Antioxidánsok és szabad gyökök- mik ezek valójában?

Azok, akik számára kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, sokat hallottak már arról, hogy antioxidánsokat kell fogyasztani, mert azok jók a szabad gyökök ellen. Legtöbben utánanéznek, miben találhatóak meg ezek a hasznos anyagok, és meg is elégszenek azzal, hogy sok zöldéget, gyümölcsöt esznek.

Most azonban azoknak, akik szeretnék tudatosan alakítani az étrendjüket, azt is megmagyarázzuk, mik is ezek a sokat emlegetett szabad gyökök és antioxidánsok. 

A szabad gyököket az emberi szervezet saját sejtjei termelik annak érdekében, hogy a testbe jutott kórokozókat elpusztítsák. tehát ők a védekezési rendszer szerves részei.

Normális esetben miután ellátták feladatukat, maguktól megsemmisülnek, lebomlanak. Vannak olyan helyzetek azonban, amikor a több szabad gyök jön létre, és az egyensúly felborul. A kiváltó okok között a dohányzás, a helytelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás, krónikus stressz, bizonyos vegyszerek tartós jelenléte, légszennyezettségnek való kitettség szerepel.

A szabad gyökök túlzott jelenléte a szervezetben először kimerültséghez, fáradtsághoz vezet, később komolyabb betegségek is kialakulhatnak miattuk, pl. ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri, vagy akár daganatos megbetegedések.

Az antioxidánsokat is az emberi szervezet termeli, ez védi a sejteket az oxidációtól, valamint képesek semlegesíteni a szabad gyökök negatív hatásait.Hozzájárulnak az érfalak egészségéhez és rugalmasságához, megelőzhetik a trombózisok kialakulását, védenek az allergia ellen, vírusölő hatásuk ismert, erősítik az immunrendszert, segítik a sejtek optimális oxigénellátását.

Minél több szabad gyök halmozódik fel a szervezetben, annál több anttioxidánsra van szükség. Ez utóbbiakat kívülről is bejuttathatjuk a testünkbe, a következő élelmiszerekben van sok belőlük:
  • paradicsom
  • sütőtök
  • eper
  • sárgarépa
  • sárgadinnye
  • zöldpaprika
  • narancs
  • spenót
  • lucerna
  • lencse
  • avokádó
  • kivi
  • piros- és narancsszínű gyümölcsök

 

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!