Gyakran ismételt kérdések

Hozzászólások: 4

Gyakran Ismételt Kérdések


Válaszol: Árvai Nóra, krónikus betegeket segítő pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, perinatális szaktanácsadó, szexuálpszichológiai szakpszichológus, eü- és orvos coach, az EndoBlog.hu szerkesztője

nori uj

 

1. Te hogyan gyógyultál meg az endometriózisból?

Endometriózisban és adenomiózisban szenvedtem, így nagyon súlyos vérzéseim voltak. 9 műtétem estem át, az utolsó egy drasztikus méheltávolító műtét volt. Valószínűleg bent maradt néhány sejtecske, mert ezt a nagyműtétet követően is kiújultak a fájdalmaim, és az egyik kontrollon újabb cisztát is felfedeztek. Ezután fejlesztem ki a módszeremet, és szerencsére ezt már sikerült módszeremmel magamnak megoldanom.

 2. Igaz, hogy a méheltávolítás után is kiújul az endometriózis?

Igaz, nagyon is igaz. A hiszterektómia nem megoldás az endometriózisra.

3. Mik a céljaid a blogolással?

Célom, hogy a krónikus betegségekben érintett  nők ne maradjanak egyedül, alkossanak közösséget, merjenek beszélni, beszélgetni!

Célom, hogy legyen elérhető a diagnózis, ne kelljen éveket várni, orvostól-orvosig járni!

Célom, hogy legyen vége a  kuruzslók uralmának, kapcsolódjon össze az orvostudomány,a pszichológia, a molekuláris genetika és spiritualitás olyan módon, hogy a szaktudományok egymást erősítsék, ne ellenségnek tekintsék!

Célom, hogy az érintett nők végre tisztában legyenek a tudományos magyarázatokkal a kóreredetet illetően, ne higgyék el a légből kapott híreszteléseket.

Célom, hogy befolyásolás nélkül, minden lehetőség pontos ismeretében felelősséggel tudjanak dönteni a saját testük ügyében!

Célom, hogy a nők merjenek bízni önmagukban és a testükben, tudjanak szeretettel és elfogadással viszonyulni saját magukhoz!

Célom, hogy mind szakemberként, mind endometriózisból gyógyult nőként megszerzett tapasztalataimat krónikus betegségekkel élő nők segítésére használjam fel. Célom, hogy a nők bízzanak magukban!

Ha nem teszik, nincs sem műtét, se kence, se csodapirula,ami gyógyulást hozhatna.   Önmagad vagy a megoldás, Önmagad vagy a kulcs!

Én csak  megmutatom, merre van az ajtó, a kulcsot Neked kell elfordítani a zárban.

 4. Ajánlanál olyan orvost, aki jól ért az endó kezeléséhez?

Nem, mégpedig több okból. Nem lenne etikus, ha egy orvosnál tömörülne az összes hazai endometriózis beteg. Akadt már rá példa, hogy kaptam megkeresést, őt ajánljam, de ilyenben nem szeretnék részt venni. Másrészről, aki nekem bejön, lehet, hogy szerinted borzalmas. Viszont találsz az endoblogon bejegyzést, hogy mi alapján válassz jó orvost. Bízom benne, hogy megtalálod azt, akivel együtt tudsz működni a gyógyulási folyamat során.

 5.  Van olyan alternatív terápia, ami bizonyítottan hatásos?

Mindegyik azt tartja magáról, hogy igen. A valóságban sokszor légből kapott nevekre és kutatásokra hivatkoznak. Ez arról ismerkszik meg, hogy eljársz a  kezelésekre/tornára/kencézed magad jó ideig, mégsem leszel jobban.  Érdemes észnél lenni, ha számodra is fontosak a bizonyított eredmények. Egy a fontos, ha bármilyen alternatív terápiát választasz: Te higgy benne, hogy segít, és káros mellékhatással ne kelljen számolnod vele kapcsolatban, és bírja a pénztárcád.  Biztos hogy nem ártasz magadnak például steril tűvel szakember által végzett akupunktúrával vagy homeopátiával, viszont a táplálék kiegészítőkkel, krémekkel, kapszulákkal már érdemes óvatosabbnak lenned!

