6 tipp a testi-lelki harmóniáért- endometriózisban is

Krónikus betegséggel élni sokszor nem egyszerű. Kezelésről kezelésre, orvostól orvosig járva nem csoda, ha egy idő után a legstrapabíróbb nőnél is betelik a pohár. Ha észreveszed magadon a következő tünetek valamelyikét, mindenképp olvasd el cikkünket, amelynek segítségével újra egyenesbe hozhatod a dolgaidat!

Tünetlista: Kimerültség, lehangoltság, motiváció hiánya, érdektelenség azok iránt a tevékenységek iránt is, amelyek régebben örömmel töltöttek el,a teljesítmény romlása iskolában vagy munkahelyen, megmagyarázhatatlan testi tünetek, állandó nyavalyák és itt fáj-ott fáj, amott szurkál-szerű panaszok,  valamint az is jel lehet, ha képtelen vagy kilábalni a megfázásokból.

És amit tehetsz, ha belefáradtál, beleszürkültél az élet mókuskerekébe:

  1. Tegyél rendet magad körül!     Rendezd át az otthonod, legyen vidám és inspiráló terepe az életednek. Díszítsd a faladat motivációs táblákkal, idézetekkel, kedves emlékeket idéző fényképekkel. Ideje kidobálni, amire nincs szükséged, ami már nem szolgál téged. Ajándékozd el a ruhákat, amelyeket két éve nem hordtál. Könyvajánló: Rakj rendet az életedben!
  • Kezdj valami újba!

Erről régebben már írtam egy bejegyzést, édemes újraolvasnod, mert ez az egyik leghatékonyabb rekreációs lehetőség. Légy kreatív, találd ki, mibe szeretnél fogni, és vágj bele most!  A Kezdj valami újba még ma című cikkemet ITT találod.

 

  • Irány a szabadba!

Tölts minél több időt a szabad levegőn! Sétálj a kutyáddal, vagy sétálj a szomszéd kutyájával, vagy sétálj a szomszéddal. Segíts be a párodnak vagy szüleidnek vagy az utcában lakó öreg néninek a ház körüli munkába. Télen sincs kifogás, öltözz melegen, és szállj le egy megállóval előbb a buszról:  szükség van a jó levegőre, mozgásra akkor is, ha hidegebb az idő.

  • Egyszerűsíts!

Csinálj napi- és heti rendet, írj határidőnaplót, amiben a munkaügyben elvégzendő teendők mellett azt is vezetheted és számon tarthatod, mit kell elintézned otthon, miylen háztartási teendőket kell elvégezned, mit kell bevásárolnod, mikor kell kontrollra menned, stb. Ami nekem bevált:

Werner Tiki K.: Simpliy your life

Családi mindenttudó az Alexandrától

Meggyógyulok Napló az Endoblogtól, olvass róla ITT!

nyomdából érkezett 2

 

 

  • Utazz!

Töltekezz új élményekkel, ismeretlen tájakkal, emberekkel, kultúrákkal. Ha egyelőre ezt nem teheted meg, akkor se mondj le a kikapcsolódás e formájáról: utazz belföldön, keress kuponos akciós oldalakat, dobd össze a benzinpénzt a barátaiddal és pattanjatok kocsiba, útközben döntsétek el, merre mentek.

 

  • Me-time!

Pácienseimnél sokszor tapasztalom azt, hogy szinte már-már bűntudatuk van, ha kiszakítanak a napból egy kis időt, ami nem a férjüké, nem a gyerekeké, nem a barátoké, nem a háztartásé, nem a főnöké, hanem kizárólag az övék. Pedig mindenkinek szüksége van én-időre, amelyet egyedül, nyugalomb an tölthet el a terveivel, álmaival, gondolataival.  Ha végképp nincs más megoldás, ébredj még a család előtt, és hangolódj rá az előtted álló napra egy finom reggeli mellett, vagy lazíts egy kád kellemesen meleg vízben a nap végén. Még a legelfoglaltabb embereknek is jár napi húsz percnyi saját magukra fordított idő.

 

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!