Téli fűszerekkel a nők egészségéért

Biztosan már Ti is készülődtök a karácsonyra, ilyenkor előkerülnek a hagyományos téli fűszerek, a fahéj, a gyömbér, az ánizs, a szegfűszeg, szerecsendió  és a kardamom. De vajon tudtad-e , hogy milyen jótékony hatásai vannak ezeknek a finomságoknak, amelyek még az endometriózis elleni küzdelemben is a segítségedre lehetnek? A mai bejegyzésben közülük hárommal, a fahéjjal, a szerecsendióval és az ánizzsal ismerkedünk meg közelebbről,  a bejegyzés második részével szerdán jelentkezem majd.

Fahéj

Ezt a  dél-ázsiai fűszert már 5000 évvel ezelőtt is láz és menstruációs panaszok enyhítésére használták.  klinikai vizsgálatok igazolják gomba- , baktérium- és vírusölő hatását. Emellett szerepe lehet a cukorháztartás szabályozásában, a vércukorszint csökkentésében. A Nature magazinban nemrégiben megjelent cikk szerint a fahéj elősegíti a zsírok bontását azáltal, hogy a zsírbontó enzimek hatását fokozza. Puffadásra, fogfájásra is használhatod, ha van kedved elrágcsálni egy kisebb fahéjrudacskát. A fahéj olaját cellulitisz elleni olajkeverékekben használják előszeretettel, de mindig felhívva a figyelmet arra, hogy az arra érzékenyeknél a bőr kipirosodását okozhatja.

Csillagánizs

 Ez a csodaszép, csillag alakú fűszer és teája a puffadással járó görcsös állapotok és a hurutos köhögés enyhítésére alkalmas. Már egészen kis babáknak is adják, ha a hasfájósság gyanúja merül fel. Fokozza az emésztőnedvek elválasztását, így nagyon jó, hogy karácsonykor, amikor amúgy is hajlamosak vagyunk többet enni, megtaláljuk az ünnepi asztalon. Bár nem igazolták, de népi hagyomány szerint az ánizs afrodiziákumnak sem utolsó…Tea készítéséhez egy teáskanálnyi szárított ánizst kell egy csészényi vízzel forrázni.

Szerecsendió

Ez az apró méretű, kemény héjú diócska amilyen kicsi, olyan erős, mind ízében, illatában és hatásában is. s Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk.

Legismertebb hatásában idegnyugtatóként, nyugtatóként alkalmazzák, de fontos mértéket tartani belőle, mert nagyobb mennyiségben fogyasztva akár hallucinogén hatású is lehet. Alkalmazzák hicpohondria, krónikus fejfájás és tériszony kezelésében, valamint bizonyos menstruációs zavarok esetében is (dysmenorrhea).

Szeretettel kívánok szép hetet, szerdán jön a 2. rész:-)

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!