 6. Melyik étkezési módszer bizonyult hatásosnak az endometriózis kezelésében?

Sokféle endometriózis diéta kering az interneten- paleo, makrobiotika, holisztikus endometriózis diéta, nyers étrend, vegán étrend- kinek ez, kinek az válik be jobban. Válaszd, amelyik számodra a legszimpatikusabb, és leginkább beleilleszthető a mindennapjaidba. Fontos, hogy ha utálod az egészet, egész nap csak az étrendeden jár az eszed, sok vele a macera, emiatt elkésel a munkából vagy le kell mondanod a barátaiddal való találkozásokat, akkor azért gondolkodj el azon, nem esel-e túlzásokba. Meggyőződésem, hogy önmagában semmilyen diéta nem képes meggyógyítani az endometriózisból. Nem az a lényeg, mi van  tányérodon, sokkal inkább az, mi van a fejedben. Az egészséges táplálkozás mellett fontos a mozgás és a lelki egyensúly szerepe is.

 7. Van ami kifejezetten károsnak, veszélyesnek bizonyult  az endometriózis alternatív kezelésében?

Sajnos igen. Pácienseim között többen voltak, akik mániás szintig vitték a különböző extrém diétákat, elveszítve emiatt munkahelyeket, párkapcsolatokat, barátságokat. Fontos az egészséges táplálkozás, de határt kell tudni különíteni az extremitásokat az egészséges alternatíváktól. Ismerek olyan nőket is, akik koplalással érték el, hogy ne legyen menstruációjuk, s így endometriózisos tüneteik. Ez is a tarthatatlan verziók közé sorolandó. Kifejezetten veszélyes még az „endometriózis elleni” külföldről berendelhető vakcina.

 8. Műtét vagy nem műtét?

Ha életveszélyes helyzetről van szó- ami szerencsére azért ritka endometriózis esetében- akkor egyértelműen műtéti megoldás javasolt, ilyen például a megcsavarodott csokoládéciszta, ami az akut hasi katasztrófa veszélyével fenyeget, vagy a súlyos vérzés, ami kivérzéshez vezetne operáció nélkül. Ha megteheted, mert tüneteid, egészségi állapotod megengedni, nem kell sebészkés alá feküdni. A műtét súlyos komplikációkkal járhat, és általában úgyis hamar kiújul utána az endometriózis.

9. Meg lehet egyáltalán gyógyulni az endometriózisból?

Orvosi nézőpontból hivatalosan nem. Az orvosok célja hogy az életet élhetőbbé tegyék a krónikusan beteg nők számára, és elérjék, hogy ne váljék a páciens meddővé. Az én álláspontom eltérő: meg lehet gyógyulni az endometriózisból. Ahogy az Endoblog mottója is hangsúlyozza: Az endometriózis kemény ellenfél, de nem legyőzhetetlen! Szoktam úgy fogalmazni, oké, ha nem lehet hivatalosan meggyógyulni, akkor lepjük meg a világot egy élethosszig tartó tünetmentességgel!:-)

 10.  Milyen gyógyszerek vannak jelenleg forgalomban, és melyiket ajánlod?

Jelenleg hormontartalmú gyógyszerekkel kezelik az endometriózis tüneteit. Fontos tudd, hogy ez kizárólag tüneti kezelést jelent, nem oki terápiát. Elérhetők a menstruációs ciklust mesterséges klimaxxal felfüggesztő GnRH injekciók, különböző hormonkombinációkat tartalmazó fogamzásgátló tabletták és egy kifejezetten az endometriózis tüneteinek enyhítésére kifejlesztett, szintén hormontartalmú gyógyszer is. Én nem ajánlanám kifejezetten egyiket sem, elvégre nem dolgozom semmilyen gyógyszergyárnakJ. Te döntöd el, hogy melyiket választod, ha szükségesnek érzed a gyógyszer szedését, melyik jön be leginkább a szervezetednek, melyik okozza a legkevesebb nemkívánatos mellékhatást. Ígéretes kutatások zajlanak a hormon nélküli endometriózis gyógyszerek kifejlesztéséről, ezek aromatáz-enzim gátlók lesznek.

