Kellemetlen endometriózis tünetek, amelyekről nem beszélünk

Az endometriózis tünetei kapcsán általában a fájdalmat és a meddőséget hangsúlyozzák mindenhol. Valószínűleg ezek a  leginkább meghatározó panaszok, de számos olyan aprósággal is szembe kell néznük a betegség esetén ,amely problémák tartós fennállása megkeserítheti a mindennapjainkat.

Ebben a blogbejegyzéseben az egyik ilyen tünetcsoport- az emésztési zavarok- elkerülésének egyszerű módszereit szeretném megismertetni Veletek. Az endometriózis maga is gyakran jár székelési panaszokkal, főleg, ha esetleg a belek is érintettek.

Külön kihívás azonban az szervezet számára, hogy gyakran egyik napról a másikra drasztikus életmódváltásba, diétába kezdünk, az eddig megszokott ételeket mellőzzük és hirtelen teljesen új rendszert kell megszoknia a testünknek. A hasműtétek, még ha „csak” laparoszkópiáról is beszélünk- nagyon megbolygatják az emésztés természetes folyamatait, sok idő, amíg  a szervezet regenerálódni képes az őt ért trauma után.

Hogy pontosan miről is van szó? Több mint valószínű, hogy már Te magad is tapasztaltál a következő tünetek közül egyet vagy akár többet is:

-haspuffadás

-feszülés érzés

-étkezés utáni diszkomfort érzet, nem ritkán fájdalom

-székrekedés vagy épp ellenkezőleg, gyakori hasmenés

-szélgörcsök

A haspuffadás nemcsak kellemetlen érzés, károsan befolyásolja megjelenésünket és így önbizalmunkat is.  Mielőtt megint gyógyszerekhez nyúlnál, próbáld ki ezeket az egyszerű házi praktikákat!

1. Egyél sötétzöld színű zöldségeket, mint például a brokkoli vagy a spenót! Magas magnézium tartalmuknak köszönhetően igazán jó hatással vannak az emésztésre.

2. Keverj el egy teáskanál szódabikarbónát egy pohárka vízben, és idd meg! tudom, ez borzasztóan hangzik, de megéri megpróbálni, ez a recept generációk óta asegítségünkre volt iylen jellegű problémák esetén.

3. Sok gyümölcs, de közülük is legfőképpen: ananász!  Ennek a finom édes gyümölcsnek közel nyolcvanöt százaléka víz, ráadásul bromelaint tartalmaz, amely segít lebontani a fehérjét, jó hatással van az emésztésre, hatékony ellenyzere a gyomorégésnek és szinte az összes emésztési problémával.

4. Gyógynövények közül érdemes egy próbát tenni a köménnyel és az édesköménnyel. Nagyszerű erjedés- és puffadásgátlók. az édeskömény nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, kaliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és mangánt.

5. Tea: szintén édeskömény, és borsmenta! Étkezések között kortyolgathatod, igazán ízletes, ráadásul segít feldolgozni az elfogyasztott ételeket, tisztít és nyugtatja a gyomrot.

Amit érdemes elkerülnöd: puffasztó hatású ételek, tejtermékek, és a túlzott sófogyasztás.

Székrekedés ellen a rostdús táplákozás és a sok-sok folyadék alegjobb recept! endometriózis diétába is bátran beillesztheted a patikákban és boiboltokban kapható aszalt szilvalevet, finom és eredményes!:-) elelvás előtt néhány szem aszalt szilva is megfelelő lehet. Hashajtókkal csínján, könnyebben függő lehetsz, mint gondolnád, cél a szervezeted segítése természetes módszerekkel. Műtét után a kórházban  egy alkalommal talán szükséges, hogy beinduljon a bélműködés, de otthon már igyekezz elkerülni a használatát.

Hasmenés estén már nehezebb a dolgunk, hiszen a keserű csoki is csoki, tehát kilőve…Marad a banán, fog és bátran lehet enni egyet -egyet bármelyik endó diéta mellett. A „hajtós” ételeket néhány napig érdemes mellőzni. Széntablettát  vagy bélfertőtlenítőt csak akkor vegyél be, ha fertőzéses eredetre gyanakszol, egyéb esetben nincs szükség rájuk.

A most már unalomig hangsúlyozott pre- és probiotikumok minden esetben jó szolgálatot tesznek.
Szép napot kívánok Nektek, szeretettel:

Árvai Nóra

Bejelentkezés tanácsadásra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!