Lombik csoport

Pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként az elmúlt években egyre gyakrabban vezetett az út az Irodámban hogy asszisztált reprodukciós eljárásokban résztvevő édasanyákat, párokat kísértem végig a folyamat során.

A velük való munka során egyre világosabbá vált a számomra, hogy mekkora szükség van arra, hogy beszélhessünk a termékenységi zavarokról, a meddőségről, a párkapcsolat megpróbáltatásairól, a szexuális életről, az anyaságról, és magáról az asszisztált reprodukciós eljárásról is, legyen az akár inszemináció, akár lombik program.

Az érintett nők, párok nagyon gyakran arról számoltak be, hogy a meddőségi centrumokban futószalagon kezelik őket, örülnek, ha az elfoglalt egészségügyi személyzetből a konzultáción a legminimálisabb  infót ki tudják préselni, nem kapnak választ az őket foglalkoztató kérdésekre, az pedig, hogy a folyamat emocionális vetületét is tekintetbe lehessen venni, abszolút elképzelhetetlen ábrándkép egyelőre.

Pedig ebben a kiélezett, érzelmileg megterhelő helyzetben minden szónak, minden gesztusnak fokozott szerepe van az orvos, az egészségügyi személyzet és kisebb mértékben a tágabb környezet részéről is. Nincs tehát kellő információ, nincs semmilyen pszichés támogatás, a feszültség pedig- ami egyébként a sikeres lombik program egyik fő ellensége- egyre fokozódik az érintettekben.

ivf timeline

Amit a csoport tagjaként kapsz:

  • Hiteles információk, valódi válaszok
  • közösség hasonló cipőben járókkal, ahol nem számítasz”ufó”-nak a történeteddel,
  • gyengéd, mégis határozott szakértői vezetés.
  • gyászfeldolgozás: minden, amin eddig túlvagytok, kudarcok, veszteségek, meddőség diagnózis…
  • felkészülés az inszemre/lombikra testben és lélekben
  • az IVF program menetéhez igazodó mélyrelaxációk elsajátítása a sikeres és kiegyensúlyozott lombikért
  • pozitív vizualizásciós gyakorlatok
  • speciálisan ebben az élethelyzetben alkalmazható stresszkezelő gyakorlatok és módszerek
  • mindemellett vidámság, jókedv és szórakozás, nevetés, feltöltődés.

 

love and science

 

Miért fontos hogy kezeld a stresszt, feszültséget az IVF során?

Veszélyes környezetben teherbe esni és utódot világra hozni evolúciós szemléletben  kockázatos dolog, mind az anya, mind a gyerek szempontjából. Az evolúció során kialakultak olyan mechanizmusok, amelyek az intenzív stressz hatására képesek gátolni a reprodukciós rendszert, ill. adott esetben, ha a költség/haszon elemzés alapján az a kifizetődőbb,  a magzat elvesztése, akkor  ”abortálni” a magzatot.

A vizsgálatok azt jelzik, hogy a pszichésen megélt stressz kapcsolatot mutat a gonadikus funkcionális tengely zavaraival, melyek adott esetben meddőséghez vezethetnek. Ezt a hatást egyébként férfiaknál is egyértelműen kimutatták: pszichés stressz hatására gátlódik a sperma előállítási folyamat. Az IVF (in vitro fertilizáció, azaz mesterséges megtermékenyítés) sikere azon múlik, hogy a nőtől nyert petesejtek,a melyeket a férjétől vagy donortól levett spermával megtermékenyítettek és a méhbe visszaültettek, megtapadnak-e.

Az IVF kezelést igénybe vevő nők általában már komoly szorongásos és depressziós tünetekben szenvednek amely már önmagában gátolja a teherbeesést. A magas szorongás vagy depressziószintet mutató nők a legsikertelenebbek az IVF kezelések során. Ez azt igazolja, hogy itt az orvosi módszerek nem tudják áttörni az evolúciós védőgátakat.  Boivin és Takefman (1995) azt találták, hogy akik az IVF programban egy adott ciklusban sikertelennek bizonyultak, szignifikánsan nagyobb stresszt éltek meg a kezelés alatt, gyengébb volt a biológiai válaszuk a kezelésre. A szerzők véleménye szerint a stressz rontotta le a biológiai választ, és ez eredményezheti a rosszabb fogamzási arányt.Tehát még azoknál a nőknél is fokozottabb a szorongással az IVF alatt, akik egyébként nem mutatnak szorongásos tüneteket: egyrészt stresszkeltő maga a fogamzáskésés, másrészt nagymértékben fokozzák a szorongást a kezelésektől és a sikertelenségtől való félelemek is.

 

Miben segíthetek Nektek ha IVF előtt álltok?

  • Információ átadás: a meddőségi központokban gyakran futószalagon kezelnek benneteket, nincs időtök feltenni a  kérdéseiteket
  • Átbeszélhetjük a félelmeidet, kételyeidet az eljárással kapcsolatban, így felkészülten, magabiztosan vághatsz bele
  • Mire IVF-hez juttok sok mindenen túl vagytok, segtek feldolgozni az esetleges traumákat, veszteségeket
  • Az IVF-et megelőző időszak kudarcaiból eredő önértékelési, párkapcsolati problémák oldása
  • Hatékony stresszkezelő technikákat tanítok speciálisan erre az élethelyzetre gí növelve a sikeres IVF esélyét (ld. fentebb kutatási eredmények)
  • Az IVF-fel fogant terhesség alatt gyakran többet aggódik az édesanya, a várandóság kísérésével elérhető, hogy a 9 hónap ne félelmekkel teljen, hanem örömteli készülődéssel

 

Ez az ár tartalmaz egy 1000 ft értékű kedvezménykupont, amelyet beválthatsz a helyszínen Lombikbaba vagyok mesekönyv vagy IVF felkészítő cd vásárlása esetén.

Ha valamiért  a csoportos időpont nem jó neked, gyere el egyéni lombik felkészítő konzultációra, keress bátran a contact@endoblog.hu email címen vagy jelentkezz be itt: www.endoblog.hu/eshop/booking

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

www.noraarvai.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!