 11. Mire figyeljek, ha arra gyanakszom, hogy endometriózisom lehet?

Figyelj a tipikus tünetekre: fájdalmas, görcsös menstruáció, erőteljes, elhúzódó vérzés, darabos vérzés, hosszú barnázás, derékfájás, éles, nyilallásszerű fájdalmak a szexuális együttlét közben, gyakori puffadás, vizelési- vagy székelési panaszok, esetleg véres vizelet/széklet.  Előfordulhat még krónikus fáradtság is. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, az már intő jel- hallgass a testedre!       

 12. Milyen gyakran érdemes ellenőriztetni az állapotomat?

Ezt Te érzed. Ha a panaszaid súlyosbodnak, vagy hirtelen nem szűnő erős vérzés lépne fel, egyértelműen érdemes orvoshoz fordulni. A „hivatalos” évi egy kontroll rákszűrés endometriózisban sajnos nem célszerű kivárni, még ha nincsen semmilyen változás az állapotodban, fél évente akkor is érdemes megmutatni magad a nőgyógyászodnak. Általában az orvosod úgyis elmondja, hogy állapotodtól függően mikor szeretne újra látni.

13. Melyik mozgásforma lehet hasznos és melyik lehet ártalmas nőgyógyászati problémák esetén?

Bátran állíthatom, hogy a híresztelésekkel ellentétben bármilyen mozgást űzhetsz, amit szeretsz, jól esik és nem okoz fájdalmat. Kifejezetten hasznosnak a lágy női mozgásformákat tarom, mint például a női jóga, a body art vagy a NIA. egyetlen kikötésem van a jógával kapcsolatban: vérzés esetén ne csinálj fordított testhelyzetű gyakorlatokat: pl. gyertya.

 

15. Honnan tudom megszerezni a Természetes Fájdalomcsillapító Módszerek című könyvedet?

Ez a könyv Endomail tagok számára elérhető. (www.endoblog.hu/endomail) az Endomail tagok minden hétfőn kapnak tőlem egy jókedvre derítő levelet. Van számukra fenntartva egy jelszóval védett oldal az Endoblogon, ahonnan a jelszó ismeretében letölthető a könyv. Iratkozz fel Te is!

16. Honnan tudom megszerezni a Mit (t)egyél, hogy jól legyél? című könyvedet?

Ez az e-book a Facebook oldalunk  (www.facebook.com/endometriozisnelkul)  „likeolása” utána  welcome gombra kattintva tölthető le.

17.  A könyvesboltokból elfogyott az amikor a méhem ellenem fordul- az Endometriózis  c. könyved. Honnan tudom beszerezni?

Ez így van, a Librikből elfogyott már a könyv,  most a kiadó (Medicina kiadó) honlapjáról tudod megrendelni. 2017-ben megjelent egy bővített, második kiadás, Nők a fájdalom árnyékában, ez még elérhető a könyváruházakban és a kiadó honlapján is.

18. Mi az az Endomail?

Ez egy minden hétfőn kiküldött jókedvre derítő e-mail, amely a legfontosabb híreket, újdonságokat is tartalmazza, ráadásul kedvezményekkel, nyereményjátékokkal is kedveskedik Nektek. Nem egy tipikus hírlevél, mert nem egy gép ütemezi, hanem tényleg én írom, és válaszolni is lehet rá.  (www.endoblog.hu/endomail)

19. Láttam a honlapon, hogy haptonómiával is foglalkozol. Mi ez tulajdonképpen?

A haptoterápia módszerét a holland, élete utolsó éveit Franciaországban töltő Franz Veldman (1921-2010) orvos alkotta meg. Ösztönzői között említhetünk többek között olyan neveket, mint Bernard This francia pszichiáter és F. Dolto, a gyermek-pszichoanalízis úttörője. Veldman a zsidóüldözések idején, a koncentrációs táborban figyelte meg, hogy milyen nagy jelentősége van a túlélésben az érzelmi kontaktusnak. Ebből a felismerésből bontakozott ki a haptonómia, más néven az affektív kontaktus tudománya.

