A csökkent női önértékelés 5 leggyakoribb oka

Ebben a bejegyzésben pszichológusként az eddigi pályám során tapasztalatak alapján foglalom össze, hogy leggyakrabban milyen tényezők állnak a csökkent női önértékelés mögött. Ha álltál már tükör előtt aggódva, ha figyeltél már irigyen másokat, ha megfordul a fejedben már, hogy miért pont én, vagy miért pont én nem… akkor ez a cikk neked szól. 
1. Média   

Unalomig ismert tény, hogy a képernyőkön és a magazinok lapjain megjelnő tökéletes nők rombolják a hétköznapi társaik önbizalmát.

Hiába röppen fel időről-időre egy Szeresd a tested, vagy Retus nélkül kampány az újságokban, ha csak egyet lapozol, máris újra a piszkafa modellekkel, hatalmas hajzuhatagokkal, hófehér fogsorú mosolyokkal és makulátlan bőrrel találkozol. Hiába tudod, hogy átverés, mert photoshop, profi smink, műhaj és műcici, az agyad akkor is a látott információra, a képekre reagál.

2. Neveltetés

Először is a szülői minták: ők hogyan viszonyultak saját magukhoz és egymáshoz, valmint hozzád és testvéreidhez. Mit láttál gyerekként otthon, milyen üzeneteket kaptál a nőiességről, a nőiesedő testedről, a teljesítményedről. Dicsértek vagy sosem lehettél elég jó, bármit is értél el?

3. Férfiak, kapcsolatok

Rosszul alakult párkapcsolatok, hűtlenség, megcsalás,bántalmazó kapcsolatok- akár fizikailag, akár verbálisan-  „leuraló”-típusú férfiak, esetleg egy-egy kíméletlen megjegyzés a túl feszes farmeredről, összehasonlítgatás a mindenben jobb exekkel…vannak olyan helyzetek, amikor a párod vagy régi kapcsolataidból származó tapasztalataid akarva-vagy akaratlanul negatívan befolyásolhatják az önértékelésedet.

mobiltelefon

4. Nőiséget érintő betegségek, testi állapotok, tünetek

Krónikus női betegeket segítő pszichológusként látom, mekkora kihívás nőként egy ilyen állapottal együtt élni a tünetek megjelenését megelőző magabiztosság sérülése nélkül.

A miért pont én…, még egy gyereket sem tudok szülni, puffad a hasam, semmit nem tudok tervezni, macerát okozok a szeretteimnek, csalódást a főnökömnek, hullik a hajam, stb… gondolatok femerülése gyakran nehezíti meg a betegek dolgát.  Fontos foglalkozni ezekkel a témákkal, mert nagymértékben befolyásolják a gyógyulási folyamatokat is.

5. Saját irreális elvárások

Senki sem tud úgy bántani egy nőt, mint saját maga. A mai nő hihetetlenül magasra teszi a mércét: tökéletes munkaerő, anya, pár, társ, barát, a háztartás vezetője és a meleg otthon megteremtője, aki mindemelett rendszeresn sportol, ad magára, fodrászhoz és manikűröshöz jár, napi tíz vitamint szed és egészségtudatosan főz, étkezik, ha kell, háromfélét a család különböző tagjainak.

És a legmeNŐbbek mindemellett természetes önmegvalósítanak is, kiállnak egy jó ügyért, önkénteskednek, de legalábbis szelektíven gyűjtik a szemetet.

Sokat olvasnak, tájékozottak a világ dolgait illetően, remek beszélgetőpartnerek és mindnig vidámak, valamint az ő gyerekeik a legokosabbak, legudvariasabbak, legjólképzettebbek, akikre soha nincs panasz. Egyértelmű, hogy ennyi fronton egyszerre nem lehet 110%-on teljesíteni, és akkor jöhet az önbántás: Jaj, már megint szalad a lakás- értsd: van három pohár a mosogatóban, stb.

Ha szeretnél többet megtudni és hatékony gyakorlatokat tanulni az önértékelésed növelésére, akkor a Meggyógyulok! Női Naplót ajánlom figyelmedbe! itt rendelheted meg: www.endoblog.hu/eshop

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

Bejelentkezés konzultációra: www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!