Késő őszi immunfeltöltés- TOP 3 őszi finomság az egészségért az Endoblog.hu ajánlásával

Egyre többen kerestek meg azzal a kérdéssel, milyen vitamnin készítményeket, táplálék kiegészítőket szedjenek az őszi-téli megfázásos időszak közeledtével. sokan már felfigyeltetek arra, hogy az endometriózissal küzdő nő fogékonyabb a fertőzésekre, könnyebben fázik meg, mint egészséges társai. Ez valóban így van.

Úgy tudod ezt legkönnyebben elképzelni, hogy az immunrendszer folyamatosan felpörgetett állapotban van, érzi, hogy valami nincs rendben, keresi az „ellenséget”, de mivel az endometriózis szigetek a normál endometriumhoz nagyon hasonló sejtekből állnak, ezért az ezerrel pörgő immunrendszer nem ismeri fel azt eliminálandó sejtszaporulatokként.

Innen ered az endometriózis betegekre jellemző krónikus fáradtság érzés is, hiszen ezt a folyamatos pörgést, zaklatott állapotot nem lehet sokáig bírni, s ahogy kimerül az immunrendszered, úgy fáradsz el egyre jobban Te is. Egy fáradt, túlpörgetett immunrendszer nehezebben veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, s könnyebben becsúszik egy nátha, megfázás vagy influenza is.

Ez így nyilván rosszul hangzik, de szerencsére számos módszer áll a rendelkezésedre, amivel egyszerűbbé teheted az immunrendszered dolgát. Nem vagyok a táplálékkiegészítők híve. Még bioboltokban sem vásárolok ilyen kapszulákat, hiszen sajnos mára bebizonyosodott, hogy minden, amit nem gyógyszerként forgalmaznak, gyakorlatilag akármit tartalmazhat. Egy nem régiben közzétett kutatás eredményei szerint a bioboltokban és drogériákban kapható gyógyhatású- vagy gyógynövény kapszulák valódi tartalma köszönő viszonyban sem volt a csomagoláson feltüntetett összetevőkkel. Leginkább olcsó térfogatnövelő szereket szedsz, ha különböző táplálék kiegészítő kapszulákban látod a megoldást. Téli időszakban térj be a patikába, és vegyél egy Vigantol-olajat (D-vitamin), másra nincs szükséged.  Helyette táplálkozz úgy, ahogyan már az ókoriak is megmondták: táplálékod legyen a gyógyszered.

Következzen a három legkedveltebb immunerősítő táplálék  borongós időre az Endoblog. hu ajánlásával.

1. A szőlő az ősz legjellegzetesebb gyümölcse. Ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, megtalálható benne a kalcium, vas, réz, cink, szelén, magnézium is. Káliumtartalma végett vízhajtó tulajdonsággal bír, tisztítja  a veséket, a húgyutakat, méregteleníti a bélrendszert.  A-, B- és C-vitamintartalma jelentős. a szőlőszemből préselt valódi gyümölcslé remek feszültségoldó, idegnyugtató, emésztést elősegítő ízletes ital. A szőlőben lévő polifenol nevű vegyület erős gyulladáscsökkentő, szabályozza a vérnyomást, erősíti és rugalmasan tartja az ereket. A vörös szőlő magja flavonoidtartalma miatt antioxidáns hatással is bír. Extra bónusz, hogy szőlővel nem csak belsőleg, de külsőleg is kényeztethetjük a bőrünket, a szőlőmagolaj hidratál, lassítja az öregedési folyamatokat, nyugtat, regenerál.

2. A méz majdnem az össze solyan tápanyagot tartalmazza, amely a szervezetet számára szükséges. tudom, hogy most a fejedhez kaptál- „Endometriózis diéta és méz? Hiszen az tele van cukorral!”. Ha így van, olvass tovább, hogy megtudd, miért ajánlom mégis a méz mértékletes fogyasztását endometriózisban is. A téli időszakban főként megfázásos betegségek kezelésére alkalmazzák a mézet, a lehető legrosszabbul: forró teába keverve. Így a cukortartalma megmarad, de értékes tulajdonsága, baktériumölő képessége elvész! Inkább idd meg a teádat, és utána nyalj be egy kis kanálnyi mézet: 1-2 nap és a torokfájásnak befellegzett.

A méz a természet egyik csodaszere.

Magas B1-, B2-, B6 vitamin  és C-vitamin tartalommal, folsav tartalommal bír, csökkenti a vérnyomást, kedvezően hat az izmok és a szív működésére is.  Olyan erős gyulladáscsökkentő- és immunerősítő hatással rendelkezik, hogy a cukortartalma felett szemet hunyhatunk, és néha mértékkel bátran fogyaszthatunk belőle. Leginkább a viszonylag nehezen beszerezhető mézharmat mézeket ajánlom, mert hihetetlenül jól csökkentik a gyulladásos folyamatokat, annak idején engem egyszer egy 3 hetes antibiotikum kúrának is ellenálló műtétet követő kismedencei gyulladásból is kisegített. Ezek  a mézek nem virágeredetűek, hanem különféle fafajokól-tölgy, fűz, fenyő- származnak.

A bélrendszer gyulladásait is remekül oldják ezek a sűrű, sötét színű, fűszeres ízű mézek. Immunerősítők, roboráló hatásúak, és a vese, valamint a teljes húgyúti rendszer hálás a fogyasztásukért. Termelőtől szerezd be! 

3.  A dióbél gazdag esszenciális zsírsavakban, omega 3-ban, vitaminokban, magnéziumban, kalciumban, rézben, cinkben, szelénben.  szabályozza a vérnyomást- és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert.

Egészséges nassolnivaló a kedvenc sorozatod mellé. A diófa leveléből készült tea fertőtleníti a gyomrot, összehúzza a gyulladt nyálkahártyát, ráadásul baktériumölő hatású is.

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!