A haptonómia szó a klasszikus görög hapsis (érintés, érzékelés, tapintás) és nomos (törvény, szabály, norma) szavak összetételéből származik. A haptein igéből származó hapto jelentése érintek, újra egyesülök, kapcsolatot teremtek, kapcsolódom, átvitt értelemben: tapintással kapcsolatot teremtek, hogy valakit egészségessé tegyek, hogy megerősítsem őt létezésében.

A mai orvosi konzultációk, kezelések kultúráját jól ismerjük: minden folyamatot protokollok tesznek szakszerűvé, amelyek meghatározzák a kezelés módját, menetét. Tudjuk jól, hogy miattuk azonban szinte sosem nem marad tér és idő arra, hogy egyedi igényeinket, vágyainkat, félelmeinket figyelembe véve kapjuk meg a szükséges ellátást, terápiát. A haptonómia módszere pontosan ezt a hiányt pótolja, és a kezelések erejéig csak az egyénre koncentrál, ráadásul az ember alapvető igényére és szükségletére, az érintésre, a bőrkontaktus erejére koncentrál.

A haptonómia olyan, mint egy felfedező utazás: egy bizalmi légkörben, intim közelségben, vagyunk jelen a terapeuta mellett, s közben lehetőséget kapunk belső élményeink megosztása. A haptoterápiás folyamat célja az, hogy hogy a páciens megtapasztalhassa az érzelmi alapbiztonság élményét, biztonságosnak érezze a másokkal való kapcsolódást, azt, hogy nincs tétje annak, ha érzelmeit, gondolatait megosztja, és lehetőséget kap arra is, hogy szenvedéseit, érzelmeit kifejezze ebben a gyengéd, finom közegben. A módszer egyaránt alkalmas fájdalmas helyzetek kibontására, és új, erőt adó, feltöltő élmények megélésére. Ennek számos áldásos hatása lehet: a foglalkozásoknak köszönhetően többek között emelkedhet a fájdalomküszöbünk, fokozódhat a testi-lelki stabilitásunk is.
A terápiás viszony, amelynek része a pszicho-taktilis kapcsolat (érintés), lehetőséget biztosít a személyes fejlődésre, ugyanis az emberek közötti, érzelmileg megerősítő megközelítéssel fordul felénk. Arra késztet, hogy használjuk érzelmi képességeit és erre alapozzuk életutunkat. Ez az érintés eltér mindazoktól a tapasztalatoktól, amelyek orvosi rendelőkben, vizsgálatoknál, egyéb szomatoterápiás módszereknél értek bennünket. Nem erotikus-csábító, és nem is agresszív, egyszerűen csak “meghívó” jellegű. A speciális érintésről azt tartják, a páciens fogékonyabbá válik a kezelésre. A haptonómia tulajdonképpen nem módszer, nem technika, hanem az emberi lét művészete, egyfajta életmód.

A haptonómia szemlélete eredményesnek bizonyult a pszichoterápiában, a hapto-pszichoterápia törekvése az, hogy a szenvedő vagy egzisztenciális szorongással, frusztrációval, kiteljesedés hiányával küszködő személyeket hozzásegítse ahhoz, hogy rátaláljanak saját belső életerejükre, s ezáltal visszanyerjék egészségüket.

