjobb nekem?

A döntés mindig egyéni, fontos, hogy személyre szabott legyen. Ezért a rendelőben nálam nincs „rutin” munka vagy előre begyakorolt szakszövegek, hanem igenis leülünk, s átbeszljük, hogy az adott embernek az ő saját szempontrendszere alapján mi a legmegfelelőbb lépés.

Mutatok néhány módszert az egyszerűbbek közül, amelyek sokat segíthetnek nehéz helyzetekben átlátni a lehetőségeket, majd nyugodt szívvel elköteleződni valamelyik mellett.

1. CHOICE-TIME 

Krónikus betegség kezelése esetében érzelmileg érintve vagyunk, zaklatottak vagyunk, vágyak, félelmek zsonganak a fejünkben kusza egymásutánban. Ez a feszült állapot nem kedvez a legjobb megoldás megtalálásának. Az első és legfontosabb teendő, hogy döntésképes állapotba hozd magad. Ennek a legegyszerűbb módja egy már korábban elsajátított relaxációs technika alkalmazása, valamilyen rutin feladat elvégzése, pl. takarítás, vasalás, vagy egy hosszabb séta. Ha már kicsit nyugodtabbak vagy, tisztábban látod a dolgokat.

1. PRO-KONTRA

Ekkor már elővehetsz  egy darab papírt, és írd fel a tetejére a kérdést, ami foglalkoztat, pl. Szedjek-e hormontartalmú gyógyszert? Oszd két részre a papírt, bal oldalra írd fel az összes „Mellette” érvet, jobb oldalra pedig az összes „Ellene” érvet, és hasonlítsd össze.

3. FÜGGETLEN KÜLSŐ SZEM

Ha az előző módszer esetleg n em vezetett eredményre. megteheted, hogy egy pártatlan, az adott döntésben semmilyen módon nem érdekelt külső személytől kérsz segítséget. Nézzétek át együtt a pro-kontra listádat, és kérd meg, hogy egészítse ki azt saját meglátásaival, gondolataival.

4. MINDMAP

Másnéven gondolattérkép. Egy üres papír közepre írd fel a dilemmádat, karikázd be, majd rajzold hozzá a fő elágazásokat, amelyek a lehetséges döntéseket és annak elképzelt következményeit szimbolizálják. A fő ágakból így további mellékágak származnak a pozitív és negatív kimenetelek szerint. Ez a módszer leginkább olyan esetekben hasznos, amikor többféle lehetőség közül kell kiválasztanunk a legoptimálisabbat.

5. ÉRMÉZZ!

Fogj egy fémpénzt, határozd meg, mi mit jelent, például:  ha fej, gyógyszer, ha írás, akkor sport, relaxáció és pszichológus.  Dobd fel az érmét. Lehet, hogy még mielőtt földet érne, drukkolni kezdesz: bárcsak írás lenne…ha így van, gyakorlatilag már döntöttél is. Legkésőbb akkor, amikor meglátod az eredményt, megjelenik benned egy érzés: csalódott leszel vagy megkönnyebbült. Ez az érzés megérteti veled, hogy mi az, amit igazán szeretnél: eszerint dönts, ne az érme alapján.

Ha úgy érzed, szükséged van segítségre a döntésedben, keress bizalommal, ITT megtalálsz. 

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!