Így indul jól az új éved- 6 lépéses mentális edzésterv

Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Neked ezzel a könnyed, időhatékony, mégis rendkívül hatékony mentális edzéstervvel, amellyel garantáltan jól indul, és jól is folytatódik az új éved.

Egy kis segítség, hogy minden nap tegyél valamit magadért, az egészségedért, a jóllétedért, kiegyensúlyozottságodért. Fogadd szeretettel, és ne feledd, ne csak olvasd, csináld is!

Mentális edzésterv 

  1. lépés    Mindenekelőtt, mielőtt belevágsz a mentális edzésterv gyakorlásába, kérlek hogy olvasd el és végezd el az Endoblogon múlt héten közzétett ajándék évértékelő és évtervező munkafüzetét. Erre azért van szükség, hogy átlásd a céljaidat, tudd, honnan indulsz és hová szeretnél eljutni, és személyre szabhasd az itt található gyakorlatokat, hogy számodra a leghatékonyabbak legyenek.  Az Évértékelő, Évtervező Munkafüzetet ITT TALÁLOD. Miután megcsináltad, térj vissza ehhez a bejegyzéshez, és folytasd a mentális edzéstervvel.

2. lépés  

 Végezd el az ÉLETKÖR nevű feladatot. Fogj egy üres papírt, rajzolj rá egy kört, és oszd fel ezt a kört három egymást középen metsző vonallal 6 egyenlő területre. a 6 terület életed különböző területeit jelképezi.

  1. Egészség
  2. Párkapcsolat
  3. Munka, hivatás, anyagi biztonság
  4. Barátok, szabadidő, hobbi
  5. Származási család
  6. Spiritualitás, önfejlesztés, önképzés

 

A nagy körbe rajzolj egy koncentrikus, kisebb kört is.  A nagy kör a jelent, a benne fogllat kis kör a jövőt szimbolizálja, ahová szeretnél eljutni az elkövetkezendő évben.  A feladat többlépcsős, először is gondold át, melyik életterületen hol tartasz most, a jelenben. Mennyire vagy elégedett? Ha egy 10 pontos skálán értékelned kellene, hányast adnál? (0: pocsék, 10: jobb már nem is lehetne)

Tedd fontossági sorrendbe az életterületeket. Nálad melyik van most a fókuszban?

Aztán jöhet a jövő: az adott életterületen mit szeretnél elérni, hivá szeretnél eljutni? Mik a céljaid, vágyaid? Merj nagyot álmodni! Gondold át lépésről lépésre, milyen lépések vezetnek el a célok megvalósulásáig, és írd is le ezeket a lépéseket magadnak pontról pontra! Minden hónapban nézd át az életkörödet és a lépéseket, és értékeld, hol tartasz, hogyan haladsz!

3. lépés

Tanulj meg egy olyan technikát, amely segít neked az elmélyülésben, a mindennapi mókuskerékből való kiszakadásban, a pihentető, nyugodt alvásban, a relaxálásban és a stressz kezelésében, a harmóniáért és kiegyensúlyozott idegrendszerért. Rendelőnkben elsajátíthatsz hatékony módszereket, vagy segítségül hívhatod tematikus hanganyagaim valamelyikét.  szintén érvényes: ne hagyd a polcon porosodni, hanem sajátíts el, tedd életed részévé, csak így van értelme.

Ajándékként fogadd szeretettel egy nagyon egyszerű módszer pontos leírását tőlünk, kezdd el a gyakorlást most!

Keress egy megfelelő helyet! Ne legyen nagyon forgalmas, zajos, inkább csendesebb, nyugodtabb, ahol megengedheted magadnak, hogy kicsit lelassulj és magadra figyelj! Kezdj el lassan sétálni, és közben figyeld meg magadat!Haladj lentről felfelé testrészről testrészre,  ujjaid, talpad, sarkad, lábfejed felső része, bokád, lábszárad, térded, combod, feneked, csípőd, medencétd, agátizmaid, hasad, mellkasod, derekiadf, hátad felső szakasza, vállad, karjaid, kézfejed, ujjaid, tenyered, nyakad, tarkód, fejed, fejbőröd, ég az arcodon lévő apró izmokra is figyelj oda! Figyeld meg mozgás közben a testérzeteidet! Mi van rajtad, milyen érzés magadon, a bőrödön a  ruha?Figyeld meg a mozgásodat is, pillanatról pillanatra monitorozva, mi történik a testedben! Hogyan dolgoznak az izmaid, izületeid? Hogyan feszülnek meg, ernyednek el, és ez milyen érzés? Figyeld meg a járásodat! Sarkad érintkezik először  a talajjal? Vádliddal lököd el magadat a földtől? Milyen érzés ez? Ugyanolyan érzés a tested két oldala, vagy érzel különbséget jobb és bal kar, láb mozgása között? Most engedd el a testrészekre való koncentrálást, és érzékeld magadat egységként. Figyeld meg az egész testedet! Figyelj a séta során benned felmerülő érzésekre! Engedj teret nekik, éld át őket a maguk teljességében. Figyeld meg a séta közben felmerülő gondolatokat is, mert eleinte bizony jönni fognak. Mit kell bevásárolni, mennyi dolog vár még otthon, odaérsz-e a gyerekért az úszásra, el kell vinni a blökit az állatorvoshoz,-  igen, ez mind igaz, de most nem ezen van a fókusz. Vess egy pillantást a felmerülő gondolatokra, majd engedd el őket, és finoman terelgesd vissza magadat a járásod, mozdulataid megfigyeléséhez! Teljesen légy jelen saját magad számára! A sétáló meditáció végéhez közeledve kezdj el a külső ingerekre, hangokra, zajokra, kívülről indukált testérzetekre figyelni. Figyeld mega  környezetedet, figyelmedet terjeszd ki mindara, ami körbevesz. Egészségedre! 

