Pimasz saláta- avagy nevesd ki a trendi de butácska endometriózis diétákat

Ez a recept a pimasz saláta nevet kapta tőlem, de igazából nem pimasz, sőt, nagyon kis jófej. Finom, gyors, egészséges, könnyű, elronthatatlan, szóval egyszerűen tökéletes. Azért neveztem mégis így, mert ezzel szerettem volna felhívni a figyelmet arra, mennyi ételt, milyen sok finom, fontos, egészséges táplálékot is tiltanak a trendi de esztelen endometriózis diéták.

Ebben a salátában két olyan egészséges és finom összetevő is van-gránátalma és avokádó-, amit ezek a diéták tiltanának, pedig nem kell, sőt.

Fitoösztrogének? Igen. Lesz tőlük bajod? Nem. Sőt!

A gránátalma gazdag ellagitanninnak nevezett glikozidokban, melyek evés közben ellagsavvá és egyéb antioxidáns hatású polifenolokká bomlanak. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a gránátalma leve igen erős antioxidáns hatással bír.

A hivatkozott  kutatás bizonyította, hogy az ellagitanninok felelősek a gránátalma sejtburjánzást gátló hatásáért. Az ellagsav meggátolja az aromatáznak elnevezett enzim működését, mely a szervezetben a tesztoszteron egy részét ösztrogénné alakítja át, így a hormonfüggő emlőrák növekedése az enzimgátlás miatt állhat le.

Az endometriózis is hormonfüggő betegség, a legújabb gyógyszerkutatások már nem progeszteron alapúak, hanem pont az aromatáz enzim gátlásával igyekeznek gátat vetni az endometriózis terjedésének.

Egy szó mint száz, egyél bátran avokádót, gránátalmát.

 

 

Íme az én kedvenc receptem ehhez:

Pimasz saláta
  • 1 db érett, de kívül még kemény gránátalma
  • 1 nagyobb, érett avokádó
  • 3 marék bébi spenót
  • 1 kisebb zöldalma felkockázva
  • 2 marék jégsaláta
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • teljesen natur piritott magvak, (nálam a dió, kesudió a kedvenc)
  • 2 evőkanál frissen facsart citrom vagy lime-lé
  • bio kókuszchips
Elkészítés:

Először is köss egy kötényt vagy vedd fel a játszós ruhádat, mert a  gránátalma magokhoz jutás nálam mindig elég maszatos feladatnak bizonyul.

A salátaleveleket, spenótot  tedd egy mélyebb tálkába, rákockázzuk az avokádót és a zöldalmát, locsold meg olíva olajjal, a lime/citrom levével, és szórd rá a gránátalma magokat. Legvégén jöhet a tetejére a pirított dió, kesudió, esetleg mandula, én még egy kis bio kókuszchipset is szórtam rá.

Fehérjében és vitaminokban, enzimekben gazdag, kalóriában szegény lakoma, és hogy a pimaszságot még fokozzuk, egy pohárka finom jó minőségű, száraz fehérbor tökéletesen illik hozzá.

Attól hogy endometriózisod van, ne feledj el élni, élvezni az ízeket, a barátokkal , a szeretteiddel elköltött étkezések hangulatát, az ünnepi vacsorákat. Nem kell tiltanod magadtól mindent, ami jó.

Tápláld  a tested szeretettel, egészséges ételekkel, hogy a lehető legjobban tudja tenni a dolgát. Támogasd őt, ne nehezítsd koplalással, extrém megvonásokkal járó értelmetlen diétákkal a dolgát.

Szeresd az ételed, szeresd az életed, szeresd a világot, s benne önmagadat- ez a mottó ehhez a recepthez.

Jó étvégyat!

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológiai szakpszichológus,

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!