További alkalmazási területe a haptoszintézis, amely a testi komfortérzetet igyekszik elősegíteni az emberi méltóság támogatása révén. A teljesség érzetének helyreállítására törekszik olyan személyeknél, akiknek testi egységélménye sérült valamilyen pszichés trauma vagy betegség következtében. Poszttraumás (traumát követő) stressz esetén az alapbiztonsághoz való visszatalálást segíti. Mind a hapto-pszichoterápia, mind a haptoszintézis eredményesen alkalmazható a palliatív ellátásban, haldoklók és hozzátartozóik támogatásában. Létezik szülészeti, várandós gondozási- úgynevezett perinatális haptonómia, amely a csecsemő első életéveiben is folytatódik. Célja az apa, az anya, a testvérek és a magzat, majd csecsemő közötti kapcsolat és párbeszéd ápolása, támogatása, az anya biztonság-érzetének erősítése, a baba medencében való tartása, vajúdás- és szülés/szülés támogatás, az újszülött gondozása, tartása stb. A haptonómia lágy módszere különösen alkalmas magzati, születéskori vagy kora gyermekkori traumákkal való foglalkozásra is.

Egy ülés fél-másfél órás, de pontos időkeretet a terápia jellegéből adódóan nehéz mondani. A páciens és a terapeuta a beszéden túl érintésekkel lép kapcsolatba egymással. A terapeuta – hangozzék ez bármilyen furcsán is elsőre – feltétel nélküli szeretetet, elfogadást sugároz a páciens felé. Viszonyulása nem erotogén, csábító, ugyanakkor nem is agresszív vagy elkerülő jellegű. Fontos, hogy a szakember maga is nagy figyelmet fordít érzéseire, átadja magát a páciens élményének, amely egész lényét áthatja anélkül, hogy “elárasztaná”. A terapeuta az érintésen és a szóbeli megnyilvánulásain keresztül meghívja a pácienst érzései átélésére és kifejezésére, és megerősíti őt abban, amit átél. A szakember arra ösztönöz viselkedésével, hozzáállásával, hogy a páciens elengedje magát, hogy bátran beszéljen, hiszen ezáltal hallgathatja meg a terapeuta is, és így erősítheti meg mindazt, amit bizalmasan közöltek vele.

Ezt a megerősítő attitűdöt, amelyről kevés szó esik a pszichológiában, s oly kevéssé van jelen a mi civilizációnkban, egyetle gesztus is képes kifejezni, ezt használjuk a haptonómia során.

 20. Mi az a szomatodráma,a honlapodon láttam, hogy alkalmazod ezt is?

A szomatodráma egy testorientált, szomato-pszichoterápiás, tehát a testet alapul vevő önismereti módszer, amely kreatív, játékos módon ad lehetőséget arra, hogy saját testünk rejtett működését jobban megismerjük és befolyásolni tudjuk, ezáltal pedig képesek leszünk magunkat komplex, pszichoszomatikus nézőpontból érzékelni és gyógyítani.

A folyamat során lehetővé válik, hogy könnyed, elegáns és mégis mélyen megindító módon találkozzunk testünknek tudatunk elől elrejtett titkaival, és érzelemgazdagabb kapcsolatba kerüljünk – szimbolikusan csakúgy, mint valóságosan – saját testrészeinkkel. A módszer azon az elven alapul, hogy a saját testünkről alkotott elképzeléseink megismerése és átalakítása gyógyító folyamatokat indíthat szervezetünkben, sok esetben egy makacs, tudattalan blokk feloldása révén.

Gyakran előfordul, hogy a testi folyamat mögül kibomlik a lélek drámája is, elfelejtett gyermekkori emlékek, családi konfliktusok, el nem gyászolt veszteségek, eltemetett szégyen okozza panaszainkat. A gyógyulás folyamatai meglepő gyorsasággal indulnak el, amint az elrejtettet megjelenítjük, a töredezettet egyesítjük, az elkülönülést és elidegenedést feloldjuk, az ellenségességet elfogadásra és hálára cseréljük.

A módszert csoportos formában alkalmazzák, és a szakember (pszichológus) mindig dramatikus módszerekkel irányítja a résztvevőket. A terapeuta értőn vezeti a játékot, de háttérben marad, amennyire csak lehetséges. A találkozók célja a testi és lelki önismeret elmélyítésén kívül a testi folyamataink, tüneteink jobb megértése, és a testi-lelki gyógyulás akadályainak elhárítása.

