Avokádó

 

Egy rövid kis szösszenettel jelentkezem ma, amelynek témája egy különleges gyümölcs, az avokádó.

Miért olyan különleges?

Nos, számunkra nem csak az íze vagy a pozitív élettani hatásai a fontosak, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a formája nagymértékben emlékeztet a női méhre.  Ezenkívül éppen kilenc hónap szükséges ahhoz, hogy az avokádó bimbóból érett gyümölccsé fejlődjék. Ennyi ideig hordja az édesanya a magzatát a méhében, mielőtt  világra hozná. Érdekes, hogy folsav tartalma miatt kifejezetten ajánlják fogyasztását a várandósság előtt és alatt, ez segít a velőcső záródási rendellenességek elkerülésében.

És hogy mi mindent tud ez a finomság?

Egyensúlyban tarta a hormonjainkat, hozzájárul a méhnyakrák kialakulásának megelőzéséhez,  és segít az ideális testsúly elérésében és megőrzésében. Vitamintartalmának köszönhetően nagyszerű antioxidáns, káliumban, foszforban, vasban, magnéziumban is gazdag, ezenkívül tele van A-, B-, C- és E-vitaminnal és folsavval is.  jótékonyan hat a szív- és érrendszerre,  az idegrendszer működésére és nem utolsósorban kiváló alternatív fehérjeforrás! eheted nyersen, önmagában, de nagyon finom kenyérre szeletelve és krém formájában is.

Felszeletelve hozzáadhatod a salátádhoz, isteni kesernyés grapefruittal és vékonyra szeletelt vöröshagymával, de nemrégiben olvastam egy receptet, ahol zsenge spenóttal tálalták. Ha összetöröd, néhány csepp  citromlével és kevés fokhagymával ízesíted, kitűnő mártogatós válik belőle zöldségtálakhoz, vagy tortillához.

Adagja egy csésze, körülbelül 150 g, (240 kalória, nem mintha ez bármit is számítana:-))  150 grammból 16 gramm rostanyag, amely kiegyensúlyozza táplálkozásodat és jó hatással van az emésztésedre.

Fogyaszd jó étvággyal, és tudd, hogy testednek lelkednek előnyére válik!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!