A policisztás ovárium szindróma – Mindent a PCOS-ről 1. rész

PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma. A csapból is ez folyik manapság, de való igaz, aktuális beszélnünk róla, hiszen minden tizedik nőt érint. A szindróma kompex női hormonális zavar szerteágazó tünetekkel. Az állapot  a policisztás petefészekről kapta a nevét, azonban a PCOS diagnózisának nem feltétele a policisztás petefészek megléte, gyakran előfordul ugyanis, hogy a betegek  nőgyógyászati ultrahang  képe nem mutat eltérést.

Ahhoz, hogy valakit  PCOS-sel   diagnosztizáljanak,  a három diagnosztikus kritériumokból legalább kettő megléte szükséges, amennyiben más endokrin betegség kizárható. Ezek a kritériumok a  következők:

1. Peteérési vagy menstruációs zavar

2.  Férfihormon-túlsúly tünetei

3. Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal. A petefészek általában megnagyobbodott. A kéreg alatt gyöngysorszerűen sorjáznak a meg nem érett tüszők, amelyek egyenként 6-8 mm-esek. (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták). Sokszor a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést,ezáltal lehetetlenné válik a megtermékenyülés. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták.

A PCOS tünetei, amelyekkel az érintett nők általában orvoshoz fordulnak: pattanásos, zsíros bőr, aknék állvonalban és/vagy a hát, dekoltázs területén,  rendszertelen női ciklus (kevesebb, mint 22 napos vagy több, mint 35 napos), a peteérés elmaradása,  esetleg pecsételő vérzés, hajhullás, esetleg kopaszodás, erőteljesebb szőrnövekedés (arc, mellbimbók környéke, kar, has), fogamzási problémák, meddőség, sorozatos vetélések,hajlam a terhességi cukorbetegségre,  inzulinrezisztencia, cukoréhség, metabolikus szindróma, ritkábban alvási apnoé, elhízás, főként a has környékére jellemző úszogumi-effektus,  vagy kifejezett soványság, depresszióra való hajlam.

Máig nem tisztázott, hogy a PCOS és az inzulinrezisztencia között mi az ok-okozati viszony, melyik melyikből következik, de tény, hogy gyakran a két állapot együtt jár.

A PCOS-t el kell különíteni más, hasonló tüneteket produkáló állapotoktól, a differenciáldiagnózis során tekintetbe kell venni, hogy a pajzsmirigy alulműködés, az agyalapi mirigy jóindulatú megnagyobbodása, a 21-hidroxiláz hiány, valamint egyes  ritkább mellékvese enzimzavarok, a Cushing-kór vagy Cushing-szindróma, az androgén hormont termelő mellékvese- vagy petefészek daganatok is nagymértékben hasonló panaszokat okoznak.  A diagnózis felállításához a petefészkek ultrahangos vizsgálata mellett inzulinrezisztencia vizsgálat- ezt terheléses vércukorszint méréssel végzik- valamint különféle laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

A köovetkező hormonszintekben fordulhat elő kisebb-nagyobb eltérés PCOS esetén: szabad andogén-index (FAI): össztesztoszteron / SHBG hányadosa, DHEAS,  androsztendion. LH/FSH arány,  inzulinszint, és gyakran prolaktinszint is emelkedett.

A PCOS egyelőre hivatalos álláspont szerint nem gyógyítható, de a tünetek kezelhetőek, és az állapotromlás megakadályozható. Három fő összetevője miatt a kezelési metódust hármas alapkezelésnek nevezik, amely újabban kiegészült egy újabb, rendkívül fontos összetevővel, a pszichés pillérrel. A rendszeres mozgás, az aktivitásszint növelése elenghedhetetlen, és a táplálkozásra is oda kell figyelni, az ajánlott diéta nagyjából a cukorbetegek táplálkozásához hasonlatos, elsődleges célja az inzulinrezisztencia visszaszorítása.
Gyógyszeres kezelés is szükésges lehet, általában metformin hatóanyagot tartalmazó tabletta formájában.

A PCOS sikeres kezelését nagymértékben elősegíti a stresszkezelés, legyenek a kihívások akár a betegségből, akár az élet már területéről származóak, valamint a saját testbe vetett bizalom, hit visszaépítése, a saját test szeretetteli elfogadásának megerősítése, valamint a nőiesség magabiztos megélésének támogatása, rendelőnkben ezt tanítjuk pácienseinknek.

A PCOS-ről szóló cikksorozatunk következő részben arról lesz szó, hogyan befolyásolja a szindróma a párkapcsolatot, és hogyan beszélj erről a partnereddel.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke. Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!