Villámgyors vendégváró falatok endometriózis diétában is

Szeptemberben ünnepeltem a születésnapomat, így sok kedves ismerősömet volt szerencsém vendégül látni az otthonunkban. Többször is előfordult, hogy az utolsó pillanatban kaptam a telelfonhívást: húsz perc múlva ott vagyunk nálad. Ilyenkor nagyon gyors, de finom, és természetesen egészséges harapnivalóra van szükség.

Az egyik életmentőm a görög saláta: csak megmosom, feldarabolom a zöldéségeket- friss kígyóuborka, olívabogyó, paradicsom, lilahagyma-  és összekutyulom őket egy nagy tálba a bio feta- vagy növényi sajttal.  -megöntöm egy leheletnyi olívaolajjal és citromlével. és már készen is van, semmivel nem fűszerezem. Ha igényled, bazsalikommal ízesítheted.

Másik bevált praktikus megoldásom az apró kis szendvicskék voltak, teljes kiőrlésű magos bagettből. Feltétnek leggyakrabban hummuszt adtam, az ezt teljes időhiányban lehet előre csomagot változat, előre csomagolt, előmosott salátakeverékkel. A másik lehetőség az avokádókrém,amit így szoktam elkészíteni:

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó,
  • 1 nagy fej lilahagyma,
  • 5-6 gerezd fokhagyma,
  • olívaolaj, himalájai
  • só, bors
Elkészítés:

Az avókádókat hámozd neg  és magját eltávolítva villával zúzd össze. Add hozzá az apróra vágott lilahagymát és a préselt fokhagymát, valamint ízlés szerint egy kevés olívaolajat is. Sózd, borsozd turmixold krémes állagúra. Teljes kiőtlésű magos pirítossal szoktam tálalni, ha gluténmentesen táplálkozol vegyél mentes bucit vagy házilag készített kenyeret piríthatsz.

Édesség gyanánt a leggyorsabb és legegészségesebb egy szezonális gyümölcssaláta, szintén mindig van itthona  hűtőben elegendő hozzávaló, íme egy kora őszi verzió:

1 alma, 1 körte, 8 szem szilva, 1 fürt nagyszemű szőlő, 6 dió, 1  citrom, 2 evőkanál nyírfacukor

Persze bármelyik gyümölcs kimaradhat, ha éppen nincs a kamrában és továbi összetevőkkel is tunningolhatjuk. Őszibarackkal vagy déligyümölcsökkel tovább dúsítható, a variációk száma végtelen.

Sok készen megvehető egészséges nasi is rendelkezésünkre áll ma már, ha úgy alkul, én mindig tartok itthon tönkölybúza pálcikát(bipropi), bio spenótos kölesgolyót,  nyírfacukros-fahéjas kölesgolyót, paleó csokit, vegán fagylalot…ezek is sokszor húztak már ki a slamasztikából.

Egészségedre, jó étvágyat!

További finom és egészséges receptek az új Az igazi Endometriózis Diéta c. könyvünkben!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!