Mentes Mézeskalács

Ez a cikk két aprópóból született. Az egyik, hogy a kisfiam adventi kalendáriumában ma az az üzenetet találta, hogy „Ma karácsonyi süteményt sütünk.”  Amikor írtam ezt a cetlit, én a végtelenül egyszerű mindenmentes zserbógolyóra gondoltam. Beni viszont ragaszkodott a mézeskalácshoz.

A másik szál.

A rendelő mellett van egy kis sarki zöldséges, ahol szeretettel fogadnak akkor is, ha a – jelenleg még neveletlen kamasz- border colliem, Csoki is velem jön. Amíg én pakolok, ő szőlőt lop, ha szőlő már nincs, sértetten körbejár a pórázzal, és reméli, hogy eléri, egyszer dobok egy s@ggest az almák közé. Ma a zöldséges hölgy is mentes mézeskalács receptért nyaggatott, ebből tudtam, idén ez már tényleg küldetés…

Mézeskalácsot eleddig 9 alkalommal próbáltam sütni, ebből 5-öt azóta, amióta mentesen táplálkozom.

Mind az öt a kukában, vagy jobb esetben, ha nem volt annyira végtelenül sz@r, akkor a kutyában kötött ki. Nem gondoltam volna, hogy még egyszer nekifogok, most azonban egy olyan receptet kísérleteztem ki, amely ugyan nem teljesen vegán, hiszen egy kis méz maradt az eredeti mézeskalács receptből, de glutén-, laktóz- és hozzáadott cukormentes. A pöttyintés méz-kompromisszumommal viszont elértem, hogy isteni finom legyen.

Karácsonyi Mentes Mézeskalács
Hozzávalók:
  • 250 gramm gluténmentes lisztkeverék (én rizslisztet és kókuszlisztet használtam)
  • 40 gramm nyírfacukor
  • 10 gramm szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék (gyömbér, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg)
  • 10 dkg bio akácmézet
  • 3,5 dkg kókuszolaj
  • fél citrom frissen facsart leve
  • egy csepp bio vaníliakivonat
  • mentes ásványvíz vagy szűrt csapvíz
Így csináld:

A száraz hozzávalókat alaposan kutyuld össze.

Melegítsd fel a kókuszolajat, add hozzá a fűszereket, aztán ezt keverd hozzá a szárazanyaghoz, majd robotgéppel kezd összekeverni. Kis idő múlva múlva 2-3 evőkanál langyos vizet is adj hozzá, addig, amíg sima, összefüggő tészta állagot nem kapsz. Ezután tedd egy nagy tálba, hagyd állni, eleinte hűtőben, aztán szobahőmérsékleten.

Rizsliszttel szórd le a nyújtólapodat, a tészta felét nyújtsd ki. Nyújtás előtt a kezeddel melegítsd át így könnyebb lesz  a tésztával dolgoznod.  A kéz melegétől könnyebb lesz a tésztával dolgozni. szaggasd ki formára, és rakd sütőpapíros tepsire. 160 fokra előmelegített sütőben légkeveréses módon süsd amíg szép aranybarna nem lesz. Ne süsd túl, ellenőrizd, hogy még puha legyen de már szép színű

Váljék egészségedre!

További egészséges és finom, gyors receptek az Igazi Endometriózis Diéta Könyvekben

Szeretettel, és kellemes karácsonyi készülődést kívánva:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!