Mindent a chia magról, ajándék recepttel

Az Endoblogtól megszokott módon egészséges, finom, csupa mosoly reggeli ital receptet hoztam ma nektek ajándékba, fogadjátok szeretettel!

A chia mag a harcosok eledele, így az endometriózissal küzdők számára is bátran javasolhatü a fogyasztása.

Eredetéről kevés információ maradt fent, feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek vélhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, erősebbnek és kitartóbbnak, energikusabbnak érezték magukat,  így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.

A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztod.

A magokat hozzáadhatod a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatod, gyümölcslébe, magtejbe vagy vegán/paleo joghurtba keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatod,megszórhatod vele a salátád, a szendvicsed, gazdagíthatod vele főzelékeidet, reggeli italaidat, gyümölcslédet.

A mag népszerűségének több oka van.

Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását. szuperélelmiszernek is nevezik számtalan előnyös hatása miatt.

Málnás smoothie chia maggal
Hozzávalók:
  • 250 ml friss vagy fagyasztott málna
  • 1 csepp citromlé
  • vanília, bio kókuszchips, mentalevél, néhány szem málna, szeder és  áfonya a díszítéshez
  • 300 ml növényi tej, leginkább édesítetlen zabtejet vagy rizstejet ajánlok ehhez a recepthez
  • 3 ek chia mag

Annyi a dolgod,  hogy az összes hozzávalót bekészíted, és kézi mixerrel összedolgozod. Azonnal fogyaszthatod,, de akár a hűtőben is tarthatod egy darabig. ebben az esetben a chia egyre jobban megszívja magát és feldagad, ez megváltoztatja az állagát, erre ügyelj! Díszítsd kedved szerint, egészségedre!

reggeli-ital

További finom és egészséges receptek az új Az igazi Endometriózis Diéta c. könyvünkben!

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Friss hírek, kutatások, új receptek, programok, ajándékok ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!