Amikor dramatikus eszközökkel a színpadra állítjuk valakinek a testrészeit, illetve testi folyamatait, egy új felismeréseket adó és egyben kiválóan formálható felületet hozunk létre, a tüneteket, testrészeket más emberek segítségével jeleníthetjük meg. Mindig a testből indulunk, a testnek a tünetekben és panaszokban megnyilvánuló “beszédét” fordítjuk színpadi nyelvre, majd azt a lélek nyelvére, majd ismét színpadira, hogy aztán egy átalakított mintázatot engedjünk vissza a testbe. résztvevők szeme előtt kibontakozó drámák lehetőséget adnak számára különböző szerepekbe való belehelyezkedésbe, kipróbálva akár azt is, milyen lehet például egy fájó térdnek, vagy egy vetélés utáni női méhnek lenni. A dramatikus módszer a felvillanó testi témák cselekvéses feldolgozására ad lehetőséget, megadva a résztvevőknek a saját testét, személyét érintő döntések szabadságát és a kreativitás lehetőségét. A hatás egyénfüggő és sokféle lehet, de akár katartikus érzetekkel jár, akár csendes-szemlélődő pozícióba helyezkedik az érintett az ott megtapasztaltak hallatán-láttán, biztosan sok gondolkodni, változtatni valót hagy nekünk a drámát követő napokra.

21. Hogyan zajlik egy Önismerettel az egészségért!- önismereti csoport?

Az önismetei tréningjeink kiscsoportban zajlanak. Először játélkos formában kialakítjuk a csoport-hangulatot, majd lassan evezünk a női intuíciót felébresztő gyakorlatok felé. A következő részben mindenkinek lehetősége van a feladatok révén egy mélyebb képet kapni önmagáról, és a felismeréseket megoszthatja a csoporttal is. Levezetésképpen vagy forró széket játszunk, vagy relaxációval zárjuk a napot, ezt mindig az adott csoport igényei határozzák meg. 4 órát v agyunk együtt, ebbe belefér egy kellemes közösen elfogyasztott ebéd is. Az önismereti csoport  célja hogy ráébredjünk mik az erősségeink , amelyből építkezni tudunk, és melyek azok a területek, amiben még fejlődnünk kell. Kutatjuk a krónikus betegségek esetleges kiinduló pontját is a személyes élettörténetben, és feldolgozásra kerülnek a betegséggel, nőiséggel kapcsolatos érzések, érzelmek.

 22. Mi az a Gyógyító női jógaterápia?

A női jóga a legrégebbi kifejezetten nőknek szóló mozgásforma, minden később kifejlesztett női mozgásprogram alapja. Főként a hatha jóga több mint négyezer éves hagyományából azokat az ászanákat, azaz testhelyzeteket veszi át, amelyek a női energiák felébresztését szolgálják.
Ezek a gyakorlatok különösen alkalmasak arra, hogy a női test betegségeit gyógyítsák. Jótékony hatással van a hasi, alhasi szervekre, azáltal, hogy megerősítik a medence és a has izmait. Megerősítik továbbá a gátizmokat, ezáltal elkerülhető sok, ezen izmok gyengeségéből eredő probléma, mint például a hüvelyrenyheség, az inkontinencia, az aranyér, stb.

Az ászanák segítenek a menstruációt megelőző és az az alatti kellemetlen tünetek enyhítésében, nagy mértékben képesek csökkenteni a görcsöket. Megoldást hozhatnak a meddőségre, a rendszertelen ciklusra, akár a régóta fennálló fájdalmas menzeszre is, javítják a szexuális élet minőségét. Ajánlott várandósság előtt felkészülésképp, majd szülés után a meggyengült, megnyúlt izmok regenerációjára. A speciálisan összeválogatott jóga elemek a hormonális rendszerre is pozitív hatással vannak, visszaállítják annak egyensúlyát, ezért ajánlott változókor tüneteinek enyhítésére is, és olyan betegségek gyógyítására, amelynek hátterében a hormonális egyensúly eltolódása áll.

