Endometriózis könyv

2012. júniusában, az Ünnepi könyvhétre jelent meg a könyvem a Medicina Kiadó gondozásában. Elérhető a nagyobb könyvesboltokban, és a kiadó honlapjáról is megrendelhető.

Addig is olvasd el, mit írt Abody Rita,  neves író, újságíró, a Penna Alternatív Irodalmi Stúdió vezetője  a könyvemről!

 

 

ÁRVAI NÓRA: Amikor a méhem ellenem fordul- Az endometriózis

Hogyan vegyük kézbe ezt a könyvet?
Mindenekelőtt a kérdések, egész tömeg kérdés: Miért nem létezett ez a könyv már régóta, holott egy száz éve ismert betegségről van szó? Hogyan lehetséges, hogy a szerzőnek tucatnyi orvossal kellett konzultálnia, veszekednie, követelőznie, mire sikerült velük megértetnie azt, amit ő maga nyomozott ki, hogy egy endometriózis nevű betegségben szenved?

Miért kellett ezért embertelen mennyiségű időt, pénzt, energiát feláldoznia, ki fogja őt mindezekért kompenzálni? És azért, hogy, hisztérikusnak, hicpohondernek tartották? Hogy majdnem ráment a házassága?

Hogy számtalanszor kellett csecsemő kisfia mellől kórházba mennie? Hogy orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók pökhendin, lenézőn, gúnyosan utasították el, amikor bátortalanul előállt az önmaga által felállított diagnózissal? Hogy arra sem méltatták, hogy egyáltalán fontolóra vegyék a lehetőséget – egészen addig, amíg a sorozatos krízishelyzetek következtében szinte az elvérzés peremére került? Mi lehet a sorsa annak, aki esetleg ugyanebben a betegségben szenved, de nincs benne annyi kitartás és intelligencia, hogy utánajárjon, rájöjjön, és kiverekedje magának az igazságot és a gyógyítást? Még belegondolni is szörnyű.

És egy másik kérdéscsoport: hogyan képes arra ez a fiatal nő, hogy miután mindezeken átment, ilyen vidám, energikus, optimista legyen, ilyen pozitívan, tettre készen tekintsen a jövőbe? Hogy miután felépült, első dolga legyen megírni ezt a könyvet, segítségül és okulásul másoknak, hogyan mondhatja nyolc műtét, sok-sok szenvedés és méhének eltávolítása után, hogy a történtek hasznára váltak, és jobb, bölcsebb ember lett általuk? Hogyan lehetséges, hogy a finom irónián túl semmilyen módon nem kárhoztatja a magyar egészségügyet, amelynek nem egy szereplője pedig csúnyán leszerepelt ebben a történetben? – Igazán mondom: kevesek képesek erre.

De Nóri igen. Nem azért, hogy hős legyen, sem pedig azért, hogy a maga igazát bizonygassa. Hanem csakis azért, hogy segítsen mindazoknak, akik ugyanebben a cipőben járnak. Hogy mindaz, ami vele megesett, ne fordulhasson elő még egyszer, ne történjen meg, hogy bárkinek, aki endometriózisban szenved, ilyen sokáig kelljen nélkülöznie a helyes diagnózist, és esetleg ugyanígy át kelljen esnie ezen a kálvárián.

Mindemellett: a könyv hihetetlenül körültekintő és alapos, mindenre kitér, amit a szerző az endometriózis témakörében fellelhetett, a kezdeti tünetektől a gyermekvállalás és kezelési lehetőségek gondos számbavételezéséig. Saját betegségének és pokoljárásának története épp csak személyes illusztráció, a hitelesség kedvéért, szerényen elrejtve a tárgyszerű tudnivalók özönében – mégis megdöbbentő, megrázó történet, amelyben a pozitív végkifejlet a szerző hihetetlen kitartásán kívül szinte csak a sors különleges kegyének – és néhány derék orvosnak – köszönhető.
Példamutató könyv, vitalitásból, helytállásból, segíteni akarásból éppúgy, mint szakmai alaposságból. Azon kevés orvosi tárgyú könyvek egyike, amelyet laikusként, a konkrét betegségben való érintettség nélkül is feszült érdeklődéssel forgathat az olvasó, abban a reményben, hogy ezentúl talán semmilyen, az őt vagy szeretteit érintő orvosi kérdésben nem hagyja magát eltántorítani a maga igazától és a pontos diagnózishoz való jogától, amelyért a társadalombiztosítási díjat fizeti…

Ha pedig így lesz, ha a betegek ezentúl nem hagyják magukat kigúnyolni és lerázni nagyképű és szerény képességű orvosoktól, az csakis javára válhat a válságos helyzetben lévő magyar egészségügynek.

Árvai Nórát nem betegként és nem is barátként ismertem meg, hanem kezdő íróként, aki úgy tűnik, máris megtalálta azt a területet, amelyen nélkülözhetetlent alkotott. Mostanra talán már írónak és barátnak is nevezhetem.

Abody Rita

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!