Betegség-business, avagy hiénák a betegágynál

Emlékeztek még a Méregtelenítés-mánia- avagy kell-e nekünk a hidro-kolon terápia című cikkemre itt az Endoblogon?

Abban az írásomban többször is hivatkozom Boldogkői Zsoltra, akinek nemrégiben új könyve jelent meg a betegség businessről, Hiénák a betegágy körül címmel.   Ha lemaradtál volna annak idején a cikkről. itt pótolhatod.

https://endoblog.hu/egyeb/meregtelenites-mania-avagy-tenyleg-kell-nekunk-a-hidro-kolon-terapia

Jó szívvel ajánlom figyelmetekbe Boldogkői új könyvét forgatásra, gondolkodásra, hiszen a krónikus női betegségekkel, főleg az endometriózissal kapcsolatban is számtalan hasonló tévhit kering, amely jó esetben simán csak haszontalan,  rosszabb esetben  kifejezetten ártalmas is lehet.

Korunk talán legjellemzőbb sajátsága a tudomány nagy ívű szárnyalása.

A fizika a négy alapvető erő egyesítésén fáradozik, a biológia az emberi DNS és agy rejtelmeit kutatja, az orvostudomány pedig kezdi megérteni a fontosabb betegségek biológiai hátterét, s egyre sikeresebb ezek gyógyításában is. A modern orvostudomány paradigmaváltás előtt áll, a molekuláris biológia technológiái alapvetően új lehetőségekkel kecsegtetnek mind a diagnosztika, a prevenció és a terápia tekintetében.

Az autentikus tudományok mellett azonban él és virul egy párhuzamos árnyékvilág, az áltudományok hatalmas birodalma. Sokan az íriszből olvassák ki a betegségeinket, mások végtelen hígítású oldatokkal, mágneses paplanokkal, lúgosítással, valamint nem létező energiamezők egyensúlyba hozásával gyógyítanak. Másrészről, táplálkozásguruk bódítják a népet bizonyítatlan tanokon alapuló elképzeléseikkel és termékeikkel.

A tudományalapú gyógyítás presztízse soha nem látott mélységek felé zuhan, míg az alternatív gyógyítás népszerűsége egyre emelkedő dinamikát mutat.
Érdekes módon nem az átverésekből profitálók, hanem maguk az átvertek védelmezik legvehemensebben a hatástalan terápiákat és az igazolatlan hatású diétákat.

A szerző a tőle megszokott közvetlen, kissé csipkelődő, néhol kemény, máskor pedig fanyar humorú stílusában igyekszik feltárni a tényeket bízva abban, hogy sokan elolvassák és elgondolkodnak az érveken.

hiénák

A könyvet én a nemrégiben lezajlott mandulaműtétem után olvastam a  kórházban.

Vicces volt, mert amikor már mozgóképes voltam, lementem a  parkba olvasgatni, a szomszédos padra pedig egy anya és felnőtt fia ültek le.

A srác a neurológiára került be egy nappal korábban tisztázatlan eredetű fura idegrendszeri tünetek miatt, amelyek mögött nem találtak organikus okot. Édesanyja rögtön kineziológushoz irányította, és felajánlotta neki, hogy beajánlja természetgyógyászához energia-masszírozásra, valamint hoz neki másnap homeopátiás nyugtató bogyókat mert  a tünetek mögött a fia stresszes életmódját sejtette megbújni.

Persze a bennem rejlő pszichológus előbukkant, magamban jóízűt derülve hallgattam a beszélgetésüket, mosolyomat Boldogkői új könyve mögé rejtve. a rejtekezésben annyira nem brillírozhattam, mert amikor az anyuka végül hazament, a fiú odajött hozzám és azt mondta: Látom, jól mulattál anyámon, elég ezo.

Viszont a könyvedet kölcsönadhatnád, majd megmutatom neki.

A  mandulaműtétem historiáját itt olvashatod: Egy botsáska mandulamemoárjai, avagy akasztják a hóhért: a pszichológus és a tonsillectomia

Árvai Nóra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!