A női jóga órákon azonban nem pusztán a testhelyzeteknek és gyakorlatoknak van jótékony hatása a női szervezetre. A foglalkozásnak mindig része a relaxáció, meditáció is, amely során a gyakorlók megtanulnak ellazulni, kikapcsolni, feltöltődni, befelé figyelni, azokra a folyamatokra koncentrálni, amelyek a testükben történnek.
A rendszerben nagy jelentősége van a helyes légzés elsajátításának is. számos légző gyakorlatot is megtanulhatsz, aztán az épp aktuális igényed, kedved szerint válogathatsz közülük. A légzés és a mozgás összehangolása a gyakorlás közben is lényeges.

A női jóga gyakorlatok a fizikai hatások mellett lelki, pszichés síkon is jótékonyan befolyásolják a női szervezetet. A mai világban, ahol egy nő egyaránt helyt kell álljon feleségként, anyaként, munkaerőként, háztartás vezetőként stb. nagyon fontos, hogy tudatosan viszonyuljon saját nőiességéhez. Az általam megalkotott speciális, szabadalmi oltalom által védett női jóga irányzatban hangsúlyt fektetek az intim beszélgetésekre, elősegítve, hogy a résztvevők megnyíljanak egymás felé és támogató kis közösségek jöjjenek létre, illetve foglalkozunk az intim területet érintő betegségek- így az endometriózis- lelki hátterével és pszichés vetületeivel is. Rendszeresen tartok Gyógyító Női Jógaterápiás szemináriumokat, és hamarosan az első dvd is kapható lesz.

 23.  Hogyan zajlik az egy alkalmas Életmód Tanácsadás?

Az Életmód Tanácsadás 90 percet vesz igénybe, személyes találkozást jelent budapesti rendelőmben. A másfél óra során átbeszéljük, mely ételtípusok vannak bizonyítottan negatív hatással az endometriózisra, és mivel lehet bátran helyettesíteni ezeket a hétköznapi étrendben. Tehát egyrészt táplálkozási tanácsadás zajlik, másészt átbeszéljük az endometriózis illető leggyakoribb tévhiteket a mit szabad-mit nem vonal mentén.  Szót ejtünk a mozgásról, a természetes fájdalomcsillapításról, a relaxáció lés az önismeret fontosságáról, illetve a munka-magánélet egyensúlyáról. Ez a 90 perc jó kiindulópont, ha szeretnél egészségtudatosabban élni, alapot ad neked a kezdéshez, és mindezt tudományos alapokra helyezve teszi meg.

 24. Mit az a TE TESTED! Életmód Program?

Az Endoblog történetében eddigi legnagyobb dobásunk ez a program,  2012 tavasza óta dolgoztunk rajta. A munkánk most hozta meg gyümölcsét, elkészült a TE TESTED! Életmód Program  azoknak a  nőknek, akik valóban vissza akarják szerezni az egészségüket, vitalitásukat, jókedvüket.

A Program részei:

-IRÁNYTŰ: Az egyetlen tudományos alapokon nyugvó endometriózis diéta. Mit ehetsz, mit nem, és mit mivel helyettesíthetsz? Mit tehetsz ha nem tudsz/akarsz lemondani bizonyos ételekről?

-ENDOMETRIÓZIS DIÉTA RECEPTKÖNYV: hogy ne legyen többé macera a konyhában töltött idő. Hogy változatosan ehess, egyszerű, finom, egészséges ételeket!

– PSZICHOLÓGIAI TRÉNING, MUNKAFÜZETTEL: mert nincs olyan diéta, ami önmagában helyrerak, ha fejben/lélekben nem állsz készen a gyógyulásra.

-GYÓGYÍTÓ NŐI JÓGATERÁPIÁS DVD: könnyű, rövid, a cikusodhoz és a céljaidhoz illeszkedő, otthon is biztonsággal végezhető mozgás, a Te igényeidre szabva.

A TE TESTED Életmód Programot hosszú hónapokig teszteltük, majd az ígéretes eredmények után a TE TESTED Életmód Programot szabadalmi oltalom alá vettük, és boldogan jelentjük be, már a nyomdában van, hamarosan elérhető az Endoblogon!

