Immunsejtek szerepe az endometriózis és a következményes meddőség kialakulásában

 

Úgy tűnik, a természetes ölősejtek rendellenes működése hozzájárul az endometriózis kifejlődéséhez és az abból fakadó terméketlenséghez.

Az immunsejtek feladata a szervezetünkben a rosszul működő, hibás sejtek azonosítása és megsemmisítése, ők azok, akik a nekimennek a tumoroknak, a fertőzött sejteknek, és megpróbálnak eltüntetni minden nem odavalót a szervezetünkből.

 Az endometrizóis kifejlődésének egyik elképzelhető folyamata az lehet, hogy ezek a sejtek hibásan működnek, és nem tudják eliminálni, „eltakarítani”  a menstruáció során keletkező lerakódásokat. Mindez nagy valószínűséggel hozzájárul az endometriózis kialakulásához, a kutatáskból ugyanis úgy tűnik, hogy az endometriózisban szenvedők esetében ezen sejtek között akadnak olyanok, amelyeknek a citotoxikus képessége gyengébb, tehát egyszerűen rosszul, nem elég alaposan látják el a feladatukat. Ami már bizonyított tény, hogy mind a vérben lévő, perifériás természetes ölősejtek, mind pedig a kismedencei folyadékban lévő immunsejtek teljesítménye gyengébb az endometriózissal élő nők esetében, mint a kontrollcsoportéban. 

Van azonban ezeknek a sejteknek egy másik funkciója is, amely viszont a következményes meddőség kialakulására lehet magyarázat.A méhben lévő ölősejtek pontos feladatköre még nem tisztázott. Sok olyan sejt van ugyanis, például a test ezen területein, amelyek a szövetek újraképzésében is segédkeznek. E sejtek fontos szerepet játszanak a teherbeesés során a beágyazódásban – ha tehát rosszul működnek, akkor a teherbeesés esélye is csökkenhet. Nem csak egyszerűen gyengébb az immunműködés, hanem a sikeres terhességhez elengedhetetlenül szükséges sejtregenerálás, az egészséges szövet újraépítése, a beágyazódás kulcsa is nehézkesebben zajlik az ilyen, gyengébben teljesítő immunsejtekkel rendelkezők körében.

A kutatások mindenesetre kimutatták, hogy a gyengén teljesítő sejtek száma magasabb az endmoteriózisban szenvedők körében. Ezt az összefüggést sikerült most kimutatni, ami utat nyithat az újabb vizsgálatok felé ezen az egyelőre kevéssé ismert területen. 

Hogy mi volt előbb azonban, a tyúk vagy a tojás, tehát hogy az endometriózis okozza az immunsejtek rendellenes működését, vagy a rendellenes sejtműködés vezet az endometriózis kialakulásához, még nem tudjuk.

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológiai szakpszichológus, coach,

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26104509

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!