4. lépés

 Mozdulj!  Talán furcsállod, mit keres egy rendszeres mozgásra buzdító bekezdés a mentális edzéstervedben… Nos, elárulom: a tested edzése elengedhetetlen része a lelki egyensúlynak mentális stabilitásnak.  Annyi helyen lehet olvasni a testmozgás jótékony fizikai hatásairól, hogy én ezt itt nem ereszteném bőlére, beszéljen helyettem az alábbi kép.

A testmozgás mentális hatásairól kevesebbet szól a fáma: tartást ad- fizikai és mentális értelemben is!- , önbizalmat, az énerő, a kompetencia érzését, újra megtanít bízni magadban és a saját testedben, kikapcsol, feltölt, a energetizál, aktív relaxációnak is felfoghatod, mert segít kiszakadni a mindennapok pörgéséből, aggodalmaiból. Ha társas sportot választasz, barátokat is szerezhetsz általa, gazdagodhat az életed.   A rendszeres mozgás a mentális betegségek egyik leghatékonyabb fegyvere. (pl. hangulatzavarok, szorongás, depresszió)  Bármilyen sport megfelel, találd meg a neked legjobban tetszőt, és kezdd el még ma!  Lehet eleinte nincs kedved, de hamar belejössz és már hiányozni fog, ha egy alkalom kimarad. Fuss egy fél órát az egyik irányba, aztán fordulj meg, és fuss egy fél órát a másik irányba is: ennyi az egész.

5. lépés

Me-time.

Rendszeres, önmagadra fordított idő, hogy közelebb kerülj önmagadhoz, és valódi önismeretre tegyél szert. A napi rohanásban, a munka, bevásárlás, házimunka, mindennapi teendők és szevezkedések, találkozók mókuskerekében ez az, amiről a leginkább hajlamosak vagyunk elfeledkezni, és ha le kell csípni valamiből, ebből csípük le először, és a legkisebb lelkiismeretfurdalással. Nem túl jó döntés… Magam is beleestem ebbe a csapdába, és nem volt egyszerű kikecmeregni a krónikus időhiány szindrómából. Ami nekem bevált, az az, hogy a me-time-ot ugyanúgy beírtam a határidőnaplómba, mint bármilyen más, fontos és halaszthatatlan programot. Így ez is fontossá és halaszthatlanná vált. Úgy fest, az agy szentírásnak tartja azt, ami a határidőnaplóba be van írva, nem hagyom ki, nem szervezek rá…..:-)Próbáld ki!

Kezdetnek, néhány kérdés önmagadhoz egy kuckózós me-time estére.
  1. Boldog és elégedett vagyok a jelenlegi életemmel?
  2. Milyen lenne az életem, ha az álmaim valóra válnának?
  3. Hogyan akadályozom azt, hogy megvalósuljanak az álmaim?
  4. Mit teszek az álmaim megvalósulásáért?
  5. Melyek az általam fontosnak tartott értékek az életben?
  6. Ezeknek megfelelően élek-e?
  7. Tudom, mit akarok valójában?
  8. Jellemzően hogyan viselkedem, ha egy nagy kihívással szembesülök?
  9. A legnagyobb kudarcaim, nehézségeim hogyan hatottak az életemre, a fejlődésemre?
  10. Mitől félek a legjobban és miért?
  11. Mi az, amit gyerekkorom óta szeretnék megvalósítani?
  12. Hogyan használom a kreativitásomat a mindennapok során?
  13. Kapcsolódom-e másokhoz? Egy értelmes egész részének érzem-e magam?
  14. Optimista vagyok?
  15. Ki az, akire felnézek? Mivel, és mire inspirál?

 

6. lépés

Kapcsolódj másokhoz!  Vannak igazi barátaid, akikre bármikor, bármiben számíthatsz? Az online korban, amikor igazán mély kapcsolatunk csak az okostelefonnal és az ipaddel van… mikor beszélgettél egy jót utoljára?

Hanem őszintén, odafordulva, meghallgatva, figyelemmel követve és tartva a másikat. És téged mikor hallgattak meg így utoljára? Házi feladat: értékes, valós kommuikáión és törődésen, érdeklődésen alapuló személyes találkozások, értékes emberi kapcsolatok kialalakítása.

Szeretettel kívánok fizikailag és mentálisan is egészséges, boldog új esztendőt!

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Konzultációs időpontfoglalás ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!