25. Valóban nincs más lehetőség a biztos diagnózisra, csak a műtét?

Orvosi értelemben sajnos biztos diagnózis tényleg csak műtét útján mondható ki. Olyan apró endometriotikus csomócskák is okozhatnak panaszokat, amelyet az MR vizsgálat sem mutat ki. Kimutatja viszont a következményes gyulladást akár egy hasi CT is, de azt is sok minden okozhatja, nem pusztán az endomeriózis. Kísérleteznek az endometriózis vérből való kimutatásán, keresik azokat a markereket, amelyek kizárólag endometriózisban szenvedő betegeknél vannak jelen, egyenlőre még kevés sikerrel.

26. Miből áll a módszered? 

Segítő beszélgetések, konzultációk és szaktanácsadás speciális, általam megalkotott, oltalom alatt álló módszerrel. Nem pszichoterápia,-tehát nem a személyiséged korrekciója a cél- hanem szomatoterápiás technikák,modern pszichológiai módszerek ,  coaching- és önismereti módszerek, relaxációs és szuggesztív kommunikációs startégiák különleges elegye, amely hatékony krónikus betegséggel élő nők segítésében. TTT. Tanító típusú terápia, amely a pácienstől is aktív szerepet vár el, a heti/kétheti ülések között rendszeres házi feladatok elvégzése és a tanultak gyakorlása kiemelt jelentőségű.  A módszer kiegészítéseként létrehoztuk női jógaterápiás mozgásprogramunkat és az igazi endometriózis diéta táplálkozást is, amely végre egy hiteles információkon alapuló, túlzásoktól mentes, egészséges, örömteli, követhető életformát tesz lehetővé.

27. Hol érem el a könyveidet, dvdidet?

Új EndoShopunkban mindent megtalálsz egy helyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 hozzászólás a cikkhez: Gyakran ismételt kérdések

 • Istenes Andrea  szerint:

  Ezuton szeretnek visszajelezni,hogy mindig oromet okoz ha valami ujdonsagot olvasok az endometriozisrol.Regota szenvedek tole,de valahogy most,hogy latom nem vagyok egyedul,KICSIT KONNYEBB.Koszonom szepen :)

  • arvainori  szerint:

   Én is köszönöm a kedves soraidat. Nem vagy egyedül, remek társaságot találsz a Facebook csoportunkban is, nézz be oda is, szeretettel várunk: http://www.facebook.com/endometriozisnelkul :-)

   Árvai Nóra

 • Horváth Józsefné  szerint:

  71 éves vagyok, 3x volt műtétem a Nőgyógyászati Klinikán, kb. 4 éve telejsen tünetmentes voltam, (mivel az orvosom külföldön volt évekig) bizony nem voltam kontrollon sem. Most kezdek ezzel a dologgal az interneten keresgélni, mert 5 napja megint megjelent egy picike kis vérzés, ma éjszakáig el is múlt. Ma éjszaka viszont erősebben jelentkezett – megint szünet – és miután jönnek a Karácsonyi Újévi ünnepek, majd az Újévben szeretnénk komolyabban foglalkozni vele. Ugy-e nem követek el ezzel komolyabb hibát? Kérlek adj nekem tanácsot, nem szeretném mos a családomat sem ezzel terhelni! Válaszodat várva köszönettel Ildikó

  • arvainori  szerint:

   Kedves Ildikó!

   Látatlanban sajnos keveset tudok mondani, és nem is szeretnék találgatásokba bocsátkozni, mi lehet a panaszok mögött, mivel bagatell kis intim fertőzéstől kezdve komoly betegségekig, számtalan dolog okozhatja… Én pont fordítva működöm: még a karácsonyi mizéria előtt letudnám az orvosi vizsgálatot, hogy ne aggodalommal, hanem békében, nyugalomban teljenek az ünnepek. Bízom benne, hogy minden kedvezősen alakul!
   Szeretettel:
   Árvai Nóra

Szólj hozzá!

HTML használata: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>